tiistai 31. tammikuuta 2017

Jerusalem - kuuma pesäke

Jatkoin Israelin matkaa vuokra-autolla Tel Avivista Jerusalemiin 1-tietä pitkin. Hain auton lentoasemalta ja olipa sekalainen ajojärjestely kentällä. Navigaattori kannattaa olla. Matkaa Jerusalemiin oli vain 50km mutta se kesti lähes kaksi tuntia - aivan järkyttävät ruuhkat alkoivat noin 6km ennen kaupunkia. Liikenne on hieman kaoottista ainakin kaupungissa. Onneksi sain auton hyvin parkkiin Eldan hotellin parkkihalliin ja lähdin sieltä sitten tutustumaan vanhaan kaupunkiin.Vanha kaupunki on täynnä historiaa ja eri uskontokuntien alueita - kristittyjen, armenialaisten, juutalaisten ja muslimien osat - niissä vallitsi kussakin oma tunnelma, joka tosin varjosi jokaisessa kulmassa pyörivät sotilaat ja poliisit. Ensimmäisenä kävin ns. Pyhän haudan kirkossa, joka on Via Dolorosa kadun päässä ja sen uskotaan olevan Jeesuksen ristiinnaulitsemisen, ja haudan paikka. Aikamoiset ruuhkat olivatkin kirkossa ja Jeesuksen hautaa kunnostettiin - vaikutti rakennustyömaalta koko paikka. Myös lukuisat äänekkäät (kiinalaiset) turistiryhmät vievät tunnelman.

Seuraavaksi suuntasin arabialueen läpi Itkumuurille, jonne piti kulkea turvatarkastuksen läpi. Siellä näki paljon polvien notkistelua ja huojumista eli juutalaisten tapaa rukoilla. Muurille pääsi kun laittoin päähän Kipa hatun. Eräs rabbi tuli juttelemaan ja kyselemään että mistä ollaan ja olenko juutalainen...

Lopuksi kiiruhdin vielä kaikista pyhimpään eli Temppelivuorelle. Sinne vasta olikin kova tarkistus. En ehtinyt paljoa kierrellä kun palestiinalaiset poliisit häätivät pois alueelta.. Kalliomoskeijan ehdin nähdä ulkoapäin ennen häätöä.


Uskonnolliselle henkilölle Jerusalem on varmaankin mielenkiintoinen paikka - itselleni se oli pikainen katsaus historiaan ja nykytilaan. Damaskoksen portilla oli kova vartiointi viimeaikaisten tapahtumien johdosta. Vaikka kaupunki on historiallisesti tärkeä, koin paikan hieman vaikeana ja ahdistavana. Hotellissakin henkilökunnalla on aseet vyöllään...


3 kommenttia:

 1. Muakin ahdistaisi, jos kaikilla (työssä olevilla) ympärilläni olisi aseet. Ymmärtäähän sen, mutta silti. Minkä takia sut siis häädettiin Temppelivuorelta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävelin vähän liian lähelle moskeijaan ja sitten lopulta se paikka suljettiin ei-muslimeilta. Auki päivittäin aamuisin ja iltapäivisin vain muutaman tunnin -- se poistaminen oli todella "häätämistä".

   Poista
 2. Jerusalem on ihan omaa luokkaansa :-)

  http://www.andalusianauringossa.com/2016/01/jerusalem-hullu-ja-hurmaava.html

  VastaaPoista