lauantai 29. lokakuuta 2016

Matkablogi 2-vuotta

Matkablogi täyttää tänään kaksi vuotta. Blogi sai alkunsa kun olin lähdössä kolmen kuukauden matkalle Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniaan ja tuli tarve viestiä koti-Suomeen matkasta jakaen kokemuksia  matkasta ja toisaalta siksi että läheiset ihmiset tietäisivät missä milloinkin matkailen. Aloitin ensimmäiset jutut matkan valmistelusta ja sitten lähes päivittäin pyrin päivittämään kohteista juttuja ja kuvia. Matkan jälkeen päätin jatkaa kirjoittamista matkoista, ja näin juttuja on kertynyt lähemmäs toistasataa. Samassa yhteydessä aukesi myös toinen matkoista ja elämästä "ruohonjuuritasolla" kertova blogi - Pupumatkat. Eli matkoistani on myös nähtävillä juttuja ja kuvia hieman toisesta näkökulmasta.. 

Maailmanmatkaajat - Reissu-Jani ja Pupu-matkat blogin kirjoittaja Georgiassa Kazbegissa


Kahden vuoden aikana olen tehnyt lukuisia matkoja, uusia maita on kertynyt 15 (tällä hetkellä vierailuja maita on 68), uusia mantereita kaksi (Australia ja Afrikka), lentoja 66 kpl.... mutta maiden lukumäärää tärkeämpää on ollut tutustuminen eri kulttuureihin ja ihmisiin, joita olen matkoilla tavannut. Välillä keskustelut ovat olleet erittäin syvällisiä ja välillä on "puhuttu käsin ja paperilla" yhteisen kielen puuttuessa enkä ole (suuressa määrin) matkoillani törmännyt ihmisiin joilla olisi taka-ajatuksena matkailija "ukotus" tai huijaus. Näitäkin on tosin ollut joskus, mutta matkasoppaani ei näistä ole pahemmin jäänyt kitkerää makua. Uskaltaisin väittää että nämä matkat ja niillä tapaamani ihmiset ovat myös kasvattaneet minua ja auttaneet minua näkemään miten hyvin meillä täällä Suomessa asiat ovat.. ja jossain maissa vielä paremmin. 

Maapalloa on kiva pyörittää - pöydällä - ja suunnitella uusia kohteita


Monesti olen saanut ihmettelyjen kautta kysymyksi että "miten sä olet taas matkoilla?" tai "miten sinulla riittää rahaa tähän matkusteluun?" - normi päivätyössä kun käyn enkä ole syntynyt kultalusikka suussa.. kaikki on loppujen lopuksi vain priorisoinnista ja suunnittelusta kiinni. Lomaa kun vuodessa viisi viikkoa, niin hyvin siinä on aikaa ja lomien sopivalla järjestelyllä aikaa löytyy. Entäs se raha..matkustaminen on kallista? Toki matkustamiseen rahaa menemään niin paljon kuin haluat, mutta tässäkin voi hyvin säästä valinnoilla ilman että täytyy kaurapuuroa syödä päivästä toiseen (on sekin hyvää ja terveellistä). Lennot ovat yleensä kallein kustannus ja pyrkinkin aina etsimään edullisia lentoja. Majoitukseen riittää oma huone ja wc - luksusta en kaipaa. Toisaalta asun Suomessa pienessä asunnossa eikä kesämökkiä ole, ja muutenkin pyrin säästämään - "köyhällä ei ole varaa halpaan", eli jos ostan jotain niin pitkäikäisiä tuotteita (esim. Patagonia fleece oli todella kallis, mutta se on ollut yli 18 vuotta käytössä... lomakuvissa on aina sama takki päällä). Matkojen suunnittelussa olen oppinut laskemaan kustannukset mielestäni hyvin, ja kompromisseja tehdään pitkin suunnittelua.

LP:n ja muita opaskirjoja on kertynyt useampi metri - paperinen versio on parempi!


No mihin sä olet seuraavaksi menossa??? - viikon päästä käyn yhdessä suosikkipaikassa Tallinnassa (tosi on!! - se on todella hieno paikka iltaisin varsinkin keskiaikaisen kaupungin valoissa), ja kolmen viikon päästä lähden "talvilomalle" kahdeksi ja puoleksi viikoksi Kaakkois-Aasiaan Thaimaaseen, Laosiiin ja Vietnamiin, joista kaksi viimeksi mainittua maata ovat uusia kohteita. Tästä matkasuunnitelusta löydöt kuvauksen tästä blogista Vuoden 2016 matkoista Fantti-matkan kuvauksesta. Tammikuussa on vuorossa Israel. Tämän pidemmälle en vielä ole matkoja (lentoja) varannut, mutta suunnitelmissa on Keski-Aasia maat. 

Matkan suunnittelua


Ja matka jatkuu....


1 kommentti: