sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Matkailuvuosi 2017

On taas perinteisen vuosikatsauksen aika - eli Matkailuvuosi 2017 lähestyy loppuaan, ja tässä artikkelissa luon katsauksen mitä kaikkea on vuonna 2017 tapahtunut matkailun osalta ja mitä uusi matkailuvuosi 2018 tuo tullessaan. Vuosi sitten oli siinä "oudossa tilanteessa" että vuodelle 2017 ei oltu varattu yhtään matkaan, mutta niinpä vaan tuli käytyä ulkomailla useamman kerran, milloin lentotarjouksien houkuttelemana ja milloin taas kiinnostuksesta uuteen kohteeseen.

Bagan, Myanmar - yksi upeista temppeleistä joita alueella oli tuhansia

Tilastonikkarina vuodesta 2017 voidaan todeta:

 • Uusia maita: Israel (ja Palestiina), Tadjikistan, Kirgistan, Kazakstan, Myanmar ja Qatar. Tällä hetkellä olen käynyt 76 eri maassa. 
 • "Vanhoja maita": Tsekki (2 kertaa), Italia, Viro (2 kertaa), Islanti, Tanska, Thaimaa, Liettua
 • Matkailuvuorokausia: 70 vrk 
 • Lentomatkoja: 35 kpl, kilometrejä noin 60000km - 92 tuntia (4 päivää) lentokoneessa istumista. 
 • Uusia "lentokonetyyppejä", joissa on tullut matkustettua vuonna 2017 ei ollutkaan,mutta seuraavat lentoyhtiöt olivat uusia: Air Manas, Air Astana, Air KBZ - joissa viimeisimmissä sai ihan oikeasti käsin kirjoitetut lentoliput. 
Kuvauksia matkoista löytyy blogista maa-kohtaisista linkeistä, tai Matkailun sadonkorjuuta vuodelle 2017 artikkelista. Vuoden 2017 upein reissu oli matka Keski-Aasian kolmeen valtioon - jossa matkasin 24 päivän ajan Pamir Highwayn ja Kirgistanin ylänköalueilla, osin myös samaa reittiä mitä Mannerheim oli tehnyt vuonna 1906. Tällä matkalla tuli käytyä lähes viiden kilometrin korkeudella - korkein ylitys oli Al Baktain sola - 4655 metriä merenpinnan yläpuolella - ja tämä on Pamir Highwayn korkein kohta. Marraskuun pimeyttä pakenin taas kerran Kaakkois-Aasiaan, missä Myanmarin oli uutena kohteena, hieno on tämäkin maa vaikkakin nykyinen tilanne sielläpäin on hieman epävakaa. 

Uudeksi suosikki lentoyhtiöksi nousi Qatar Airways - näppärä vaihtoyhteys Dohassa,  erinomaiset tarjoukset (lensin Bangkokiin 360€:lla) hyvät koneet ja erinomainen palvelu saavat minut varmaan myös tulevaisuudessa valitsemaan Qatarin välilaskupaikkana uusiin maihin. Toinen suosikkiyhtiö on Turkish Airlines - ja jos pitää näitä kahta verrata, niin sanoisin että ruoka- ja juomatarjoilut ovat parempia Turkish Airlinesilla, mutta lentokoneet on parempia Qatar Airwaysilla. Kannattaa myös hyödyntää Qatarin tarjous ilmaiseen majoitukseen Dohassa, mikäli välilasku on hieman pidempi. 

Vuoden 2018 matkailun suunnittelut on taas käynnistetty, ja muutamia matkoja on varattu vielä tälle ja ensi vuodelle. Tammikuussa olevat Matkamessut kuuluvut myös perinteiseen ohjelmaan, ja ainakin viime vuonna sain sieltä hyviä vinkkejä ja sain sieltä myös idean lähteä Keski-Aasiaan  Traveller osastolla käynnin jälkeen. Samalla kertaa bucket-listaan nousi myös Etelä-Afrikka, jonne matkustan ensi keväällä.

Al Baktai pass (4655m.p.y ), Tajikistan - Badakhstanin autonominen alue

Tässä listaa tulevista matkoista:
 • Uuden vuoden vaihtumista lähden juhlistamaan Vilnaan, Liettuaan. Tämän matkan varasin pelkästään fiilis-pohjalta koska Vilnan vanhakaupunki on erittäin mukava kohde. Suosittelen Tallinnan ja Riikan matkaajille tätä upeaa kohdetta - kaupunki on erittäin "keski-Eurooppalainen" ja oluen ystäville melkein must-kohde.
 • Viikko Matkamessujen lähden (taas kerran...) käymään Prahassa, joka on itselleni SUOSIKKIKOHDE NUMERO YKSI EUROOPASSA ja tunnen tämän kaupungin ehkäpä parhaiten sitten Tallinnan. Kyseessä on jo seitsemäs matka Prahaan. Päätöstä matkaan ei myöskään pitänyt pitkään miettiä kun Norwegian lentotarjoukset tulivat myyntiin - menopaluu 69€. Lisää Prahasta löydät blogista.
 • Marraskuussa some-virrasta tuli Secret Flying sivustolta "veret seisauttava" tarjous lennoista Etelä-Afrikkaan - Ethiopian Airlinesin lennot Tuhkolmasta Addis Ababan kautta Kapkaupunkiin 369€ meno-paluu !!! Niinpä ostin lentoliput Etelä-Afrikkaan, jonne olen lähdössä huhtikuun lopussa kymmenen päivän (omatoimi) matkalle, kohteena Kapkaupunki ja Garden route. Laitan tarkempia matkasuunnitelmia tänne - ja mikäli olet käynyt Etelä-Afrikassa otan vastaan kaikki vinkit ja linkit
Muita matkoja vuodelle 2018 en ole "vielä" varaillut, mutta suunnitelmia on useita - ja niitä löytyy Bucket listalta...
 • Kesällä voisi käydä Euroopan puuttuvia TCC-kohteita läpi, lähinnä Välimerellä tai Englannin kanaalisaarilla -- tai jospa sittenkin lähtisi Mongoliaan (Trans-Siberian kautta?), Uzbekistaniin tai Turkmenistaniin - näistä kaksi viimeistä voivat olla aika kuumia kohteita kesällä. 
 • Loppuvuonna kohteista ykkösenä olisi Chile tai jonkin muu eteläisen pallonpuoliskon kohde, jossa olisi aurinkoa ja lämpöä. Odotellen Qatarin ta Turkishin lentotarjouksia...   2 kommenttia:

  1. Oletpa ehtinyt paljon tänä vuonna! Noista uusista kohteistasi melkein kaikki kuuluvat lempikohteisiini tai bucket listille. Ensi vuoden suunnitelmatkin Keski-Aasiasta ja Chilestä kuulostavat mahtavilta!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niin - paljon on ehditty matkustamaan, kun olen pyrkinyt hyödyntämään erityisesti lentojen tarjouksia lentodiilin tai secret flying sivustojen avulla. "Normaalisti" matkoja on pöytälaatikossa suunniteltu 2-3 kappaletta eteenpäin, ja nyt suunnitelmat ovat touko-kesäkuussa. Lentotarjoukset osaltaan muokkaavat sitä mihin matkustan.

    Poista