keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Mingun

Palasin kolmen päivän jälkeen Baganista takasin Mandalayihin. Ruuhka Baganin lentoasemalla oli taas valtaisa kun kymmenkunta konetta lähti ympäri Myanmaria puolen tunnin sisällä. Koska kuullustuksia ei saanut mitään selvää, eikä missään näytetty mitään infoa, oli matkustajille jaettu tarrat rintaan, josta henkilökunta tiesi jotenkin poimia oikeat henkilöt oikealle lennolle. 

Maydalayssa vietin kaksi yötä Bagan King hotellissa, joka on suhteellisen keskustassa oleva hyvätasoinen hotelli, joskin hieman kallis - 80 euroa yö.
Ensimmäisenä päivänä kävin kävelemässä ympäri Mandalay keskustaa noin 10-13 km matkan. Kadut ovat tehty ruutukaavan muotoon, ja kadut on numeroitu eikä niillä ole siis nimiä. Helppoa suunnistusta. 

Toisena päivänä lähdin käymään puolipäiväretkellä Mingunissa, jossa on paljon temppeleitä joista kuuluisin on Pathodawgyin tiilestä tehty järkyttävän kokoinen temppeli, joka ei tosin koskaan valmistunut ja on hieman tuhoutunut viimeisissä maanjäristyksen seurauksena. Kannattaa kiertää temppelin länsipuolelle, jossa on isot halkeamat nähtävillä. Toinen kiinnostava kohde oli valkoinen, lähes kermakakkua muistuttava Hsinbyumen pagoda. Muita kiinnostavia kohteita on todella iso kello, joka painaa 91 tonnia. Muuten Mingunin alue on yhtä markkinaa ja turistikrääsää. Matka Minguniin tehdään veneellä, jotka lähtevät 26. kadun länsipäästä. Kannattaa olla tarkkana mihin veneeseen menee, koska niitä on kymmeniä - satamassa oli aikamoinen kaaos ja häsläys menossa. Veneisiin mennään kapeaa lankkua pitkin eli tarkkana jottei putoa veteen.

Myanmarissa alkaa käymään joka vuosi enemmän turisteja, ja tämä alkaa näkymään myös lieveilmiöinä: taksit yrittävät pyytää ihan käsittämättömiä summia matkoista, ravintoloissa hinnat ovat yleensä kalliimpia varsinkin niissä missä hinnat on kirjoteltu vain Myanmarin numeroilla, lentokentälle meno on tuplahintaista kun sieltä kaupunkiin tulo jne jne. Kaakkois-Aasian maista tämä onkin nyt viimeinen joka avaa portteja turisteille. Viimeaikaiset tapahtumat tosin voivat keskeyttää turistien virran. Jouduin Baganissa mielenkiintoiseen keskusteluun asiasta, kun eräs paikallinen alkoi minulle kertomaan omaa näkemystään tilanteesta, ja toisaalla ravintolassa kuulin valtion virallisen oppaan kertomusta vierestä pöydästä hänen ryhmälleen kuinka tilanne oikein on.. Kaikesta huolimatta ihmiset olivat ystävällisiä (turistien rahan perään....?) ja eritysesti Baganin temppelit olivat upeita. 

Seuraavassa kuvia Mingunista
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti