tiistai 26. kesäkuuta 2018

Kyzylkumin aavikolla

Kyzylkumin aavikko käsittää suurimman osan Uzbekistanin alueesta, joka jää Amu-Dariya ja Syr-Dariya jokien väliin. Nimi tarkoittaa punaista aavikkoa, vaikkakin se paikka jossa kävin oli lähinnä keltaista hiekkaa, mutta osa kivistä oli punertavia - siitä siis tulee aavikon nimi. Kuumimpaan aikaan lämpötila voi nosta yli 60 asteen. Näin kesäkuussa 2018 lämpötila oli 40-44 asteen välillä ja aavikolla ollut tuuli tuntui kuin joku olisi laittanut hiustenkuivaajan naaman eteen.

Kävin tutustumassa Nukusin ja Urgenchin kaupunkien koillispuolella olevaan alueeseen, joka tunnetaan nimellä Elliq-Qala, eli viisikymmentä linnoitusta. Nimi johtaa juurensa siitä, että alueella on ollut/on viisikymmentä erillaista linnoitusta aina 300 BC - 1500 AD väliseltä ajalta. Suurimmaksi osaksi linnoituksen on tehty savesta, jota saatiin mm. Amu-Dariya joelta. Rakennusmateriaaleista ja voimakkaasta tuulesta johtuen eroosio on tehnyt tehtävänsä, mutta muutamia linnoituksia on edelleen nähtävissä osan ollessa jo kadonneet maisemista.

Linnoituksen oltiin rakennettu yleensä kukkulan päälle, josta oli näkymä toiseen linnoitukseen ja näin ollen viestintä linnoituksien välillä oli helppoa. 
Vierailin neljällä eri linnoituksella, joista Ayaz-Qala oli upein ja huomattavin sisältäen kolme erillistä linnaa. Torpak-Qalan linnoitus oli taas isoin kooltaan sisältäen linnan ja kaupunkia ympäröineet isot muurit. Lisäksi kävin Kyzyl-Qalassa, eli punaisella linnoituksella, joita Uzbekistanin valtio on alkanut remontoimaan aika kovalla kädellä tarkoituksena tarkentaa linnoituksen muurit uudestaan. 

Kävin myös syömässä lounasta Ayaz-Qalan lähellä olevassa jurttakylässä, joka on oikeastaan rakennettu vain turisteja varten. Eipä siinä mitään huonoa ole - mukava oli istua jurtassa pois polttavan auringon alta ja nauttia vihreää teetä ja vesimelonia. Kyzylkumin aavikolla matka jatkui Khivan tai Hivan kaupunkiin, joka tunnetaan myös ”ulkoilmamuseona”, niin tarkkaan vanha kaupunki on restauroitu että tunnelma on kuin museossa kävelisi. Majoitus on vanhojen muurien sisäpuolella — tästä kaupungista seuraavassa artikkelissa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti