sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Gobustan ja Abseron

Gobustaniin petrogyyfit (kiveen hakatut kuvat) sijaitsevat noin 50km Bakusta etelään. Paikka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja kohteesta löytyy hieno ja mielenkiintoinen museo, jossa esitellään sekä paikan että koko maailman kalliokaiverrus ja maalauskohteita. Otin museokierrokselle oppaan, joka oli erittäin innostunut esittelemään museon kokoelmia - ja kuulema oli juuri tutustunut Suomessa tehtyyn raporttiin liittyen muinaisista kalliomaalauksista. Museossa ei ollut mainittu mitään Suomesta, vielä. Oli kiinnostavaa kuulla että aiemmin alue oli ollut vehreämpiä ja mm leijonat olivat asuneet alueella. Sittenkin Kaspianmeren pinta on noussut ja laskenut ja eroosio on tehnyt tehtävänsä.

 Museokierroksen jälkeen lähdin tutkimaan itse kaiverruksia läheiselle kukkulalle joka on avoinna turisteja varten. Paikalta löytyi myös roomalaisten tekemät kirjoitukset.
Seuraavaksi vuorossa oli mutatulivuoret, mutta ajoreitti sinne oli suljettu eikä ökymaasturilla sitten kuljettaja uskaltanut lähtemään kiertämään. Toiset kohteet olisivat mielestäni olleet toisessa suunnassa, mutta sinne ei sitten lähdetty ajamaan..  Pysähdyin paikallisen marketin edessä ostoksille.Matkalla Abseroniin pysähdyttiin vielä erään moskeijan luona katsomassa "maisemia" - mm. Bondin eräs elokuva (Kun maailma ei riitä) oli kuvattu täällä. Moskeija oli sisältä hieno, mutta viereinen satama-alue ei niinkään.


Abseronissa kävin katsomassa tulitemppeliä - Atesgah Mebadi, joka on kuulunut tulenpalvojien (zoroastrians) pyhiin kohteisiin ja jossa myös suuren silkkitien matkaajat yöpyivät. Tulen palvojat olivat kotoisin Intiasta, ja paikassa näkyi myös Ganesh jumaluuden kuvia. Nyt palavan tulen kaasu tuotetaan Kaspianmeren lähteistä,mutta aiemmin paikalla on ollut oma kaasulähde, josta on saatu tulelle polttoainetta. Paikan ympärillä on paljon vanhoja öljynporauslaitteita, mutta viranomaiset eivät halua että niitä pääsee tutkailemaan - olivat suojattu hyvin aidoilla ja sen mitä pääsin katsomaan oli aikamoista sotkua ja romua. Museon opas heti aikamoisen kysymyksen kierroksen päätteeksi :"Do you also hate Russians?". Tästä voi jokainen päätellä mitä mieltä Azerit ovat Venäjästä puhumattakaan Armeniasta, jota Venäjän avustaa...


Tulitemppelin jälkeen matka jatkui Qalaan, jossa oli aika vaatimattomia rakennuksia jotka kuvastivat sitä miten aiemmin alueella on asuttu - paikallinen "ulkoilmamuseo". Museon vieressä oli mielenkiintoisempi taidenäyttely jossa roskista oltiin tehty taidetta.
Ennen paluuta Bakun keskustaan kävin vielä katsomassa futuristisen näköistä konfrenssikeskusta.


Tänään vietin päivän Bakun keskustaan tutustuen - kova rakennus on käynnissä tulevia F1 kisoja varten. Huomenna matka jatkuu Istanbuliin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti