torstai 20. heinäkuuta 2017

Song Kol järvi

Song kol tai Song kul järvi sijaitsee Kirgistanin keskiosassa 3015 metrin korkeudella merenpinnasta, ja kohde on muodostunut erittäin tärkeäksi Kirgistanin turismille, koska siellä on useita (satoja?) jurttia joissa turistit voivat yöpyä sekä samalla nähdä oikeiden paimentolaisten elämää alueella. Alueelle ajaa noin viidessä tunnissa Bishkekistä, mutta itse matkasin sinne Issyk-Kul järven länsialueelta noin neljässä tunnissa. Viimeiset 50km ovat hyväkuntoista soratietä, ja samalla ylitetään sola joka on noin 3500 metrin korkeudessa.

Järvi on kooltaan todella iso - lähes ympyrän muotoinen halkaisijaltaan noin 30 kilometriä. Aluella on noin 5-6 jurtan ryhmiä, joita hoitaa noin 3-4 henkilön tiimi. Meillä majoitus oli kahden hengen jurtassa, joten tilaa riitti. Illalla henkilökunta käy laittamassa kaminaan tulet, koska lämpötila voi laskea kesälläkin alle nollan asteen. Toisin peitot ovat niin paksut että tulia ei olisi tarvinnut, jurtan lämpö lähetteli jo keski-Eurooppalaista saunaa. Yöllä taivas oli uskomattoman kirkas ja Linnunrata näkyi upeasti - valoja ei ole missään useamman kymmenen kilometrin säteellä. 

Järvelle pääsee kyllä kaksivetoisella autolla, mutta suosittelen nelivetoa - viimeiset kahdeksan kilo metriä ajetaan laitumille ja matkalla on pari joen ylitystä.

Seuraavassa kuvia järveltä - ensiksi majoitus:
Edelweiss niittyjä ja itse kukka:Vuoristosolassa:

Järvi ja hevosia


Upea auringonlasku järvellä
Kirgistanin luonto yllätti minut täysin - todella monipuolista maisemaa ja kohdetta, ja niihin (missä kävin) pääsee suhteellisen helposti vuokra-autolla tai oppaan kyydillä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti