maanantai 13. kesäkuuta 2016

Yerevan

Saavuin eilen Armenian pääkaupunkiin Yerevaniin. Armenia on bongauslistalla 65. maa ja Euroopan maista toiseksi viimeinen eli 50. maa. Matkustus tänne tapahtui Kiovan kautta Ukraine International Airlines lentoyhtiöllä, ja Kiovan Yerevan välille osui aivan uusi 737-900ER kone.

Armenian passintarkastuksessa tuli matkan ensimmäinen ongelmatilanne, kun tarkastajat huomasivat passissani Azerbaijanin leimat. Tätä sitten ihmeteltiin tovi, ja paikalle kutsuttiin isompia upseereja tutkimaan tilannetta. Kysymyksiä tuli: Miksi tulet Armeniaan? Miksi matkustat? Aiotko käydä usein Armeniassa? Tässä kohtaa alkoi ihmetys ja ihmettelin kovasti tarkastajien huonoa englantia. Venäjää kun en osannut puhua. Kysymykset jatkuivat kunnes onnistuin vakuuttamaan heille että olen vain tavallinen turisti Suomesta, joka ihailee Armenian kulttuuria yms yms. Tässä kohtaa passiin tuli leima, ja sanottiin "Welcome to Armenia". Luulivat varmaankin minua terroristiksi, joka on käynyt Azerbaijanissa koulutuksessa tms. Tarkistushässäkän jälkeen pääsin jatkamaan matkaa ja siirryin kentältä hotelliin nukkumaan.

Tänään kävin sitten tutustumassa Yerevanin keskustaan, jossa ei muuten paljoa turisteja näkynyt. Ensiksi suuntaisin tasavallan aukiolle eli entiseen Lenin aukiolle. Rakennukset olivat aitoa Stalinin aikaista, tosin hienon punaisia johtuen maaperän ja kiven väristä.

Jatkoin matkaa ylöspäin kaupunkia Oopperan aukiolle ja edelleen "Cascaden" rappusille, jotka on aloitettu rakentamaan 70-luvulla ja edelleen on hieman keskeneräistä. Täältä oli myös hienot näkymät Ararat vuorelle, joka tosin sijaitsee Turkin puolella. Ararat on se vuori johon Nooan arkin uskotaan päätyneen.

Oopperatalo, jonka ympärillä oli paljon kahviloita.Ararat vuoriYerevanin kaupunki ja Ararat vuori


Jatkoin matkaa ylemmäs kohti Voiton puistoa, jossa oli jonkinlainen huvipuisto ja Äiti Armenia patsas jonka ympärillä oli hieman vanhempaa sotakalustoa.

Suuren Isänmaallisen sodan muistomerkki ja rakennustyömaa.


Huvipuisto - joka on parhaat päivänsä nähnyt.MIgin varhainen versio - 21 bis?


Sotka eli T-34 ja Ararat vuori


Äiti Armenian patsas on 23 metriä korkea ja miekka osoittaa Turkkiin päin. Georgiassa ja Ukrainaissa on vastaavat "äiti maa" patsaat. Tämänkin patsaan paikalla oli vielä vuoteen 1967 asti Stalinin patsas.


Ikuinen (kaasu) tuli pöhisi.


Cascaden rappuset 

Kävin vielä kiertelemässä ympäri kaupunkia, mutta Ararat konjakkitehtaalle en enää jaksanut lähteä käymään vaan suuntasin matkani Tasavallan aukion kahviloihin, jossa oli mukava tunnelma kun lämpöäkin oli lähemmän 30 astetta. Alkuillasta kävin myös Yerevan ensimmäisessä mikropanimossa (Craft Beer Dargett), jos sai maistella panimon tuotteita "lärvilaudalta" eli 0.1l tuoppeja tuli 10 kappaletta . Aika hyviä tuotteita, jonka tätä paikkaa voin suositella. Henkilökunta puhuu englantia, hymyilee ja ovat ystävällisiä.

Huomenna matka jatkuu siten, että käyn vuokraamassa nelivetomaasturin ja jatka kohti Dilijanin kylää pohjois-Armeniassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti