keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Amman ja Ramadan - sekä kustannukset

Wadi Rumin autiomaan jälkeen suuntaisin kahdeksi päiväksi Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Matkaa itse kaupunkiin oli lähes 350km Desert Highwayta pitkin, mutta palautin auton Monte Carlo autovuokraamoon lentokentän lähelle - matkaa tässäkin oli yli 300km, ja vaikka tiellä oli 110km/h rajoitus meni matkaa viisi tuntia koska tiellä on runsaasti tietöitä ja poliisit mittasivat nopeuksia useassa paikassa. Itse ajomatka oli aika tylsä läpi tasaisen aavikon, mitä nyt välillä vaihtelua toi moottoritiellä vastaan tulevat autot.


Amman Citadel - Herkuleen temppelin rauniot

Iltapäivästä pääsin lentokentälle, jonne Monte Carlon edustaja oli ystävällisesti tuonut. Voin suositella varauksetta tätä autovuokraamoa. Lentokentältä otin taksin kohti keskustaa ja ilokseni huomasin että taksilla on kiinteät hinnat ja ne on selkeästi kerrottu - matka Ammanin keskustaan upouudella Huyndai Sonata taksilla maksoi 21.5 JOD eli noin 27.5€. Matka kesti yli tunnin kunnes pääsin Ammanin vanhassa kaupungissa olevaan Sydney hotelliin.

Hotelli on mainiolla sijainnilla. Lähistöltä löytyy kaikki nähtävyydet - Amman Citadel (linnoitus), roomalaisen teatterin jäänteet sekä Rainbow Street, joka on turistien ja varakkaiden paikallisesti suosima katu josta löytyy paljon (ylihinnoiteltuja!) ravintoloita ja kahviloita. Mutta... nythän oli muslimien pyhä kuukausi, Ramanda - joka siis oikeasti tarkoitti sitä, että mitkään ravintolat tai kahvilat eivät olleet auki. Pyörin kaupungilla nälissään puoli kahdeksaan asti illalla, kunnes minareeteista kajahti iltahuuto, jolloin jotkin ravintolat avasivat ovensa. Kävin syömässä Rainbow Streetilla, mutta enemmän paikallista väkeä näkee alakaupungissa Al-Hashemi kadulla. Turisteja kaupungissa ei oikeastaan näkynyt kuin ehkäpä kourallinen.

Roomalaisten temppeli Ammanissa

Seuraavana päivänä suuntaisin itse Ammanin Citadeliin, josta saa hyvän käsityksen kuinka iso kaupunki on kyseessä. Citadelissa on museo ja temppeleiden ja linnotuksien jäänteitä. Siellä meni puolitoista tuntia. Ammanissa kannattaa käyttää paikallisia takseja, koska niissä on todellakin mittarit ja matka maksaa 1-2 JOD. Illalla (iltahuudon jälkeen) kävin syömässä paikallisessa ravintolassa iftar illallisen. Menu oli arabiaksi eikä tarjoilijan selostuksesta paljoa saatu selvää. Ruokaa oli kuitenkin paljon, ja osa aika oudon makuista - epäilen että söin ainakin lampaan munuaisia ja lihapullia, joissa oli maksaa.

Ammain roomalainen temppeli nähtynä Ammanin Citadelista


Sovin paikallisen taksikuskin kanssa että tulee seuraavana yönä viemään takaisin lentokentälle -- hinta oli 20 JOD eli noin 25€ - ja hän tuli noutamaan sovittuna ajankohtana ja ajoi alle puoleen tuntiin lentokentälle (yöllä). Myöhemmin aamuyöstä lensin puolityhjällä Ukraine International Airlines lennolla Kiovaan, johon saavuin aamusta -- ja parin tunnin vaihtoajan jälkeen lensin Helsinkiin.

Jordania maana oli ihan mielenkiintoinen ja osittain yllättävä. Wadi Musa (Petra) ja Wadi Rum olivat tietysti pääkohteita, ja muita nähtävää on Kuollutmeri (olin käynyt Israelin puolella aiemmin) sekä Punaisen meren rannalla oleva Aqaban kaupunki. Ramadanin aika hieman toi haasteita matkaan (en tajunnut tarkistaa sitä kun lokakuussa 2018 ostin lentoliput) - mutta onneksi mukana oli pientä suolaista ja makeaa sekä vettä jota pystyi nauttimaan. Erityisesti pääkaupungissa, Ammanissa, Ramanda vietto näkyi selvemmin kuin turistikohteissa. Vuokra-auton vuokrausta voin suositella - ja maps.me navigaattorin avulla oli helppo suunnistaa. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneista turisteista, enkä havainnut että turreja olisi "ukotettu" tai huijattu missään kohtaan.

Wadi Rumin aavikolla


Kustannukset

Matkan kustannukset vielä eriteltyinä.
- lennot: 505€ eli 252€/hlö/mp. Ukraine International Airlines: Helsinki-Kiova-Amman
- auton vuokraus (nollaomavastuulla, Chevrolet Cobalt 1.6l autom.) 4 vuorokautta: 168 JOD eli 210€ / Monte Carlo
- polttoaine (600km ajoa): 50 JOD - 65€
- taksit (lentokenttä-Amman-lentokenttä, pari taksi Ammanissa): 60€
- Jordan Pass (Jordan Explorer sisältäen viisumit, kahden päivän Petran käynnit ja muut Jordania kohteet kuten Wadi Rum, Amman Citadel, Amman roomalainen teatteri yms): 75JOD/hlö -- 100€/hlö - yhteensä: 200€
- Wadi Rum jeep tour (all-inclusive): 130 JOD eli 175€
- majoitukset:
  -- Black Iris: 31.5 JOD eli 40€
  -- Petra Harmony B&B: 90JOD (2 yötä) : 120€
  -- Sydney Hotel: 72 JOD (2 yötä): 95€
- Ruokaan ja juomaan meni noin 190€ yhteensä (6 päivää).
Yhteensä: 1660€ / matkan kesto seitsemän vuorokautta10 kommenttia:

 1. Jordania oli kiva paikka. Itseäni jäi kaihertamaan, että emme Ammaniin ehtineet. ja voisi sen Petrankin katsastaa uudestaan kaikessa rauhassa. Olen puolilaiskasti katsellut lomalentoja johonkin kaupunkiin tuolla. Voisi ottaa sen halvimman hotellin ja lähteä kiertelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni lentänee Aqabaan tai sitten Eilattiin (Israeliin) josta käsin Petra ja Wadi Rum on helposti vierailtavissa. Amman on huomattavan erilainen kuin Wadi Musan turistikylä/kaupunki.

   Poista
 2. Kiitos kattavasta infosta ja hinnoista! Jordania kiinnostaa ja pitääkin aina muistaa katsoa tuo Ramadanin osuminen kohdalle. Hyvä vinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sandra! Jatkossa ajattelin itsekin tarkistaa Ramadanin ajan jos muslimimaahan matkustan. Nyt se jäi tosiaan tekemättä, mutta selvittiin aika hyvin.

   Poista
 3. Amman taitaa tosiaan Jordaniassa jäädä vähän syrjään pääturistivirroista - mekin vain lensimme Ammanin lentokentältä eteenpäin, käymättä edes kaupungissa. Jordaniaan tulimme Aqaban kautta ja sitten Wadi Rumin ja Petran kautta Ammanin lentokentällä. Ramadan ei ole osunut kohdalle, mutta saattaa hyvinkin olla, että jäisi se minultakin tarkistamatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Ammanissa tosiaan ei turisteihin törmännyt. Ramadan aikana toki voi maissa matkustaa, mutta pitää vaan hyväksyä tietyt säännöt ja yrittää sopeutua - meillä toki oli vettä ja suklaata mukana, jolla saatiin energiatasot ylös.

   Poista
 4. Jordania on kyllä yksi paikoista, jotka toistuvasti näyttävät postauksissa kiehtovilta, jopa vähän taianomaisilta.

  VastaaPoista
 5. Kivaa lukea kohteista, joista harvemmin kirjoitetaan. Jordania ei ole itsellä missään kovin korkealla haavelistoilla, mutta ainakin Petrassa olisi joskus upea päästä käymään. Toisaalta tällaiset Ammanin kaltaiset ei niin suositut turistikohteet voivat yleensä yllättää todella positiivisesti. Tuota ramadanin vaikutusta en olisi varmaan itsekään hoksannut tarkistaa, olisi kyllä aika tympeää haahuilla vatsa kurnien kaduilla ja vain odotta, että ruokaa saa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja kommentista! Ammanissa paikalliset olivat todella ystävällisiä ja osa kyseli mistä kaukaa oikein ollaan tultu. Siellä kun ei niin paljon käy turisteja kuin Wadi Musassa eli Petrassa. Ramadanin ajankohdan aion kyllä jatkossa tarkistaa.. sen tämä matka opetti, mutta siitäkin "selvittiin ihan hyvin".

   Poista