sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Valintoja matkan varrelta

Tässä kirjoituksessa käyn läpi muutamia kohteita, jotka ovat jääneet mieleen parhaimpia matkakohteina ja joihin olen joko palannut useamman kerran tai suunnittelen vielä joskus palaavani. Koska matkakohteita on tässä matkan varrella ollut aika paljonkin, niin valita ei ollut helppoa.

Eurooppa

Euroopasta valitsin neljä kohdetta, jotka ovat jääneet mieleen - Saksan Baijeri, Itävallan Tiroli, Romanian Transylvania sekä Islanti.

Suomessa on niin hienoja paikkoja, että en keksinyt yhtään ylivoimaisesti parasta kohdella - mutta jos yksi pitää nimetä niin se on Kilpisjärven lähellä sijaitseva Kuonjarjohkan laakso erityisesti alkukesästä kun laakso on täynnä erittäin hienoja tunturikasveja ja niiden kukkia.

Saksan Baijeri

Rothenburg ob der Tauber kaupunki sijaitsee Baijerin osavaltiossa. Kaupunki on erittäin hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, joka säästyi toisen maailmansodan pahemmilta tuhoilta. Ensimmäinen kerran vierailin tässä kaupungissa vuonna 2005, kun tein kuukauden automatkan Suomesta keski-eurooppaan. Paikka on todella hieno, vaikkakin kesäaikaan päivisin paikka on täynnä turisteja - mutta iltaisin kaupunki tyhjenee ja saat kulkea itsekseen kaupungin kaduilla ja kaupunkia kiertävällä muurilla ja torneissa. Kaupunki kuuluu Saksan "romanttinen reitti" kohteisiin, ja suosittelen myös tämänkin reitin ajoa siten, että viettää päivän tai kahden aina jossain keskiaikaisessa kaupungissa - kuten Nördlingen ja Dinkelsbuhn. Olenkin palannut useasti Rothenburgiin matkoillani Saksan Baijerissa - olen vieraillut kaupungissa tähän kuusi kertaa. Mikäli keskiaika ja keskiaikainen kaupunkimaisema viehättää suosittelen Saksan pieniä kaupunkeja.

Rothenburg ob der Tauber


Itävaltan Tiroli

Kuten Saksan Baijerissa, olen myös useasti matkustanut samalla kertaa Itävallan Tiroliin - jonka vuoristomaisemat ovat mielestäni maailman hienoimmat varsinkin kun ottaa huomioon erittäin upeat ja hyvin hoidetut pikkukaupungit. Kesäisin kaikki talot ovat kuin satukirjasta - hienot Gaushausit koristeltuina kukkasilla ja taustalla jylhät vuoret. Vaellusmaastoista suosittelen Hohe Tauern National Parkia.


Franz Josef jäätikkö

Romanian Transilvania

Olen tehnyt kolme matkaa Balkanin alueelle, ja pidän tätä aluetta oikeastaan kaikista kiehtovampana koko Europaassa. Erityisesti on ollut hienoa nähdä eteläisen Balkanin alueen kehitys 1990-luvun ikävien tapahtumien jälkeen - uusia maita on syntynyt ja entisen Jugoslavian alueet uudet maat vetävät turisteja puoleensa - erityisesti Kroatia. Pohjois Balkania alueista minulla oli aluksi hieman ennakkoluuloja - erityisesti Romaniasta ja Bulgariasta. Muutama vuosi sitten matkustin kyseisiin maihin kuukaudeksi. Näistä kahdesta maasta erityisesti Romania Transilvanian aluesta jäi todella hyvä kuva. Maaseudulla tuntui kuin olisi palannut ajassa takaisin muutamia satoja vuosia - kylän raitilla vastaan tuli enemmän hevosten vetämiä kärryjä kuin autoja. Transylvania kaupungeista valitse  Sighisoaran keskiaikaisen kaupungin. Tällä majoituin pienessä, mutta erinomaisessa B&B:ssa. Vanhakaupunki tyyliltään linnoituskaupunki, ja iltaisin kaupungissa on todella aavemainen tunnelma - onhan kaupunki Vlad Tepesin syntymäpaikka.  Niin, ja autolla ajoa ei kannata pelätä - tiet Transilvania pääteillä ovat erinomaisessa kunnossa - toisin kuin pienillä sivuteillä, mutta nekin kannattaa käydä kiertämässä. Suosittelen myös ajamaan Transfagarasan Highwayn, joka kulkee hienoja vuoristojen yli - voi vain kuvitella että kuinka paljon siihen laitettiin resursseja kun se rakennettiin Ceausescun aikana.


Sighisoaran värikkäitä taloja

Islanti

Islanti on maa, joka hämmästyttää ja kummastuttaa jo lentokoneen ikkunasta katsottuna. Toista vastaavaa maata ei varmaankaan tältä Maapallolta löydy - tuntuu kuin olisit saapunut jollekin toiselle planeetalle. Tuliperäistä maastoa, hienoja vuoristoja, mustan laavahiekan peittämiä rantoja, jäätikköjä ja rikin katkuisia kuumia mutalähteitä. Tein Islannissa kahden viikon matkan autolla ympäri saarta - ja joka päivä löytyi aina uutta mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Suosittelen myös Reyjakvin kaupunkiin tutustumista - mutta oikeasti pääset tunnelmaa kun suuntaan pääkaupungista pois Islannin maaseudulle. Majoitus oli pienissä B&B paikoissa sekä omassa teltassa leirintäalueilla. Kuvittelin että Islanti olisi ollut kallis paikka, mutta kun majoittuu vaikkapa teltalla ja hoitaa itse muonituksen, niin kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Reykjadalur, jossa kävin uimassa tuliperäisen maan lämmittämässä joessa

Pohjois-Amerikka

Pohjois-Amerikasta kohteen valitan oli hieman vaikeampia. Tein vuonna 2008 kuukauden matkan ns. New Englandin alueelle, joka sijaitsee koillis-USA:ssa (Maine, Vermount, New Hampshire,...jne). Tämän matkan aikana matkalla Washingtonista kohti Conneticutia satuin navigaattorista huolimatta ajamaan vuokra-autolla NYCin Manhattanille - vaikka ei ollut tarkoitus. Tällä kertaa en viitsinyt alkaa pysähtymään NYCissa, vaan ajoin nopeasti kaupungista "pois"., eikä Bronx näyttänyt kovin viehättävältä ja turvalliselta alueelta.

New York City

Palaisin NYCiin vuonna 2012 helmikuussa - ilman vuokra-autoa, ja kun saavuin alkuillasta taas kerran Howard tunnelista Manhattanin keskustaan ja Times Square oli tunne kuin olisi saapunut keskelle elokuvaa. Kaikki värit ja valot, keltaiset taksit, NYPD tekemässä pidätyksiä ja korkeat pilvenpiirtäjät iltavalaistuksessaan -- wow.. majoituin aivan keskustassa (Madison Av ja 42nd street kulmassa), josta oli lyhyt matka perusnähtävyyksiin (ESB, Päärautatieasema, Times Square).

NYC on erittäin mielenkiintoinen paikka - vaikka jossain kohtaan hieman ärsyttävä (liikenne, melu, hajut ja tippi-kulttuuri). Viikon aikana tein useampia tutkimusretkiä ympäri kaupunki - paras tapa oli vaan kävellä ympäri kaupunkia ja sitten palata metrolla tai kävellen takaisin majapaikkaan. Suosittelen myös tekemään Manhattanin saaren ympäri venematkan sekä hankkimaan New York City Passin - jolla pääsee useampaan kymmeneen nähtävyyteen ja erittäin näppärä (mm. Fast Track).


Eteläinen Manhattan ESB nähtynä

Aasia

Aasian valinta oli helppo - Japani ja Tokio.

Tokio

Ensimmäinen tunnelma kun astuin ulos Naritan lentokenttäjunasta Shibuyan asemalla, oli että "mikä kaaos, mihin nyt suuntaan..". Väenpaljous hämmästytti täysin, ja en aluksi nähnyt kuin japaninkielisiä merkintöjä suunnista -- ja eksyin aika pahasti Shibuyan asemalle etsiessäni ulospääsyä. Myöskin metrokartta oli hieman isompi verrattuna Helsingin metroon. Löysin asemalta ulos - ja pikkuhiljaa aloin ymmärtämään katukuvaa ja kaupungin rakennetta.

Asuin viikon Shibuyan ja Harajakun välisellä alueella hotellissa, jossa oli hieno kylpyläkin..- ja kun opin ymmärtämään miten metrojärjestelmässä eri värit ja numerot menevät oli kaupungissa matkustaminen erittäin sujuvaa. Tärkeää oli heti metrosta poistumisen jälkeen etsiä oikea ulospääsy - koska asemat olivat erittäin isoja, ja monessa kerroksessa.

Tokiosta löytyy kaikkea mielenkiintoista - hetkisiltä asemilta aina puistoihin, joihin pääsi rauhoittumaan. Tokio on myös erittäin turvallinen kaupunki - ja paikalliset pyrkivät aina auttamaan kun huomaisvat minun tutkivan karttaa. Ainoastaan kieli oli ongelma - kuten ravintoloissa, joissa minulle kovasti kummarttiin ja puhuttiin japania, kun puhuin heille englantia -- mutta aina sain jotenkin tilattua ruuat ja juomat - sekä laskun (vaikka niistä ei ottanut mitään selvää). Kameraostoksilla oli myös vähän hankalaa kun myyjät oikeastaan juoksivat minua karkuun, kunnes onnistuihin saamaan myyjän kiinni - ja kyllähän ne jotenkin englantia ymmärsivät kun kauppoja alettiin tekemään. Ja voi sitä kummarrusten määrää - en oikein itse tiennyt sitä milloin olisi pitänyt taas kumartaa - mutta ehkäpä se annettiin ulkomaiselle anteeksi.

Tokion keisarallinen palatsi

Oseania


Australian ja Uuden-Seelannin osalta kohteeksi valikoituu, ei oikeastaan yllätyksenä yhtään, Uuden-Seelannin eteläinen saari kokonaisuudessaan - jota olen käsitellyt aiemmin blogissani.

Milford Sound, Uusi-Seelanti
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti