tiistai 26. kesäkuuta 2018

Kyzylkumin aavikolla

Nukusista jatkoin matkaa Kyzylkumin aavikolle, joka käsittää suurimman osan Uzbekistan alueesta rajoittuen Amu-Dariya ja Syr-Dariay jokien väliiin. Kyzylkum tarkoittaa punaista aavikkoa ja nimensä se on saanut punaisesta kiviaineksesta jota aavikolla löytyy. Lämpötila kesäkuussa 2018 oli ”vain” 40-45 asteen välillä, mutta myöhemmin kesällä lämpötila voi olla huomattavasti kovempi. 

Kävin tutustumassa Elliq-Qala nimiseen alueeseen, joka tarkoittaa viisikymmentä linnoitusta, koska alueella on paljon 300BC-1500AD välisenä aikana rakennettua linnoitusta. Rakennusmateriaaleista (savi!) johtuen eroosio on tuhonnut osan linnoituksista ja osa on tuhottu mm. Tsingis Khaanin toimesta. Upein linnoitus oli Ayaz-Qala, joka koostuu kolmesta erillistä linnoituksesta yhden ollessa aina korkeammalla kuin toinen. Torpak-Qala oli puolestaan isoin linnoitus sisältäen myös kaupungin joka on muurien sisällä. Kyzyl-Qala, eli punainen linnoitus, oli kovan restauroinnin kohteena.

Mikäli alueella haluaa vierailla muista ottaa vettä mukaan riittävästi. Missään ei ole varjoa ja aurinko sekä kova tuuli ovat armottomia. Helpotusta tuo Ayaz-Qalan vieressä oleva jurtta”kylä”, josta saa tarvittaessa pientä syötävää ja voi siellä myös tarvittaessa yöpyä. Turisteille tarkoitettu paikka, mutta olihan se ihan kiva olla jurtan suojassa, juoda vihreää teetä sekä syödä maukasta vesimelonia. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti