tiistai 12. heinäkuuta 2016

Trinidad ja Vinales

Havannasta jatkoin matkaa Kuuban etelärannikolle Trinidadin kaupunkiin, joka sijaitsee Karibian meren rannalla. Tein matkaa Viazul bussilla, joka on tarkoitettu (virallisesti) vain turistien käyttöön. Bussit olivat kyllä ilmastoituja, mutta muuten aika "kulahtaneita kiinalaisvalmisteisia" perus-busseja. Matka Havannasta Trinidadiin kesti lähemmäs kuusi tuntia ja sisälsi yhden 45 minuutin pysähdyksen. Suosittelen varaamaan bussit etukäteen, koska muuten voit joutua odottamaan vapaata paikkaa parikin päivää - niin suosittuja ne ovat. Bussiasemalla (jossa on aikamoinen kaaos) pitää checkin tehdä tuntia ennen matkaa ja tämän jälkeen matkatavarat pitää vielä erikseen luovuttaa kuljetettavaksi.

Trinidad on hieno Unescon listoille kuuluva siirtomaa-aikainen kaupunki, jossa kadut ovat mukulakiveä ja hevosia tuli vastaan enemmän kuin autoja. Olin kolme päivää Trinidadissa, josta yhden päivän vietin läheisen Anconin rannalla (noin 10km päässä kaupungissa). Kaupungissa oli samalla jotkin kesäkuun 26. päivän juhlat, jossa paikalliset juhlivat aamuun asti (cowboy:t ratsastivat kovaa vauhtia pitkin katuja ja musiikki pauhasi illasta aamuun (musiikki loppui vasta aamulla klo 5!!). Välillä juhlinta keskeytyi kun kaupunkiin iski aina iltapäivisin todella kova ukkonen ja siihen liittyvät sateet jotka kestivät tosin vain alle tunnin.


Trinidadin kaupunkia ja taustalla Karibian meri

Trinidadin kaupunkia kellotornista kuvattuna 

Trinidad ja kulkuneuvo - hevonen

Trinidadin katunäkymää

Ancon Playa

Ancon Playa


Trinidadin jälkeen palaisin yhdeksi yöksi Havannaan ja seuraavan päivänä jatkoin taas matkaa (Viazul bussilla) Vinalesin kaupunkiin, joka on kuuluisa maaseudustaan ja luonnostaan - sekä tupakkaviljelmistään. Olin Vinalesissa vain kaksi yötä ja jälkikäteen olisi ollut parempi viettää useampia päiviä tässä erittäin hiljaisessa ja upeassa paikassa. Myös majoitus (kotimajoitus) on kaikista paras tällä Kuuban matkalla - talon emäntä puhui erittäin hyvää englantia, ja hänen siskonsa teki erinomaiset aamiaiset ja illalliset.

Vinalesin värikäs talo

Vinales - "kotikatu" jonka varrella oli majoitus

Vinales - majoitus oli vihreässä talossa, jonka terassilta oli kiva seurata kadun tapahtumia
Kävin yhtenä päivänä kävelemässä Vinalesin laaksoissa noin 6 km lenkin, jonka aikana nousin "vuorella" sijaitsevalle maatilalle, josta oli hienot näkymät Vinalesin laaksoihin. Samalla kertaa kävin myös tutustumassa paikalliseen maanviljelijään ja sikarien tekijään, joka näytti miten täällä Vinalesin laaksossa tehdään luomusikareita - joissa on "vain" 4% nikotiina verrattuna kaupallisesti (isojen tuottajien) valmistettuihin sikareihin. Jujuna on se, että maaseudulla tupakan lehtien annetaan kypsyä eli käydä (fermentoida) neljä vuotta luonnollisesti säkkeihin pakattuna - ja se, että tupakan lehtien keskiruoto poistetaan ennen kuin se kääritään sikariksi. Kaupallisesti tehtyjen sikareihin käymistä nopeutetaan kemikaaleilla ja lehdet silputaan pieneksi - myös lehden keskiruoto, joka sisältää suurimman osan nikotiinista.


Vinalesin laaksoa

Kohti kukkuloita

Emakko ja porsaat tulivat tervehtimään turistia

Vinalesin laaksoHärkäaurat olivat vielä käytössä
Maanviljelijä ja sikarien tekijä esittelee miten "luomu-sikareita" tehdään 


Kuubasta jäi hieman kaksijakoinen kuva - maaseutu oli erittäin hienoa ja ihmiset siellä todella ystävällisiä, toisaalta Havannaan olisi riittänyt vain muutama päivä, koska se on jo lähes turismin "pilaama". Myös hintataso maassa oli erittäin kova ja turisteja yritetään aika menossa paikalla "ystävällisesti huijata tai laskuttaa täydestä". Majoituksen suhteen suosittelen käyttämään kotimajoitusta - Casa Particulareja; ne ovat huomattavasti halvempia kuin (valtion ylläpitämien) hotellit ja rahat menevät (osittain) paikallisille. Huomattavaa on se, että paikallinen palkkataso on 30-40 CUC kuukaudessa, ja majoitus kotimajoituksessa maksaa 15-25 CUC yöltä. Hotellissa hinta on lähemmäs 100 CUC yö.Ford Fairline


Joka tapauksessa Kuubassa kannattaa käydä ennen kuin USA pääsee helpommin matkustamaan Kuubaan - Kanadasta on päässyt jo pidempään Kuubaan sen lieveilmiöt näkyvät jo katukuvassa. Tilanne tulee muuttumaan huomattavasti kun turistilaumat USA:sta saapuvat paikalle, epäilen että hintataso tulee nousemaan entisestään.
6 kommenttia:

 1. Kävimme näistä paikoista vaan Trinidadissa, mutta se oli kyllä tosi kiva! Ja etenkin nuo näkymät kellotornista, jonne näköjään Sinäkin kiipesit :-)

  VastaaPoista
 2. Olisiko sinun mahdollista antaa tuo Vinalesin casan yhteystietoja tai omistajan nimeä? Meillä reissu Kuubaan tulossa :)
  Entä mitä kautta varasit nuo Viazul-bussit ja kuinka paljon etukäteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinales majoitus oli nimeltään Casa Particular Nolo. Muistaakseni varasin sen jonkun Casa varausportaalin kautta (http://www.casaincuba.com/casa-particular-vinales-cuba-casa-nolo.htm tai http://www.casasparticularcuba.com/en/properties/casa-nolo) - Tuolta löytyy ainakin osoite. Tietysti jos löytyy suora puhelinnumero niin parempi.

   Varasin Viazul bussit suoraan netistä: http://www.viazul.com Muistaakseni varasin ne kuusi viikkoa aiemmin, kun tiesin matkasuunnitelmat. Lippu toki myydään suoraan tiskillä, mutta voi olla että et saa matkaa samalle päivälle. Ainakin kesällä 2016 kaikki bussit tuntuivat olevan aivan täynnä turisteja ja tällöin ei ollut edes sesonkiaika.

   Poista
 3. Moikka! Mä oon lähdössä toista kertaa Kuubaan nyt keväällä, ja tällä kertaa Vinalesiin, jossa en viimeksi käynyt. Oliko kävelyretkiä siellä helppo tehdä omatoimisesti? Entä käytätkö esim. maps.me:tä, ja jos, niin oliko se kuinka hyvin ajan tasalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elina! Kävely- ja polkupyöräretkiä erityisesti monet turistit tekivät - itse otin paikallisen oppaan, jonka toimesta käytiin vuorilla ja Vinalesin laaksoissa kävelemässä päivä. Näin jälkikäteen olisi ollut helppo tehdä tehdä itsekseen kävelyjä tai pyöräretkiä - sopii vaikka taksikuskin kanssa mistä tulee noutamaan. Vinalesin maaseutu on todella upeaa maastoa - ja vaikka kaupunki on "turistinen" pääsee massoja pakoon nopeasti.

   Kartoista - matkoilla käytän maps.me sovellusta. Se on toiminut hyvin - Kuubassa taisin myös sitä käyttää, ainakin isoimmissa kaupungeissa. Nettiä siellä ei toimi - jotenka ennalta ladatut kartat on ehdoton juttu.

   Poista
  2. Ok, kiitos! Jep, maps.me on mullakin luottoreissukaveri. Lähinnä mietin että onko se maaseudun osalta kuinka hyvin ajan tasalla, jos Vinalesissa lähtisi itsekseen kävelyretkille.

   Poista