perjantai 7. lokakuuta 2016

Volubilis ja Moulai Idris

Tänään suuntasin heti aamusta noin 30km päähän Meknesistä sijaitsevalle Volubilisiin, joka oli Rooman valtakunnan provinssin Mauretania Tingitanan pääkaupunki noin 0-200 A.D. Kohde kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Vuokrasin käyttööni oman taksin pienen neuvottelujen jälkeen.

Volubilisiin kannattaa mennä heti aamusta, jotta välttää turistien aiheuttaman "kaaoksen" ja keskipäivän kuumuuden. Itse alueella ei ole varjoista kohtaa kovin helppo löytää. Raunioilla voi tarvittaessa vuokrata oppaan käyttöön, mutta tällä kertaa hyppelin raunioiden keskellä ilman opasta. Osissa paikoista on vielä nähtävissä upeita mosaiikkeja ja kylpylöiden vesialtaita. Muuten tämä on tyypillinen Rooman valtakunnan aikainen rauniopaikka.

Seuraavassa kuvia Volubiliksen alueelta.Tämän jälkeen palasin 3km takasin Meknesiin päin, Moudai Idrikseen joka on pyhä kaupunki rakennettuna kahden vierekkäisten vuorten rinteille. Vuorten välissä sijaitsee Marokon ensimmäisen dynastian 700-luvulla perustaneen Maulai Idris I mausoleumi, jonne vääräuskoisilla ei ollut mitään asiaa. Kävelin ylös kaupungin kukkulalle katselemaan näkymiä - sinne johtaa labyrinttimäinen ja sokkeloinen kapeuden katujen verkosto. Täällä on hyvä ottaa epävirallinen "opas" viemään läpi kaupungin ja näyttämään eri kohteita. Katujen seinämät oli maalattu joko vihreällä (arabien asuinalue) tai sinisellä (berdeerien asuinalue). Lisäksi kaupungista löytyy Marokon ainoa pyöreä minareettitorni upeilla kaakeleilla koristeltuna.Iltapäivästä palasin takaisin Meknesiin, jossa minariiteista kuuluikin perjantaipäivän (pyhäpäivä muslimimaissa) rukoushuutoa. Myös liikenne alkoi hiljentymään ja basaarien kaupat sulkivat ovensa ja vastaantulijat toivottivat minullekin hyvää viikonloppua ja pyhäpäivän alkua.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti