sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Matkatavarat - pakkaamisen siedetty keveys

Matkatavarat

Kolmisen viikkoa aikaa lähtöön - ja nyt aletaan vähän suunnittelmaan mitä sitä ottaisi matkalle mukaan.

Koska tällä kertaa olen lähdössä hieman pidemmälle matkalle, otin käyttöön aiemmilla parin viikon vaellusreissuilla hyväksi koetun tavan - matkatavaroiden listauksen, arvioinnin ja tarkistuslistauksen. Listaan kerätään matkatavaroita, ja jokaisen kohdalle merkitään kolme ruutua: tavara nostettu esille, tavara pakattu ja tavara tarkistettu. Vaellusreissuilla tämä on ollut ihan hyvä tapa - ei ole kiva huomata keskellä jänkää että keitin tai polttoaine on jäänyt kotiin. Tällä kertaa tavaran puuttuminen tuskin haittaisi niin paljon, mutta onhan se parempi että mahdolliset (iän aiheuttamat?) unohdukset minimoi jo ennen lähtöä.

Matkatavaraa otetaan mukaan se mitä todellisuudessa jaksaa tai viitsi kantaa - less-is-more. Mitä vähemmän tavaraaa mukana, sen mukavampi on kulkea. Onneksi vaellusreissulla on oppinut että kolmen viikon matkatavarat pitää jaksaa kantaa.

Mihin tavarat pakataan? 

Vaihtoehtoja oli kolme: matkalaukku, rinkka tai ns. retkikuntakassi. Koska matka tulee sisältämään mm. Kaakkois-Aasia saaria, Uuden-Seelannin vuoristoa että suurkaupunkeja, valita oli tällä kertaa helppo - retkikuntakassi (The North Face Base Camp Duffel - Large). Tämä kassi sopii oikeastaan jokaiseen ympäristöön - sen saa näppärästi selkään (viidakossa) tai voi kantaa hihnoissa roikottaen (kaupungit). Matkalaukun kanssa olisi ollut hieman turhan turre-olo, ja sitä pitää tosiaan raahailla perässä. Rinkan kanssa taas olisi mennyt backpackerinä Kaakkois-Aasiassa, mutta matkalle tulee muutamia suurkaupunkeja, hotelleja ja autollakin liikutaan, niin rinkka jää(nee) nyt kotiin.

Tavarat pakataan ns. pakkauspusseihin (eri värisiä), jolloin ne pyrkivät pysymään joissain järjestyksessä ja etsiminen on helpompaa.

Käsimatkatavarat kuljetaan hyväksi havaitussa Pacsafen Camsafe Venture V25 pikkurepussa, jossa on hyvät suojaukset (mm. teräsverkot, ja lukitukset vetoketjuille) varastelua hidastamaan sekä tilaa riittävästi mm. läppäriä ja kameraa yms sälää varten, joita tarvitsee päiväretkillä. Lisäksi tuo reppu menee lentokoneeseen käsimatkatavarana.  Mukaan otetaan myös ns. kanoottipusseja, joissa voi huoletta kantaa tavaroita rannoilla ja jokireissuilla.

Vaatetus

Lähtökohta: Lämpötila matkan aikana tulee olemaan 15-50 asteen välillä, eli pipon ja pitkät kalsarit voi jättää pois. Keskilämpötila tulee olemaan Kaakkois-Aasiassa 32 asteessa, Austriaalissa 25 astetta (Ayers Rockilla tosin 40 astetta) ja Uudessa Seelannissa noin 20 astetta.

Käytännössä vaatetus tulee olemaan tyyliin "lyhyt hihainen paita, shortsit ja sandaalit".
Mikäli nyt jotain vaatteita jää "vahingossa kotiin", niin muovikortilla saa kaupasta uusia vaatteita.

Jalkineet

Otan mukaan neljät jalkineet:

 1. Keenin vaellussandaalit (Newport H2)
 2. Lowan La Strada kengät/vaelluskengät (ei gorea)
 3. Kävelykengät - kaupunkeihin.
 4. Uimakengät kovalla pohjalla, neopreeni päällinen.

Takit

Takkeja tuskin tulee muutoin pidettyä kuin lentokentillä tai bussimatkoilla, joissa on tunnetusti hyvä ilmastointi. Mukaan lähtee jo toista vuosikymmentä hyvin palvellut Patagonia Partial Eclipse fleese - tästä ei takki paljoa parane. Sadekelejä varten otan mukaan myös Haltin Weight 100 Series takin, joka on aivan uskomattoman kevyt ja pakkautuu omaan taskuun. Vaellustakkia (gore) ja "puvun takkia" ei oteta mukaan. Trooppisen sateen yllättäessä pyritään torjumaan vettä perinteisellä sateenvarjolla - gore ei vaan toimi trooppisessa ilmastossa. 

Housut

Mukaan lähtee kaksi paria erittäin kestäviä ja mukavia Teesarin BDU-reisitaskuhousuja (musta ja khaki) ja yhdet vaellushousut - sekä ehkäpä yhdet siistit "kulmahousut" mahdollisia 'edustustilaisuuksia' varten. Tai sitten teetän Kaakkois-Aasiassa räätälillä kunnon prässihousut upslaakeilla tai ilman.

Shortsit kolme paria - joista yhdet on Teesarin BDU-shortsit ("camo"), muut perus Dressman kamaa. Niin, ja tietysti uimahousut on syytä ottaa mukaan.. sekä alusvaatteita ("kalsarit").

Paidat

Sekä pitkähihaisia (joita tuskin käytetään) että lyhythihaisia kauluspaitoja lähtee mukaan 2+4 kappaletta. Fleece-paita kylmiin (??) keleihin, ja t-paitoja viikon ajaksi (4-5). Ei kravaattia!

Muut tavarat

Listana:
 1. Lompakko, jossa muovirahaa ja oikeaa rahaa - sekä myös hätäkassa $
 2. Matkustusasiakirjat (passit, viisumit, ajokortti)
 3. Aurinkolasit ja vara-aurinkolasit
 4. Matka-Apteekki (lähinnä ripsakka-lääkkeet ja malarian estopillerit)
 5. EA-varusteet mallia "vaellus"
 6. Hygieania varusteet (parranajovälineet, sakset, aurinkovoiteet, hammasharja,...)
 7. Kamera Olympus PEN PM-2 14-42 ja 40-150 objektiiveilla
 8. MacBook Air
 9. TomTom autonavi Australian ja Uuden Seelannin kartoilla
 10. Iki-vanha Nokia Lumia 800 puhelin ladattuna Navi-kartoilla
 11. Valaisimia
 12. Adapteri (!)
 13. Monitoimiveitsi
 14. Moskiittoverkko
 15. Rippulukkoja ja ovihälytin
 16. Matkaoppaita ja karttoja ("muutama kilo")
 17. Iso läjä paperia, joissa kaikki matkavaraukset yms matkadokumentit, aikajärjestykseen laitettuna!
 18. Helvetillinen läjä sähköjohtoja, latureita ja USB-kaapeleita pakattuna niin että se ei muistuta johtomysteeriä (tavoite!)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti