lauantai 3. tammikuuta 2015

Red alert! - Bushfires

Toissa päivänä lähdettiin ajamaan Warrnamboolista kohti Australian toista punaista keskusta, Red Wine districtia - Coonawarraa ja Penolaa - kuuluisaa punaviini aluetta siis. Jo aamusta lämpötila oli 25 astetta, ja Mount Gambier kaupungissa se olikin jo 36 astetta. Samaan aikaan tievarsien palovaarat merkit muuttuivat näyttämään "punaista". Kun saavuimme Penolaan lämpötila oli jo 42 astetta ja todella kova tuuli kävi - ihan kuin joku pitäisi fööniä naaman edessä. Siis todella kuumaa...

Majoituimme vuodelta 1848 olevassa hotellissa (Royal Oak Hotel), joka oli kuin kauhuelokuvista; natisevat lattiat, pienet huoneet (wc:t erillisesti käytän perällä) ja outo henkilökunta. Niin, ja ei ilmastointia.

Illalla tiellä alkoi liikkumaan hälytysajoneuvoja - ja TV:ssa ja radiossa alkoi erikoislähetykset - SA ja VIC osavaltiossa oli alkanut todella kovat metsä/puskapalot. Lähin palo Penolasta oli noin 40km päässä, mutta tästä emme nähneet emmekä haistaneet savua.


Penola - Heyward's Royal Oak Hotel - vuodelta 1848

Tänään aamulla jatkoimme 400km ajolla kohti Adelaidena (suhteellinen tasaisen ja tylsän näköistä maisemaa, verrattuna vuoristoon ja rannikkoon), jossa on myös erittäin vakava tilanne palojen suhteen. Matkalla ilma muuttui todella utuiseksi ja savuiseksi - ja näimme todella isoja savupatsaita kohoavan Adelaiden pohjoispuolelta - juuri sinne missä motelli sijaitsee.

Matkalla Adelaideen - suoraa tietä.

Kun pääsimme motelliin kuulimme että palot ovat noin 15 minuutin ajomatkan päässä, ja alue oltiin evakuoitu yön aikana. Tilanne on siis edelleen vakava - mutta tuskin tänne Enfieldin alueelle tuli vuorokauden aikana ehtii.

Iltapäivästä käytiin vielä katselemassa Adelaiden keskustaa (noin 8km päässä) - ei mitenkään ihmeellinen, muistutti lähinnä jotain englantilaistyylistä ruutukaavakaupunkia.

Australian road-trip:lla tuli kilometrejä vajaa 2800km, ja täytyy todeta että nyt vasta tajuaa kuinka iso maa ja manner tämä Australia oikeastaan on.

Huomenna sitten lennetään Qantaksen 737-800 koneella Australiaan "oikeaan punaiseen keskustaan" - eli Alice Springsiin - jossa lämpötila on sellaiset +45 astetta. Alice Springissä ollaan yksi yö, jonka jälkeen tehdään pienehkö bussimatka (noin 500km) Ayers Rockiin - jossa on SE PUNAINEN KIVI. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti