perjantai 21. heinäkuuta 2017

Almaty

Lento Bishkekistä Kazakstanin entiseen pääkaupunkiin, Alma-ata - nykyisin Almaty kesti Air Astanan uudella Airbus A320 koneella vain 25 minuuttia. Lento on erittäin miellyttävä ja henkilökunta hymyilevää ja kohteliasta - rullaustiellä karkkia, lennon aikana vettä ja tulolomakkeita ja laskussa vielä karkkia. Lentokentällä passijonossa on selvät jonot ja henkilökunta ohjaamassa tulijoita - aivan toisenlaista menoa kun aiemmin Dusahbessa, jossa jonotin yli kaksi tuntia. Lentokentällä oli kaikenlaista suharia tarjoamassa kyytiä, mutta olin sopinut majapaikan isännän kanssa että tulee hakemaan kentältä. Matka Almatyn "vanhaan osaan" kesti noin puolituntia. Matkalla huomasi että nyt ollaan tultu Keski-Aasian vaurainpaan valtioon - luksus autoja, ravintoloissa loistivat valot ja ihmiset hymyilivät.Majoitun neljäksi yöksi Guesthouse on Sadovayassa, hulppeassa 50 neliön "sviitissä" jonka parvekkeelta näkyy Kok Tobe vuorelle, jossa on huvipuisto, ravintoloita, Zoo jne.

Aamulla lähdin tarkemmin tutustumaan Almatyyn - upeita katuja, luksus kauppoja ja ravintoloissa puhutaan yleisesti hyvää englantia. Ja kaikkialla on erittäin siistiä. Ensiksi matkasin köysiradalla Kok Toben huipulle (2000 tengeä) katselemaan Almatyä. Pari tunnin jälkeen palasin takasin kuumaan kaupunkiin (34 astetta) ja kävelin Panfilovin puistoon, jonka nimetty toisen maailmansodan 28 kuolleen sotilaiden kunniaksi heidän puolustaessaan (kuolivat tosin...) Moskovan lähellä natsien tankkien hyökkäystä. Paikalla on myös järkyttävän kokoinen Suuren Isänmaallisen Sodan muistomerkki.Puiston toiselta laidalta löytyi Zenkovin katedraali jonka on kokonaan rakennettu puusta (myös naulat) vuodelta 1904.


Ensivaikutelma Almatystä on hämmentävä - kuinka kehittynyt paikka onkaan ja edellä Kirgistanin ja Tadjikistanin pääkaupunkeja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti