keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Berliini, osa 2

Kolmantena päivänä lähdettiin katsomaan Berliini muurin jäänteitä East Side Galleryyn. Matkalla muurille kuljettiin hienon Karl Marx Allee katua pitkin, joita reunustavat hienot sosialistisen ajan rakennukset. Kommunismilla oli tarkoitus saada yksilö tuntemaan olo pieneltä ja tästä syystä rakennukset ja tiet rakennettiin isolla mittakaavalla. East Side Galleryssa on 1.3km matkalta graffitia ja töhryjä.

Seuraavassa kuvia East Side Gallerystä


Karl Marx Allee:
Gallerian jälkeen siirryttiin Spree joen toiselle puolelle Kreuzberg kaupunginosaan, jossa suurin osa asukkaista on turkkilaisia ja arabeja. Aika rähjäisen kuntoon kaupunginosa on mennyt - itse en viihtynyt täällä vaan jatkoin matkaa kohti Potsdam Platzia joka on iso liikekeskusta Tiergartenin eteläpuolella. Lähellä tätä paikkaa on natsiajasta kertova dokumentointikeskus Topographie des Terrors, joka on rakennettu aiemman Gestapon ja SS:n päämajojen päälle. Näyttelyssä saa hyvän kuvan mitä kaikkea Kolmas valtakunta aikanaan oli ja teki ja miten juutalaisista ja muista haluttiin eroon sekä sodan ajan jälkeen tapahtuneet asiat. Näyttely ei sovi aivan heikko hermoisille, koska osa kuvista on aika järkyttäviä. Tosin jotkin turistit ottivat kännyköillä kuvia teloituksista ja ruumiskasoista - meinasin kysyä että mitäköhän varten...

Illalla käytiin vielä katselemassa Berliinin trendikkäistä aluetta Prenzlaurbergiä jonne Länsi-Saksassa asuneet ovat kunnostaneet asuntoja ja perustaneet kahviloita ja ravintoloita, aika hipsteripaikka.. Tämä paikka oli kaikesta hipsteri-meiningistä huolimatta aika mielenkiintoinen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti