tiistai 3. helmikuuta 2015

Siem Reap - viidakkoa, tarantelloja, ja temppeleitä

Aloitimme tänään varsinaisen tutustumisen Siem Reapin alueen nähtävyyksiin, eli temppelialueisiin. Tarkoituksena on tutustua "läpikotaisin" alueeseen kolmen päivän ajan, ja tätä varten aamusta piti ensin hakea liput Siem Reapin keskustassa olevasta Angkor Wat keskuksesta. Hinta on $40 / kolme päivää.

Koska näitä "kivikasoja" on niin paljon, eikä sitä itse jaksa kaikkea etukäteen lukea, olin jo aiemmin varannut oppaan ja ilmastoidun auton, koska osa matkasta suuntautui yli 60km päähän itse Siem Reapista.

Ensimmäisenä kohteena olikin Kbai Spean - "River of Thousand Lingas" tai "tuhansien mulkkujen joki". Tämä kun on kuuluisia joki, johon on hindulaisuuden aikana kaiverretty useita hedelmällisyyden merkkejä eli lingas kuvioita: keskellä ympyrä joka kuvaa miestä, ja ympärillä neliö joka kuvaa naista - kun siinä virtaa vesi, niin se on hedelmällisyyden merkki. Joessa oli myös muita hindujen tärkeiden jumalten kaiverruksia : Vishu, Siwa (Shiwa?) ja Brama.

Linga - hedelmällisyyden symbooli
Lisää "lingoja"


Super linga - halkaisija noin 2m..


Tämä Kbai Spean sijaitsee noin 60km päässä Siem Reapissa keskellä maaseutua, ja parkkipaikalta alkoi noin 2km kävelymatka viidakossa ylämäkeen suhteelliseen jyrkkää polkua pitkin 35 asteen lämpötilassa. Ennenkuin saavuttiin itse alueelle havaitsin pellolla erittäin paljon (!!) hämähäkin verkkoja, ja muistin erään luontodokumentin missä Kambozdan maaseudulla pyydystettiin tarantelloja eli lintuhämähäkkejä. Täällä siis niitä on ihan helvetisti! Eipä aikaankaan kun bongasin muutamia pesiä viidakkopolulla ja onnistuin jopa muutaman näkemään muutamia kun pesiä vähän oppaan kanssa pöyhittiin. Kameraa en tässä kohtaa ehtinyt ottaa esille.. mutta verkoista sain muutamia hyviä kuvia. Todellinen "welcome to jungle" aloitus, kun sai katsella ympärilleen että mitä hämähäkkejä ja käärmeitä missäkin lymyää. Olisi pitänyt olla kaksi isompaa metallitikkua, jolloin olisi saanu kaivettua niitä hämähäkkejä ulos koloistaa - liian vaarallista käsin lähteä kaivamaan..

Tarantellan pesä
Seuraavaksi matkattiin Banteay Srei temppeliin, joka on kuulusia käytetystä kivestä (vaaleanpunaista) ja kaiverruksista. Opas kertoi ummet-ja-lammet kaikkia tarinoita näistä jumal-hahmoista jne.

Banteay Srei - hienoja kaiverruksia

Banteay Srei - huom. kaiverrukset

Banteay Srei

Banteay Srei

Tämän jälkeen käytiin lounaalla syömässä khmer-lounas - ihan ok, ja sitten vuorossa oli päivän kolmas temppeli - Banteya Samre.

Banteay Samre

Banteay Samre
Päivän viimeisenä temppelinä oli Pre Rup, jonka tornit oli tehty tiilistä ei kivestä. Sinällään mielenkiintoista että tiilet oltiin laduttu "märkinä" jonka jälkeen oli vasta tehty tulet ympärille, jolla yritettiin saada tiilet kuivaksi. Huipulle oli todella jyrkät portaat.


Pre Rup

Pre Rup
Tämän jälkeen suunnattiin takaisin hotelliin, ja perille saavuttiin juuri ennen auringonlaskua - eli koko päivässä meni sellaiset 8 tuntia kiertäen Siem Reapin ulkopuolella. Lopuksi suunnattiin Siem Reapin turistihelvettiin eli Pub Streetille ja Old Marketille ihmettelmään kaupungin iltamenoja, ja illallisen jälkeen otettiin Tuk-tuk hotelliin, josta muodostui pienehkö kiertoajelu pitkin pimeitä kuljia kun kuski ei oikeastaan tiennyt yhtikäs mitään että mihin pitää mennä. Aasiassa kun sanotaan vaan "yes, sir!" kun kyselin että osaako kuski hotelliin, josta minulla oli printattu nimi ja kartta. Onneksi hinta oli sovittu ja se on yleensä kiinteä $1 - sain sitten kuskille neuvoa että mihin suuntaan ajetaan, vaikka minä tiesin vielä vähemmän että missä oikeastaan mennään, kun täälläpäin ei katujen varsilla ole nimikylttejä vaikka kaduilla on kyllä nimet. Lopulta näin hotellin toisesta suunnasta ja sitten yritettiin kiertää mahdollisiman "suoraa" reittiä perille. Päästiin perille - oikeasti 5 minuutin matkaan meni noin puolituntia pölyisiä ja pimeitä katuja ajettaessa.

Tässä ollaan vielä "kartalla" Siem Reapin keskustassa

Huomenna sitten jatketaan temppelialueiden tutkimista - seuraavaksi on lähemmät temppelit ja läheillä järvellä tutustuminen "kelluviin kyliin".Ei kommentteja:

Lähetä kommentti