maanantai 25. kesäkuuta 2018

Tashkent - Keski-Aasian metropoli

Terveiset Keski-Aasiasta, jossa olen kahden viikon matkalla tutustuen kahteen uuteen stan-valtioon: Uzbekistaniin ja Turkmenistanin. Lensin Tashkentiin Istanbulin kautta Turkish Airlinesilla. Ensimmäinen kosketus maahan tuli jo Istanbulin lentoasemalla, missä kohtaisin uskomattoman näyn: Uzbekistanilaiset vanhemmat naiset tulivat isojen ostoksien kanssa boarding gatelle ja vetivät päälle isot pitkät takit, joiden sisään he alkoivat tunkemaan ostoksia isoihin sisätaskuihin. Lisäksi kyselivät monelta, että voisiko hän viedä tietyn ostoskassin koneeseen. Myöhemmin viranomaiset punnitsivat kaikkien käsimatkatavarat ja nämä baabuskat näyttivät aika hassuilta isoine takkeineen. Myöhemmin selvisi että nämä vievät ostoksia myytäväksi edelleen Tashkentin toreilla. Lentokoneessa kaaos jatkui Uzbekkien tunkiessa tavaroita matkatavarahyllyihin... jopa Turkish Airlinesin lentoemot näyttivät välillä huvittuneilta koko kaaoksen keskellä.... no, matkaan päästiin.

Moni oli pelotellut Uzbekistaniin saapumisen vaikeutta. Valta on vaihtunut pari vuotta sitten, ja nyt olin todellakin hämmästynyt verrattuna vuoden takaiseen kokemukseen Tajkistanistanissa missä meni kaksi tuntia ennen kuin pääsi pois kentältä - nyt Uzbekistanissa tämä homma (viisumien haku, passin tarkistus, ja tulli) kesti vain kymmenen minuuttia ja olin ulkona lentoasemalta.. josta siirryin Hotel Uzbekistaniin, todella reliikki-hotelli neuvostoajoilta. 

Aamupäivän lepohetken jälkeen lähdin kaupungille katsomaan nähtävyyksiä - ensimmäisenä kuuluisa madressa alue, jossa oli paljon moskeijoita ja entisiä koraanikouluja, jotka nyt toimivat matkamuistojen myymälöinä. Kävin myös katsomassa maailman vanhinta koraania, jonka kertoman mukaan on kirjoittanut profeetta Muhammedin ystävä... Samaisessa näyttelyssä oli paljon erilaisia koraaneja. Täällä oli valokuvaaminen kiellettyä. Itse madressa alueet olivat upeita, ja jatkossa on tiedossa upeampia paikkoja Uzbekistaniin silkkitien kaupungeissa. 

Iltapäivästä kävin paikallisessa basaarissa, jossa on menoa ja meininkiä. Ei näkynyt turisteja täällä - ja minulta tultiin jopa kysymään mistä olen, koska erotuin joukosta aika hyvin. Lopuksi ajettiin metrolla takaisin hotelliin. Metroissa saikin kuvata, kunhan kysyi poliisilta luvan. Aiemmin tämä ei ollut mahdollista. Uzbekistanin tuntuu vapautuvan enemmän.
1 kommentti:

  1. Uzbekistan näyttää kauniilta noine koristeellisine rakennuksineen ja itämaisime tunnelmineen. Kiva päästä seuraamaan reissua!

    VastaaPoista