sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Malta yhteenveto

Marsaxlokkin kalastakylässä pidetään joka sunnuntai markkinat, joihin tulee bussilasteittain turisteja ympäri saarta. Niin kävi myös tänään, jolloin koko rantakatu täyttyi krääsän ja tuoreen kalan myyjistä sekä turistilaumoista. Siinä vaiheessa kun päädyin kalan myyntikojuille, totesin että nyt riittää - haju ja kärpäset olivat hieman liikaa sekä vellovat turistit, lämpötilahan oli jo aamusta +35 astetta. Suunnattiin Delimaran niemimaan toiselle puolelle St. Peter's Pool nimiselle uimarannalle - kylästä oli kävelymatkaa noin 3km suuntaansa. Uimapaikka oli kallioinen poukama, kirkasta vettä, mutta erittäin paljon meedusoja uiskenteli myös vedessä. Päätin olla polttamatta itseäni meeduusoilla, ja viilentymiseen riitti että laittoin jalat veteen ja annoin auringon polttaa ihoa.

Paluumatkalla takaisin Marsaxlokkiin nähtiin keskellä päivää järjestetty ilotulitus, josta vain kirkkaimmat raketit välkehtivät sinistä taivasta vasten. Maltalla jokaisessa kylässä on omat pyhimykset ja niille juhla-ajat. Tämä juhla oli jossain sisämaan kylässä, mutta koska saari on pieni, niin lähes päivittäin kuuluu ammuntaa ja jytkettä pitkin saarta. Olemme Maltalla vielä yhden päivän ennen paluuta Suomeen, jossa on 30 tunnin "varikkopysähdys" ennen seuraavaa kohdetta.

Marsaxlokk kalastajakylä:Eilen käytiin vielä kerran Vallettassa, mutta tällä kertaa bussilla, koska en viitsinyt lauantairuuhkassa lähteä etsimään pysäköintipaikkaa. Samalla reissulla käytiin myös turistien pääpaikassa, Sliemassa, jonne pääsi Vallettasta lautalla. Sliema on täynnä hotelleja, ravintoloita, kauppoja ja löytyi sieltä muutama ostohelvetti eli ostoskeskus. Rantakatu, Il-Torre, on useamman kilometrin mittainen ja kyseinen kadun pätkä tuli käveltyä päästä päähän. Iltaisin tämä katu on täynnä ihmisiä, mutta päiväisin suhteellisen väljä. Sliemassa tuli tehtyä "virhe" : söin lounaan, joka oli aivan hirveää pastaa (ja pas*aa). Tämä virhe tuli oikeastaan tehtyä tietoisesti, oli nälkä ja piti saada vertailutaso Marsaxlokkin ravintoloihin. Taso saatiin mitattua. Vaikka tässä Marsaxlokkissa on myös turistipyydyksiä, niin yksikään niistä ei yltänyt Slieman ravintolan "tasolle". Eli pienessä kalastajakylässä, missä myös paikalliset ruokailevat on erittäin hyvät ravintolat. Suosittelen! 

Yhteenveto Maltasta:
+ historia (megaliittitemppelit, Mdinan ja Vallettan vanhat kaupungit, Maltan ritarikunnat)
+ pienet kalastakylät (Marsaxlokk ja Marsaskala)
+ Gozon saari
+ kalaravintolat
+ aurinko ja lämpö

- ruuhkainen Maltan saari
- liikenne ja liikennekulttuuri (sen puute)
- pysäköintijärjestelyt 
- heikkokuntoiset tiet
- suhteellisen kalliit pääsymaksut nähtävyyksiin
- Sliema
- Malta-Gozo lauttojen ruuhkaisuus 

Suosittelen Maltaa kohteena, mutta kannattaa majoittua hieman muualla (ainakin muutamana päivänä) kuin mihin charter-turistit majoitetaan. Vaikka busseilla pääsee liikkumaan ympäri saarta, voi vuokra-auto olla tarpeen joskus, niin on vapaus ajella (ruuhkaisella) Maltalla ja pysähdellä missä haluaa. Malta on myös historiasta kiinnostuneiden paikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti