sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Mtskheta ja Borjomi

Kolmantena matkapäivänä suunnattiin kohti lounais-Georgiaa. Ensimmäisenä kohteena vanha pääkaupunki, Mtskheta (lausuttaan ihan oudosti.. kraak-äänteellä), joka Georgian kristinuskon kannalta tärkeä paikka - vuonna 372 A.D. uskonto otettiin käyttöön. Kävimme katsomassa paria kirkkoa, joihin liittyi useampia legendoja siten kirkko oli paikalle pystytetty ja mitä ihmeitä paikalla oli tapahtunut. Ensimmäinen kirkko oli Jvari kirkko 600-luvulta, ja toinen Svetitskhoveli katedraali 1100-luvulta. Tässä kaupungissa kohtaa myös kaksi jokea, Mtkvari ja Aragvi. 

Yksityiskohtana mainittakoon että ensimmäisessä kirkko oli pappi, joka oli tällä kertaa erittäin puhelias. Kuulemma joskus on heittänyt turistit pihalle, jos vaatetus on ollut väärä. Täällä miehillä pitää olla pitkät housut ja hiallinen paita, naisilla taas huivi ja jossain jopa mekko päällä.


Jvari kirkko


Kirkko sisältä. Hyvin pelkistetty - valo lankeaa ikkunasta toiselle puolelle kirkkoa.


Katedraali


Hieman poikkeava fresko, koska siinä on myös horoskooppimerkit mukana. Ehkäpä tällä pyrittiin jo 1100-luvulla osoittamaan tähtitieteellisiä yhteyksiä uskontoon.


Seuraavaksi matka jatkui kohti Borjomia, joka tunnetaan lähdevesituotannosta. Matkalla nähtiin isoja pakolaisalueita, jota on pystytetty Etelä-Ossetian sodan (elokuun 2008) jälkeen kun georgialaisen joutuivat muuttamaan pois alueelta jota Ossetia (Venäjä) valvoo. Pari viikkoa sitten raja-aitaa oltiin taas siirretty lähemmäs valtatietä, mutta nähtävästi nykyinen Georgian hallitus ei oikeastaan halua tehdä asialle mitään vaan tyytyy vaan 'seuraamaan sivusta'. Georgia ei ole EU-maa, mutta jokapaikassa on liput rinnakkain.Borjomissa käytiin maistamassa lähdevesiä, kunnes matka jatkui lounais Georgiassa, lähellä Turkin rajaa, olevaan Akhaltsikhe kaupunkia jossa ollaan pari päivää tutustuen alueen nähtävyyksiin. Yötä ollaan pienessä majatalossa, jossa ainakin ensimmäisenä iltana tarjottiin aivan uskomattoman hyvää georgialaista ruokaa.

Lisähuomio: liikennekulttuuri on vähän eri kuin mihin on tottunut - on kaiketi normaalia että kaksikaistaisella tiellä mahtuu rinnakkain viisikin autoa. Ja torvet soivat,,,Ei kommentteja:

Lähetä kommentti