sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Matkasuunnitelma Helsingistä Busaniin

Ensi kesän pidempi matka alkaa Helsingin rautatieasemalta kuulutuksella: "Pikajuna Tolstoi Moskovaan lähtee raiteelta kahdeksan. Hyvää matkaa!" Olin jo pidempään haaveillut matkasta Mongoliaan osittain Venäjän läpi. Trans-Siberian tai Trans-Mongolian junalla pääsisi koko matkan raiteita pitkin Ulanbaatariin, mutta useiden pohdintojen jälkeen tulin tulokseen siirtyä aina osaa matkasta myös lentäen - viisi-kuusi päivää junassa olisi ollut minulle hieman liikaa. Mutta ainakin yhden matka-osuuden haluan matkustaa Trans-Siberian junalla.. ja näin sain muutamien viikkojen aikana tehtyä matkasuunnitelman valmiiksi -- ja tässä se nyt on. Kesän 2019 matka Helsingistä Busaniin ja takaisin.

Venäjä

Ensimmäinen matkaosuus tehdään siis junalla Helsingistä Moskovaan Tolstoi-junalla, joka lähtee illalla ja aamulla Moskovassa perillä. Varasin 1. luokan paikat, koska en eivät olleet paljoakaan kalliimmat kuin 2. luokan paikat. Moskovassa vietän seuraavat kolme päivää, ja majoituksen (Hotel Budapest) sain varattua noin puolentoista kilometrin päästä Punaiselta Torilta. Ensimmäisenä tehtävänä on ostaa kolmen päivän metrolippu - metro on nopein tapa liikkua Moskovassa, ja samalla aion tutustua useampiin metroasemiin, jotka ovat oikeastaan enemmän "taideteoksia".

Moskovassa aion käydä Kremlissä ja Punaisella Torilla -- sekä katsomassa Vileniä, eli V.I. Leninin mauseleumissa. Mikäli säät ovat aurinkoiset myös risteily Moskova-joella olisi kiva tehdä. Muuten siis vain adaptoitua venäläiseen kulttuuriin - ja syödä hyvin "zabuskaa".

Moskovasta lennän Aeroflotilla Siberiaan (pääkaupunkiin) - Irkutskin kaupunkiin, jossa olen neljä päivää siten, että ensimmäinen päivä ja yö kaupungissa -- ja seuraavana aamuna lähden Baikal-järvelle kohti Olkhonin saarta, joka sijaitsee Baikal-järven länsipuolella. Vietän saarella pari päivää - ja tämän matkan ostin paikallisesta matkatoimistosta, johon sisältyy kuljetukset (UAZilla!!), majoitukset, opastukset ja ruuat -- all-inclusive. Baikal järvessä pitäisi käydä myös uimassa ja banjassa (saunassa) - tosin veden lämpötila taitaa olla vielä tällöin lähempänä nollaa. Baikalilta  palaan takaisin Irkutskiin pariksi päiväksi, jonka jälkeen jatkan Trans-Siberian junalla kohti Ulan-Udea, joka sijaitsee Baikal-järven itäpuolella. Valitsin päivävuoron junaksi, jotta mahdollisesti pääsen näkemään tuon upean järven myös junan ikkunasta.

Baikal:

Ulan-Udessa olen pari päivää - tutustuen mm. Burjantin tasavallan pääkaupunkiin sekä lähistöllä oleviin Tiibetin buddhalaisten temppeleihin. Toki käyn myös katsomassa maailman isointa Vilenin päätä - eli Lenin päätä, joka on kahdeksan metriä korkea ja painaa 44 tonnia!

Mongolia

Ulan-Udesta matkustan Mongoliaan bussilla, joka kestää arvioiden mukaan 8-12 tuntia rajatarkistuksien kestosta riippuen. Koska kyseessä on päivävuoro toivon näkeväni matkalla enemmän kuin toisena vaihtoehtona olleena yöjuna matkalla Ulanbaatoriin.

Mingolia: 
Photo by Lightscape on Unsplash


Ulanbaatorissa olen yhden päivän ennen kuin aloitan kahdeksan päivän kierroksen Mongoliassa - käyden mm. Tereljin kansallispuistoissa ja katsomassa isoa Tsingis Chanin ratsastapatsasta ennen kuin suuntaa itse pääkohteeseen - Etelä-Mongoliaan ja Gobin autiomaahan. Majoitukset tulevat olemaan jurtissa yöpyen paikallisten paimentolaisten kotona - eli odotan pääsen näkemään ja kokemaan myös miten paikalliset Mongolian aroilla ja aavikoilla elävät. Tarkoitus olisi myös tehdä vaellusretkiä niin hevosilla kuin kameleilla. Gobin aavikolta palaan takaisin Ulanbaatoriin kahdeksi päiväksi -- ns. huoltotauko, eli "pyykit pestään ja parta ajetaan", ennen seuraavaa kohdetta.

Etelä-Korea

Matkan seuraavaksi kohteeksi valikoitui Etelä-Korea, kun tutkin mitä kautta lähtisin palaamaan Suomeen - ja Etelä-Koreassa en myöskään ole aiemmin käynyt. Niinpä lennän Korean Airin suoralla (yö) lennolla Ulanbaatorista Souliin. Muutos Venäjän-Mongolian ja Etelä-Korean välillä on varmasti suuri.

Soulissa vietän seuraavat neljä päivää, joista yhtenä ajattelin käydä DMZ:lla eli Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla. Muuten tutustun Soulin nähtävyyksiin ja kaupungin vilinään - odotan että fiilis on vähän sama kuin Tokiossa.

Seoul:


Soulista jatkan matkaa Busaniin pikajunalla (400km, 2h) kolmeksi päiväksi. Busan sijaitsee Etelä-Korean etelärannikolla, ja kuuluisa "lomapääkaupunki" jossa kaupungissa edessä on pitkät hiekkarannat. Mutta tärkein syy matkustaa Busaniin oli kuva eräässä matkalehdessä Gamcheon värikkäästä kylästä -  se rakennettiin Korean sodan jälkeen pakolaisille ja oli pitkään aika huonossa maineessa, kunnes talot päätettiin maalata kirkkailla väreillä. Nykyään tässä kylässä on paljon taide- ja ravintolatoimintaa. Muuten aion viettää "rantalomaa" Busanissa - ja nauttia meren herkuista, josta kaupunki on myös kuuluisa.

Busan / Gamcheon:
Photo by Valentin on Unsplash


Busanista palaan junalla takaisin Seouliin yhdeksi päiväksi ennen paluulentoa Suomeen, joka tehdään Aeroflotin lennoilla Moskovan kautta Helsinkiin.

Matkan kustannuksetkin ovat jo alustavasti tiedossa, niistä matkan jälkeen tarkemmin -- Mongolian ja Venäjän viisumit olivat aika kalliit: 235 euroa/henkilö. Venäjälle otin vuosiviisumin, niin voi tehdä myöhemmin viikonloppumatkoja vaikkapa Pietariin.

Jos sinulla on vinkkejä kohteista missä käydä Venäjä-Mongolia-Korea reitillä, niin vinkkaa kommentteihin.
11 kommenttia:

 1. Kuulostaa aika mahtavalta, varsinkin tuo Mongolian osuus. Oletko ostanut valmiin kierroksen vai annatko nenän näyttää minne kulku vie?
  Järkevää on myös majoittua Moskovan keskustaan, etäisyydet ovat tolkuttoman pitkiä vaikka metro on nopea ja tehokas.Soulissa on niin paljon katsottavaa että tuo 3 päivää tuskin riittääkään.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Ostin "valmiin kierroksen" Mongoliasta, mutta se on ns. private tour eli ei ryhmäkierros, jolloin kuljettajan kanssa voidaan sopia paremmin missä käydään vaikkakin pohjautuu heidän ohjelma ehdotukseen. Moskova on kuulemma iso, ja metro on ainoa järkevä tapa liikkua isompia välimatkoja. Majoitus on hyvin lähellä Punaista toria - jotenka jalkaisin pääsee perille. Etelä-Korean kahdeksan päivän vierailun jaoin Soulin ja Busanin kesken, ja kolmessa-neljässä päivässä katsotaan mitä ehtii - ja ehkäpä on tuon Mongolian jälkeen hyvä vähän "lomailla" - joka on tämän matkan pääkohde.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava matkasuunnitelma jälleen kerran! Voisin itsekin lähteä vastaavalle reissulle oikein mielelläni! Ja tosi mieluusti myös palaisin Etelä-Koreaan, se on kiehtova maa. Kävimme viisi vuotta sitten nimenomaan Busanissa (tultiin sinne lautalla Japanista) ja Soulissa. En itse kokenut Soulin muistuttavan Tokiota, mutta on siinä toki jotain samaa kuin Japanissa. Kiinnostava kaupunki ja hyvää (ajoittain tosi tulista) ruokaa. Aloin muistella, että yritimme omalla reissulla päästä tuonne Gamcheoniin, mutta kämmäsimme sinne suunnistaessa jotain ja lopulta koko kulttuurikylä jäi näkemättä. Aina ei voi voittaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ajattelin että Soul voisi olla samanlainen kuin Tokio, mutta sittenhän näen kun sinne asti pääsen. Harmi että ette ehtineet näkemään Busanissa sitä värikästä kylää. Itse kiinnostuin kohteesta juuri sen takia, muuten tuo kaupunki olisi jäänyt muiden varjoon. Saas nähdä löydänkö sinne..

   Poista
  2. Ei se varmaan oikeasti ole mitenkään erityisen vaikeasti löydettävissä, meillä vain meni siinä suunnistuksessa joku tosi pahasti vikaan ja yksinkertaisesti luovutettiin sitten aika äkkiä koko homman kanssa. :) Me halusimme testata tuota lautalla menemistä Japanista Etelä-Koreaan, joten sen takia päädyimme tuonne Busaniin, kun sinne pääsi niin kätevästi. Toinen syy oli, että halusimme nähdä maasta muutakin kuin Soulin.

   Poista
 4. Kivantuntuinen suunnitelma! Moskovassa kannattaa myös panostaa metroon - ja siihen jokiristeilyyn, joka on ehkä parhaimmillaan heti kaupunkiin saavuttua. Sanoinko jo, kun taisit mainita, että päädyit Soulissa samaan hotelliin, jossa jokunen vuosi sitten olimme, että kannattaa selvittää reitti sinne mahdollisimman hyvin etukäteen, menee nimittäin sen verran pieniä kujia, että voi muuten usko loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Moskovassa ajattelin tosiaan ostaa kolmen päivän metrolipun ja suhata sillä edestakaisin kaupungissa. Tuon jokiristeilyn idean löysin teidän blogista, kuten myös tuon Soulin hotellin. Minulla on puhelimessa maps.me navi, jonka kartta on todella tarkka ja sillä olen navigoinut useissa maissa. Kysellään sitten jos ei löydetä...

   Poista
 5. Hieno suunnitelma: Oma reittini syksyllä on Ulan Bator - Irkutsk - Olkhon -Irkutsk -Krasnoyarsk --Jekaterinburg - Moskova. Noista metroasemista puheenollen seuraan instassa yhtä profiilia, jossa on kuvia pelkästään Moskovan metroasemista. Kyllä ne on upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Mahtava reissu sinullakin Sini tulossa! Matkustat todennäköisesti Trans-Siberian junalla kohti Moskovaa.. Moskovan metroasemia odotan mielenkiinnolla! Sosialistissa maissa metroasemat ovat poikkeuksetta upeita mitä nyt olen nähnyt mm. Tashkentissa (Uzbekistan), ja Kiovassa (Ukraina).

   Poista
 6. Todella kivanoloinen suunnitelma ja kiinnostavia paikkoja. Ovat kaikki sellaisia kohteita joihin menemistä on jossain vaiheessa toden teolla harkittu, mutta vielä ei olla toteutettu. Joten tullaan kyllä lukemaan kaikki näihin liittyvät postaukset huolella.

  Jeju ei mahtunut Etelä-Korean ohjelmaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Postaa niitä juttuja sitten matkan päältä jos vain verkkoyhteydet toimivat. Ehkäpä Mongolian juttuja kirjoitellaan vasta matkan jälkeen kun Gobissa tuskin verkkoyhteyksiä löytyy. Jejua(kin) ajattelin Etelä-Korean matkalla, sinnehän kyllä lentäisi nopeasti Seoulista - mutta katsotaan nyt jos ex-tempore sielläkin kävisi. Toistaiseksi Seoul ja Busan ovat kohteena että oltaisiin hieman pidempään "paikoillaan" joka nyt yleensä minun reissulla on hyvin epätavallista "lomailua".

   Poista