lauantai 21. tammikuuta 2017

Vuoden 2017 ensimmäinen matka ja tulevaa

Praha

Matkailuvuosi 2017 käynnistyi mukavalla tavalla viikko sitten, kun tein ex-tempore matkan Euroopan 1. suosikkikohteeseen - Kultaiseen Prahaan, Tsekkeihin. Tämä oli neljäs matkani Prahaan ja viides Tsekkeihin. Viimeksi olin ollut Prahassa vuonna 2014, jotenka oli aika taas palata tähän historialliseen ja erittäin mukavaan kaupunkiin, johon Helsingistä lentää parissa tunnissa.

Prahan linna, Vituksen katedraali ja Mala Strana

Olin taas tälläkin kertaa varannut majoituksen Mala Stranasta ("Pieni puoli"), joka on suosikki-alueeni Prahassa yhdessä Novy Svetin ("Uusi maailma" - Prahan linnan takana) kanssa. Majoituin Hotel Kampassa, joka osoittautui erittäin hyväksi hotelliksi: erinomainen sijainti, hiljainen, historiallinen, hieno aamupalasali ja mikä parasta hinta - kolme yötä vain 150€.  Vinkkinä - Mala Stranassa myös ravintolat ovat huomattavasti halvempia ja hinta-laatusuhteeltaan parempia kuin Vltavan toisella puolella olevassa "Vanhassa kaupungissa".

Vituksen katedraali sisältä


Tällä kertaa toimin Prahassa myös matkaoppaana hyville ystäville, ja matkaohjelmassa oli ensimmäisenä päivänä Kaarlen siltaa, Vanhaa kaupunkia ja uudempaa kaupunkia - perusnähtävyyksiä. Vinkkinä voidaan todeta, että kannattaa poiketa siitä Karlova kadulta pois - ja "eksyä" pienille kujille. Kävin myös tälläkin kertaa Vyptona ravintolassa (joita on muuten nykyään kaksi Prahassa), jossa lapset ja hieman vanhemmat henkilöt viihtyvät erinomaisesti - ainakin isät ja pojat. Kyseessä on ravintola, jossa useita satoja metrejä pienoisrautatietä, ja junat tuovat juomat pöytään. Täällä tilattiin sitten juomia aina yksi kerrallaan, jotta saatiin juna tulemaan monta kertaa pöytään.

Vituksen katedraalia, Prahan linnaa - Katedraalin tornista nähtynäToisena päivänä suuntasin Petrinin kukkulalle ihailemaan näkymiä Prahaan ja erityisesti Prahan linnakaupunkiin. Strahovan luostarin ja Loretton kirkon kautta kannattaa kävellä Novy Svetin pienille kujille ennen Prahaan linnaa. Prahan linnan edessä oli pitkä jono, jota hieman aluksi ihmettelin -- kunnes tajusin - tilanne on muuttunut myös Prahassa viimeaikaisten terrori-iskujen myötä. Linnaan pääsee vain tiukan turvatarkistuksen kautta - kaikki laukut tutkitaan tarkasti. Noh -- ajattelin että meidän turvaksi kaikki tutkitaan, ja ehkäpä parempi niin.

Vituksen katedraalin eteläinen torni - 287 askelmaa ylös


Prahan linnassa kävin Vituksen katedraalissa ihailemassa goottilaista arkkitehtuuria ja lasimaalauksia.  Aiempina käynneillä olin aina ohittanut eteläisen kellotornin - mutta tälle kertaa ostin lipun ja lähdin kapuamaan tornin huipulle erittäin kapeaa kierreportaikkoa ja 287 askelmaa. Tätä ei suositella ahtaanpaikan kammoisille tai huonokuntoisille. Huipulta avautuikin sitten uljas näkymä yli Prahan ja sitä kautta pääsee myös tutkimaan Vituksen katedraalin rakenteita.


Prahan linna, Vituksen katedraali ja Vlatava joki Kaarlensillalta nähtynä

Kolmannen päivän vietin Prahassa kävelemällä (taas kerran) ympäriinsä ilman kiirettä.

Ravintolasuositukseni Prahaan:

 • Vyptona Railway Restaurant, Vaclavske nam. 56  : Junailua ja halpaa olutta. Toinen junaravintola sijaitsee Palladium ostokeskuksen yhteydessä. 
 • U Medvidku, Na Perstynu 7 : "Pikku karhujen luona", Budvar olutta ja erittäin hyvää ruokaa. Tämä on kantapaikkani....
 • Mlejnice, Kozna 14: Heti Raatihuoneen aukion takana - pienellä kujalla sijaitseva "maalaisravintola", jossa saa erinomaisia perunaruokia ja gulassia leipäkuoressa
 • U Cernoho Orla, Mostecka 11 : Mala Stranan puolella, ihan Kaarlensillan kupeessa. Voisi kuvitella että täysin "turistiravintola", mutta ei -- hieman kalliimpi, mutta ruoka erinomaista ja palvelu ystävällistä. Klassikko annos on 1kg possun potka... 
 • U Zlate Hrusky, Novy Svet 3: Pienellä kadulla sijaitseva romanttinen ravintola
 • Cafe Louvre, Narodni 22: Kaupungin paras kahvila ja leivokset. Erinomainen hinta-laatusuhde.
 • U Stare Study, Trziste 371 (Mala Strana) : "Vanha Kaivo" - moni turisti ei tätä tiedä, mutta tässä vinkki kaikille konjakkien ja armanjakkien ystäville. Viiden konjakin maistelu-menuu VAIN 550 CZ - vanhin konjakki oli 60 vuotta vanhaa!!! Ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Tämä paikka on vanhassa kellarissa, jossa todellakin on myös vanha syvä kaivo.
Ai niin -- se hintataso: Olut 1.1-1.9 € tuoppi, gulassi:3-5€, se kilon potka -- 12€.... 

Tulevaa

Israel ja Muonio

Lopuksi vielä katsaus tuleviin matkoihin. Viikon päästä suuntaan Israeliin, jossa vietän päivän Tel Avivissa ja kaksi päivää Jerusalemissa. Olen vuokrannut auton, ja tarkoituksena on myös käydä - tilanteesta riippuen, myös Länsirannalla ja Kuolleen meren äärellä. Israelin matkan jälkeen lähden oikeastaan heti Lappiin, Muonioon päiväksi ajamaan tehokkailla Audi S4:lla Audin Ice Experience tapahtumaan. 

Kaakkois-Aasiaa ja Qataria

Näin alkuvuodesta useat lentoyhtiöt tarjoavat hyviä lentohintoja - ja niihän siinä sitten kävi että tuli ostettua Qatar Airwaysin tarjouksesta lennot marras-joulukuulle Bangkokiin hintaan 360€. Lento menee Dohan (Qatarin) kautta, jotenka paluussa käyn tässäkin maassa. Lisäksi kun vaihtoaika on 8-24 tuntia Qatar Airways tarjoaa majoituksen. Nykyään Helsinki-Doha reittiä lennetään pienellä Airbus A320 koneella, mutta syksystä 2017 eteenpäin Qatar Airways tuo reitille isomman Boeing 787-8 "Dreamliner" koneen. Doha-Bangkok väli lennetään tällä kertaa Airbusin A380-800 koneella, josta sain paikat varattua turistiluokan edestä. Olen aiemmin lentänyt Qatarilla (Hanoi - Bangkok) - uudet koneet ja hyvä palvelu. 

Tällä kahden viikon Kaakkois-Aasian matkalla en aio jäädä pidemmäksi aikaa Bangkokiin, vaan suuntaan "Fantti II" (Fantti-matka tein viime vuoden marras-joulukuussa Laosiin ja Vietnamiin) alustavan matkasuunnitelman mukaan aluksi Myanmariin (ex-Burma)  Mandalayihin ja Bagoniin viikoksi. Toisen viikon matkaohjelma on vielä auki, mutta kartalla ja suunnitelmissa on ollut Bhutan, Brunei tai sitten vaan rantalomaa letkeästi Thaimaan saarilla. 

Kesäloman suhteen suunnitelmia on myös pyöritelty kartalla jo pidempään. Tällä hetkellä näyttää vahvasti että kohteena ovat Keski-Aasian maat (Kazakstan, Kirgistan, Tadzikstan...) -- mutta nähtäväksi jää mitä lentotarjouksia tässä vielä tulee - vaikkapa Keski-Amerikkaan. Myös paluu Islantiin on mielessä... nähtäväksi jää.
4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Praha on mukava paikka.

  Olen itsekin tässä kuumeisesti miettinyt, mihin kesällä olisi hyvä reissata, mutta en ole tullut vielä mihinkään tulokseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika suurella todennäköisellä lähden kesällä Keski-Aasiaan, mutta mikään ei ole varmaa kunnes lentoliput on ostettu. Seuraan tarkkaan lentodiilit.fi yms sivustoja, ja sitten varataan matka kun "tarpeeksi halvalla saa" - näin kävi viime vuonna kun Kuuban lennot saatiin alle 600€:lla.

   Poista
 2. Me nautimme Israelissa Kuolleella merellä kelluskelusta kuten myös Jerusalemista. Tel Avivin ranta on viihtyisä ja Jaffa ehdottomasti! Yllätyksenä meille oli sapatin invalidisoiva vaikutus vähän kaikkeen... bussit, airbnb isännän tapaaminen jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä - olemme sapatin aikaa Jaffassa ja Tel Avivissa, joiden pitäisi toimia "normaalisti"...

   Poista