torstai 9. heinäkuuta 2015

Pafos - päivä raunioilla

Kyproksen Kato Pafoksen arkeologiset kohteen löydettiin vuonna 1962. Kaivaukset paljastivat Rooman aikaisen kaupungin, joista kuuluisimpia ovat mosaikkikoristeiset lattiat sekä iso torialue ja amfiteatteri. Myöhempinä aikoina paikalle on rakennettu bysanttilainen kirkko tai itseasiassa useampia, sekä vuonna 1200 Lusignansien (ranskalaisia) toimesta linnoitus, joka tosin tuhoutui maanjäristyksen yhteydessä vuonna 1222. Alue on todella laaja, ja siellä vierähti muutama tunti kävellessä ja katsoessa paikkoja. Erityisesti mosaiikit 2400 vuoden takaa olivat erittäin hienoja. 

Heti museoalueen vierestä alkaa Pafoksen satama- ja turistialue, jossa oli kaikenlaista ravintolaa ja matkamuistojen myyjää. Tämä alue tuli nopeasti kierrettyä ja todettua että muutamia turisteja näkyi, mutta aika vähän niitä tuntui täälläkin olevan.

Matkaa Kato Pafoksen ja Pafoksen välillä on kolmisen kilometriä ja tämän välin kuljimme paahtavassa lämmössä jalan. Pafos, joka siis sijaitsee sisämaan puolella, on enemmän vain kaupunki ei siis mikään turistipaikka. Majoituksen oli varannut juurikin Pafoksen puolelta, koska ympäriltä löytyy aitoa kyproslaista menoa, niin liikenteen kuin ravintoloiden osalta. Hinnatkin ovat huomattavasti halvemmat kuin ranta-alueella.

Seuraavassa kuvia Kato Pafoksen museoalueelta.

Lusignansien rakentama uusi linnoitus vuodelta 1400


Huomenna matka jatkuu etelärannikkoa pitkin takaisin Larnakaan ja edelleen Suomeen Norwegian lennolla. Viikonlopun aikana on ns, huoltotauko kotona eli "vaatteet pestään ja parrat ajetaan" henkisesti, jonka jälkeen vuorossa on paluu Välimeren alueelle - kohteena Malta (jälkeenpäin kävi ilmi että täältä Kyprokselta olisi päässyt Qatarin ja Emirates lennoilla suoraan Maltalle)

Yhteenveto Kyproksesta: Maana ja kohteena Kypros yllätti positiivisesti. Hinnat ovat olleet kohtuulliset, turisteja ei ole ollut ollenkaan tai hyvin vähän. Troodos vuoriston maisemat ja ilmapiiri olivat hienoja - siellä myös ihmiset tuntuivat olevan aidoimmillaan. Ruoka, niinkuin Välimeren maissa yleensä, on ollut hyvää - erityisesti salaatit sekä erilaiset kebab yms lihavartaat maukkaita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti