tiistai 14. kesäkuuta 2016

Yerevanista Dilijaniin

Tänään tein matkaa Yerevanista Dilijaniin, jota kutsutaan myös Armenian Sveitsiksi, koska maisemat muistuttavat kovasti Sveitsiä. Vuokra-autoksi otin nelivetoisen Huyndai Tuscon ("Tuska") maasturin, jonka kaksi litrainen kone automaattivaihteistolla osoittautui erittäin huonoksi vaihtoehdoksi - vääntö loppui kesken pienessäkin ylämäessä, mutta neliveto tuli heti alkumatkasta tarpeeseen kun naviN mukaan tehtiin pieni "ketunlenkki" Ashtarak kylän läpi. Ilman nelivetoa ja maavaraa olisi matka jäänyt siihen.

Ensimmäisenä pysähdyksenä oli Armenian kirjainten aakkospuisto, joka sijaitsee tien M13 varrella heti Aragats vuoren juurella. Aakkosten opiskelun jälkeen jatkoin matkaa pohjoiseen kohti Vanadzorin kaupunkia. Matkalla mentiin Pamb Passin eli Pamb solan yli, jossa tie kulki noin 2150 m.p.y. korkeudella. Hienoja maisemia ja upeita vuoria ja laaksoja. Aragats vuori näkyi koko matkan .. Tämä vuori on siis lähes 4000 metriä korkea, Armenian korkein vuori.Vuokra-auto hienojen vuoristomaisemien keskellä.


Vanadzorin kaupunki olikin taas erittäin Neuvosto-tyylinen eikä tarjonnut mitään muuta kuin rappioromantiikkaa - kemian tehtaita jotka ovat lopettaneet toiminnan ehkäpä 20 vuotta sitten.

Dilijaniin saavuttiin iltapäivästä ja ennen majoitusta Dilijaniin kävin vielä katsomassa läheisen Goshvanrankin luostarikirkon.
Luostarikirkolta palasin takasin Dilijaniin, jossa yövyn "vanhaksi Dilijaniksi tehdyssä complexissa", joka on ulkoilmamuseon hotellin ja ravintolan compleksi. Kävin myös ihailemassa itse keskustaa, jossa todellisuus on hieman toisenlaista - Neuvostoaikaiset rakennukset luhistuvat...mutta elämä jatkaa omalla radallaan.Paikallisbussien päällä on kaasusäiliöt..


Lopuksi vielä kuva majoituksesta - 100 neliön sviitti noin 60 neliön terassilla. Hinta alle 80€.


Kävin vielä illalla syömässä tämän "compleksin" ravintolassa - ei ollut muita asiakkaita. Hinta suhteellisen kallis paikalliseen hintatasoon nähden, mutta meille suhteellisen normi: Kahden henkilön päivällinen sis. Salaatti, leipää, pihlavia (maustettua riisiä), kana ja härkävartaat, vihanneksia, pullo erittäin hyvää Noravankin punaviiniä, vettä ja kahvit - yhteensä 43€. 

Huomenna matka jatkuu etelään Sevan järven länsirantaa seuraten ja edelleen vuorten yli kohti Novarankin luostaria. 

Ensimmäisen päivän jälkeen voin varauksella suositella auton vuokraamista Armeniassa - jos olet aiemmin ajanut Bulgariassa tai Albaniassa, tiet ovat samassa kunnossa ..mutta ajokulttuuri on hieman toista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti