lauantai 23. heinäkuuta 2016

Sisilia

Palattuani Kuubasta en jäänyt pitkäksi aikaa katsomaan Suomessa jatkuvia vesisateita, vaan suuntaisin yhden "huoltopäivän" jälkeen jälleen kohti Helsingin lentoasemaa hieman vielä jetlagista kärsien, ja suuntasin aikaisella lennolla kohti Italian Sisilian saarta kuudeksi päiväksi. Olin ostanut lennot hyvissä ajoin maksimoidakseni auringon ja lämmön - lennot Helsingistä Sisiliaan Airberlinillä (HEL-TXL-CTA) maksoivat 260€.

Auringon nousu Taorminassa - hotellin huoneen näkymä Joonianmerelle


Saavuin puolenpäivän aikaan Catanian lentoasemalle, joka sijaitsee itäisellä Sisilian rannikolla, lämpötilan ollessa mukavat 29 astetta ja auringon paistaessa. Kolme ensimmäistä yötä olin varannut Taorminassa sijaitsevasta hotellista, ja kaksi viimeistä yötä taas Catanian kaupungista. Alunperin olin suunnitellut liikkuvani vuokra-autolla saarella, mutta lopulta tulin päätökseen että tämä matka saa olla "lepolomaa" edeltävien  Armenian ja Kuuban reissujen jälkeen. Niinpä liikuin kaupunkien ja kohteiden välillä bussilla (Interbus ja Etna yhtiöt) koska ne toimivat erittäin hyvin ja olivat erittäin halpoja - mm. Catania lentokenttä - Taormina matka maksoi 7.5€, ja Catania - Syrakusa menopaluu 9.1€.

Taormina

Saavuin siis iltapäivästä Taorminaan, joka sijaitsee hienolla paikalla 240 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilla kukkuloilla. Hotelli (Villa Astoria) oli aivan bussiaseman vieressä, joten siirtymä oli lyhyt. Tämä pienehkö B&B tyylinen hotelli olikin sitten aivan täysosuma - jokaisesta huoneesta (ilmastointi + parveke) oli hienot merinäköala Joonianmerelle, aamiainen oli pienessä puutarhassa ja omistajat olivat erittäin ystävällisiä. Voin myös suositella lähistöllä sijaitsevaa "La Nino" ravintolaa, josta saa aivan erinomaista ruokaa, mm. pasta norma (pastaa, munakoisoa, tomaattia, valkosipulia ja ricoletta juustoa) ja myös viinit olivat huippuluokkaa.

Etna


Itse Taorminan vanha kaupunki sijaitsi 500 metrin päässä sopivasti ylämäkeen. Taormina itsessään on hieno kaupunki, mutta erittäin "turistinen" - erityisesti kun päivällä lukuisat turistibussit tuovat sinne väkeä tutustumaan. Iltaisin Corso Umberto I:lla oli taas hieman väljempää - ja tätä katua tulikin käveltyä paikalliseen tapaa iltaisin edes-takaisin (800 metrin katu). Parhaimmat ravintolat löytyivät hieman pääkadulta pois - kohti kaupungin kaupungin puistoa. 

Näkymä hotellihuoneesta

Kreikkalainen teatteriToisena päivänä tutustuin varsinaisiin nähtävyyksiin, joita ovat mm. Kreikkalainen teatteri, josta oli hienot näkymät myös saaren päänähtävyyteen, Etnan tulivuorelle. Kävin myös rannalla, jonne pääsee "hiihtohissillä" - rannat olivat aivan täynnä turisteja kylki-kyljessä kuin hylkeet, jonka en jäänyt pitkäksi aikaa sitä grillausta katsomaan. Illaksi palasin taas Corsolle kävelemään.

Kreikkalainen teatteri, ja Taorminan kaupunki


Kolmantena päivänä suuntaisin Taormiinan yläpuolella sijaitsevalle Castelmolan kylään, joka sijaitsee 500 metrin korkeudella. Kylään pääsee myös bussilla, mutta koska taksi oli melkein saman hintainen menin taksilla ylös ja palasin kävellen takaisin Taorminaan. Muutamia henkilöitä näkyi myös kävelevän ylöspäin kohti Castelmolaa.  Castelmolan kylä on erittäin kompakti ja siellä saikin kuljeskella rauhassa pieniä kujia pitkin. Kävin myös tutustamassa vanhaan linnoitukseen. Matka Taormiinaan olikin sitten pelkkä alamäkeä ja opasteet ovat selkeät. 

Näkymä Castelmolasta

Sisilian rannikkoa

Fiat Castelmolan kujalla

Catania

Neljäntenä päivänä matkustin bussilla Catanian kaupunkiin, joka ei tosi ole niitä hienoimpia kaupunkeja saarella. Oikeastaan kaupunki on aika ruma, pois lukien "historiallista keskustaa" lähellä Duomoa. Majoituin kahdeksi yöksi hieman syrjässä (10 minuutin kävelymatka keskustaan) olevassa Hotel Libertyssä, joka oli erittäin hienostunut hotelli. Oikeastaan kun "räjäiseltä" kadulta käveli hotelliin tuntui että olisi tullut ihan toiseen paikkaan -- hotellin ympäristö ei ole niitä hienompia. 

Catanian Duomo


Cataniassa kävin tutustumassa tosiaan historialliseen keskustaan sekä kaupungin puistoon. Ei kovin ihmeellistä, mutta tällä näkyi sitten enemmän paikallista elämää kuin turistilaumoja. 

Catanian tunnusmerkki - elefantti


Syrakusa

Viidentenä päivänä tein päiväretken historialliseen Syrakusan (Siracusa) kaupunkiin, jonne pääsi näppärästi bussilla (noin tunnin matka) Catanian keskustasta. Syrakusa on täynnä historiaa - mm. Arkhimedes asui ja työskenteli täällä  - "Heureka!". Erityisesti Ortigian "saari" on erittäin hieno, ja täynnä barokkia, pieniä kapeita kujia sekä upeita aukioita - ja meri on aina lähellä. Jälkikäteen olisi ollut parempi yöpyä ainakin pari yötä tässä historiallisessa paikassa. Lähistöllä olisi ollut myös iso arkkiologian puisto, jossa oli täynnä kreikkalaisten ja roomalaisten raunioita, temppeleitä ja teatteri - mutta jätin nämä "kivet" väliin.

Syrakusa - Ortigian saari

Piazzele Duomo

Piazzele Duomo

Kapeita kujia Ortigian saarella


Entäpäs se Etna.. en viitsinyt lähteä käymään siellä, vaikka jokainen matkatoimisto tarjosi päivämatkoja sinne 30-90€ hintaan. Olin kuullut pitkistä jonoista, ja olen käynyt Islannissa useammalla tulivuorella kävelemässä (mm. Kraflalla, Myvatnissa). 

Kuudentena päivänä suuntaisin aamusta takaisin Catanian lentoasemalle, josta lensin aluksi Berliiniin. Koska lentojen väli oli seitsemän tuntia, kävin vielä tutustumassa kesäiseen Berliiniin (olin käynyt Berliinissä viimeksi helmikuussa 2016) - ensin Hofbräuhausiin (syömään ja juomaan) lähelle Alexanderplatzia ja sieltä jatkoin helteessä (30 asteen lämpö) museosaaren läpi kohti Brandenburgin porttia ja edelleen Spree-joen rantaa pitkin kohti päärautatieasemaa, josta palasin takaisin lentokentälle ja Helsinkiin lentäen, jonne saavuin maanantai aamuyöstä Airberliinin lennolla. 

Tämän vuoden neljän viikon kesäloma oli taas kerran useampaan paikkaan tutustumista, ja Helsingissä käytiin nopeasti vain päivän tai kahden "huoltotauolla". Lentokoneessa tuli istuttua 30000km verran yhteensä kahdeksalla lennolla, suhteellisen hyvillä vaihdoilla - pois lukien kamalaa CDG (Pariisin kenttä) lentokenttää. 

Joku (tai useampi itseasiassa...) voisi kysyä tai todeta että onko tuo edes lomaa kun kokoajan olet "menossa"- minulle tämä on tapa viettää lomaa, varsinkin kun "vielä jaksaa" matkustaa. Kotona saa olla sitten "paikoillaan" lomien ulkopuolella, ja vanhempana on ehkäpä aikaa matkustaa hieman rauhallisemmin.  Toinen kysymys jota kuulee on "kuinka viitsit suunnitella omatoimi-matkoja" -- tämä on olennainen osa minun matkailua ja sitä on kiva tehdä kotosalla kun olen "paikoillaan". Tälläkin hetkellä on kahden tulevan reissun suunnitelmat  (Matkailuvuosi 2016) jo tehty tai viimeistelyä vailla: lokakuussa lähden viideksi päiväksi Marokkoon ja marraskuussa kahdeksi viikoksi Kaakkois-Aasiaan (Thaimaa, Laos, Vietnam - ja ehkäpä lisäksi Myanmar). Eli olisikohan taas aika alkaa suunnittelemaan jotain uutta.... Elo- ja syyskuu ovat vielä aivan tyhjänä :-)1 kommentti:

  1. Sisilia on kyllä näkemisen arvoinen, hieman erilainen kuin muut Välimeren rantakohteet

    VastaaPoista