maanantai 28. maaliskuuta 2016

Azerbaijan - vastakohtien maa

Nyt on takana pikainen tutustuminen Kaukasuksen öljyvaltioon, Azerbaijaniin. Kirjoitan tätä artikkelia Istanbulissa, jossa vietän yön ennen paluuta Suomeen. Viidessä päivässä ehti nähdä maasta vain pintaraapaisun mutta kuitenkin niin että voi tehdä jotain havaintoja. Azerbaijan on todellakin vastakohtien maa - rikas Baku ja muu maa, urheiluautot ja itä-autot, hieno Bakun vanhakaupunki ja ränsistyneen lähiöt (ja niiden viereen tehdyt uudet pilvenpiirtäjä lähiöt).

Kuvia vielä Bakusta - Ladat ja Porsche vierekkäin..


Ökyautoja ..



Azerbaijan on muslimimaa, mutta erittäin suvaitsevainen tai oikeastaan maallinen paikka. Välillä kuului minareeteista rukoushuutoa ja viereisellä terassilla juotiin olutta. Moskeijoissakin pääsi käymään, eikä käännytetty takaisin. 



Maan varaus perustuu lähes täysin öljyyn, ja nykyinen öljyn hinnan lasku näkyy myös Azerbaijanissa - monet rakennuskohteet ovat jääneet kesken ostajien kaikottua markkinoilta. Öljy näkyy valitettavasti myös luonnossa ja oikeasti haisee pitkin Bakua. Bakun edustalla oleva meri on täysin saastunut ja öljyä kelluu ihan Bulevardin edustalla. Myös Asheron niemimaalla on paljon öljyyn liittyviä jätöksiä eivätkä viranomaiset halua että turistit niitä näkevät - minä näin. 



Azerbaijan on erittäin turvallinen maa johtuen tiukasta poliisivaltion otteista - kameroita, poliiseja ja Securitasta on joka puolella. Kadut kiiltävät Bakun keskustassa ja pimeällä oli ainoana vaarana jotkin kuopat teissä sekä kovaa vauhtia kaahaavat paikalliset. 



Kannattaisiko Azerbaijaniin siis matkustaa? Tällä hetkellä euron kurssi on erittäin edullinen, joka tarkoittaa sitä että maa on erittäin edullinen paikka, mutta kyllä siellä rahaakin saa kulumaan jos niin vain haluaa. Itse lähtisin seuraavalla kerralla käymään maaseudulla ja vuorilla - Bakuun riittää kaksi kolme päivää. 



Armenian ja Azerbaijanin välit ovat olleet poikki jo usemman vuosikymmen eikä ratkaisua näy - kuulin toissa päivänä että Azer sotilas oltiin ammuttu lähellä vuoristo Karabachia ja paikallisen mukaan viikon sisällä tulee tapahtumaan raju kostoisku. Azer haluavat rauhaa, mutta myös Armenien miehittämän alueen ja palauttaa sen lähemmäs miljoonalle pakolaiselle. Venäjä taas tukee Armeniaa, jotenka yhtälö ei ole mitenkään helppo. Ensi kesällä jos käyn Armeniassa voin kuulla heidän näkemyksen tilanteeseen. Tilanne ei ole mustavalkoinen, vaan siinä myös harmaan sävyjä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti