maanantai 8. heinäkuuta 2019

Helsingistä Moskovaan

Nyt on aika julkaista kesän 2019 pidemmän reissun jutut, jolloin matkustin Helsingistä Busaniin (ja takaisin) kuukauden verran. Matkasuunnitelma löytyy täältä: matkasuunnitelma-helsingista-busaniin.

Matkan ensimmäinen vaihe alkoi Helsingistä Tolstoi junalla kohti Moskovaa, Venäjän federaation pääkaupunkia. Tervetuloa mukaan.

Kreml


Perjantai 7.6.2019

Aurinko paistoi kuumasti kun kävelin Helsingin rautatieaseman laiturilla 8 olevaa Tolstoi junaa kohden, jossa vaunuemäntä/isäntä tarkisti passit ja matkaliput. Olin varannut kahden hengen hytin tälle 14 tunnin matkalle - 1.luokasta. Hytissä odotti ilmaisia juomia ja pientä purtavaa -- ja ennen kuin oltiin ehditty asetettua paikoilleen vaunuemäntä tuli kyselemään että otetaanko jotain syötävää ja selitti että jonkilainen illallinen sisältyy hintaan -- naudanliha pihviä ja perunamuusia. Lahden jälkeen siirryttiin ravintolavaunuun, jossa oli mukavampi istua lähes tyhjässä ravintolavaunussa, juoda olutta ja katsella ohi kiitäviä maisemia kunnes ennen Vainikkalaa piti siirtyä hyttiin odottamaan Suomen puolen passin tarkistuksia. Venäjän puolen tarkistajat nousivat junaan heti rajan jälkeen ja vastaavasti (mutta hieman hitaammin) meni tarkistukset kunnes oltiin Viipurissa - jonka jälkeen voitiin käydä nukkumaan kun oltiin ensin kerrottu mitä ja milloin halutaan aamupalaa..  mutta Pietaria lähestyessä heilunta oli sitä luokkaa että ei siitä mitään tullut. Vasta myöhemmin kun päästiin jatkamaan Pietarista eteenpäin matkanteko hieman tasaantui.

Taidetta Moskovan metroasemilla riitti


Lauantai 8.6.2019

Aamusta klo 8 tuotiin hyttiin munakkaat, leipää ja teetä - tilauksen mukaan. Moskovaan juna saapui 9:30 isoille rautatie ja metroverkkojen yhteyskohtaan - jossa on yhteensä kolme rautatieasemaa. Matka junalla Moskovaan oli ihan mukava kokemus, mutta huomioita kiinnitti se että juna oli kovin tyhjä - ehkäpä 1/4 osaa.

Seuraava haaste oli löytää Komsomoslkyan metroaseman sisäänkäynti - jonne löydettiin pienen harhailun jälkeen. Moskovan metrossa sisään- ja ulostulot eivät välttämättä sijaitse samassa kohtaa. Metroon oli mahdollista osaa Troikka-kortti, mutta päädyin ostamaan kertalippuja (55 ruplaa / henkilö) - jolla saa ajaa metrossa niin pitkään kuin haluaa kunnes poistuu portista pois jossain metroasemalla. Lipun ostaminen on helppoa -- menee Kassalle ja näyttää sormilla kuinka monta lippua haluaa. Asemilla on myös automaatteja joista lipun voi ostaa.

Olin varannut kolmen yön majoituksen Hotel Budapestista, joka sijaitsee muutama sata metriä Bolshoi teatterin takana -- eli oikeastaan ihan Moskovan ytimestä. Kremliin ja Punaiselle torille oli matkaa 15 minuuttia kävellen hotellilta -- jonne suunnattiin heti kun oltiin viety matkatavarat hotelliin.

Punaisella torilla koetin päästä tapaamaan Vileniä (V.I. Lenin), mutta mauseleumi oli syystä tai toisesta kiinni - jotenka jäi katselmaan sitä ulkopuolelta. Punainen tori oli kyllä vaikuttava paikka - niin monta kertaa sen on nähnyt TV:sta sotilasparaatien yhteydessä. Myös Pyhän Vasilin katedraali oli upean näköinen mutta paikan päällä se tuntui huomattavasti pienemmältä.

Kreml ja Lenin mauseleumi 
Pyhän Vasilin katedraalin kupoleja


Koska oli lauantai Kremliin oli todella pitkät jonot -- jotenka päätettiin vaan kävellä Aleksandrovskin puistoa eteenpäin Moskva-joen rantaan ja sieltä edelleen Kristus Vapahtajan katedraalille - josta matka jatkui edelleen kuuluisalle Arbat kadulle - jossa on paljon turistirihkamaa ja ravintoloita. Kannattaa kävellä kadulta hieman etelään, josta löytyy hyviä georgialaisia ravintoloita - -heti Ulkoministeriön (yksi Stalin "seitsemästä" hampaasta eli pilvenpiirtäjästä) takana. Lopulta suunnattiin takaisin hotelliin -- kävellen.

Sunnuntai 9.6.2019

Aamusta jatkettiin - taas kävellen - pitkin "Garden Ring" tietä kohti Moskova jokea ja matkalla nähtiin pari uutta Stalin hammasta. kunnes tultiin ehkäpä kuuluisimman luo -- Hotelli Ukraina (nykyinen hotelli Radisson) jonka saksalaiset sotavangit rakensivat 1950-luvun alussa. Hotelli oli aikoinaan maailman isoin (noin 1000 huonetta), mutta nykyisessä on vähän alle 500 huonetta kun niitä remontoitu.
Hotel Ukraina - yksi Stalin seitsemästä "hampaasta"


Hotellin luota lähti kahden ja puolen tunnin risteily Moskova-jokea pitkin Kremliin asti. Tätä risteilyä voi suositella jos kelit ovat hyvät -- nyt aurinko paistoi ja lämpötila noin +30 astetta. Tarjoilu laivalla on toivottoman hidasta ja kankeaa -- että kannattaa syödä ennen risteilyä.

Risteilyn jälkeen palattiin tutkimaan Arbatin kaupunginosaa - jossa on kaikkea mielenkiintoista nähtävää.

Maanantai 10.6.2019

Aamusta lähdettiin tutustumaan Moskovan muutamiin näyttäviin metroasemiin -- upeimmat kohteet löytää linja 3 reitiltä ja kannattaa lähteä Ploscad Revolyutsii asemalta (heti Punaisen torin vierestä), ja jatkaa sieltä Arbatskaylle - ja edelleen Kievskaya ja Park Pobedy asemille  --- ja kun ei poistu asemilta niin matka on kuin kävisi taidemuseoissa hintaa 55 ruplaa henkilö. kuinka-kayttaa-moskovan-metroa sivustolta löytyy hyvät ohjeet miten liikkua Moskovassa ja lisää mielenkiintoisia asemia.


Ohikulkijat koskettivat koiran kuonoa

Osa pronssipatsaista kiilsi kun ohi kulkevat ihmiset koskettivat niitä.. tässä kukko

Arbatskaya metroasemaa 
Yksi taideteos Kievskaya metroasemalla

Kievskaya metroasema

Metroajelun jälkeen käytiin vielä katsomassa GUM tavaratalo nopeasti -- kalliita tuotteita, ja täynnä kiinalaisia ryhmämatkailijoita. En minun paikka, jotenka suuntaisin pitkälle lounaalle syömään hyvää borsch keittoa Bolshoi teatterin lähelle.

Mihinköhän ovat nämä pienet pioneerit matkalla? 

Alkuillasta suunnattiin Moskovan Sheremetyevon lentoasemalle lentokenttä junalla, josta matka jatkui kohti Siperiaa. Emme käyneet yhdessäkään Moskovan museoissa tai taidenäyttelyissä, koska aurinkoinen ilma suosi ulkona liikkumista ja metrolla ajelua tehtiin vain yhtenä päivänä enemmän. Ehkäpä jos ilma olisi ollut sateinen niin tällöin ehkäpä jokin museo olisi käyty katsomassa.
10 kommenttia:

 1. Kiva lukea tuo kuvaus matkasta Tolstoilla! Viime kesänä olisimme hiukan halunneet palata sillä Moskovasta Helsinkiin, mutta silloin lentomme Hki - Moskova - Ulanbator - Moskova - Helsinki tarjosi tuon Moskova - Helsinki välin jo käytännössä suunnilleen ilmaiseksi vs. junamatka, joten se jäi sitten silloin. Moskova ei ainakaan näin tuoreeltaan ihan innosta uuteen vierailuun, mutta ehkä joskus, kymmenen vuoden päästä :-) Me kun muutenkin yritämme pitää Euroopan merkittävimmät kaupungit max 10 vuotta vanhoina, siitä tuo 10 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Ajateltiin tosiaan kokeilla Tolstoi junaa vaikka lentäenkin olisi Moskovaan päässyt. Hyvä palvelu junassa ja oikein mukava matkan aloitus hieman pidemmälle reissulle. Oikeastaan tuli halvemmaksi mennä junalla ja oltiin Moskovassa heti aamusta ja suoraan keskustaan. Moskovaan riitti näin aluksi muutama päivä, jolloin näki päänähtävyydet.

   Poista
 2. Todella kätevää asua keskustassa niin ei mene matkoihin turhaa aikaa (jos sitä on vähän käytettävissä). Moskova on kyllä niin armottoman suuri, että sitä tutkisi helposti muutaman viikon.Leninin mausoleumiin on aina pitkät jonot silloin kun sinne ylipäätään pääsee, liikaa ei pidä suunnitella etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi. Majoitus oli optimaalisessa paikassa - hintataso oli kohtuullinen. Harmittavasti en nyt päässyt Leniniä "tapaamaan", enkä päässyt myöskään Ho Chi Mihniä Hanoissa kun hän oli silloin Venäjällä käymässä (vuosittain make-up).

   Poista
 3. Toistoilla olisi mahtavaa päästä joskus matkustamaan! :) Haaveilen kovasti raidereissusta yli Trans-Siperian ja Aasian puolelle, toivottavasti vielä joskus sinne pääsen.

  Pelkästään nuo metroasemat ovat kyllä yksi syy mennä Moskovaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka! Tolstoi on helppo vaihtoehto lentämiselle - ja siinä on "menneen ajan tuntua", vaikka nykyisin juna on moderni mutta ravintolavaunussa on tarjoilijat ja muissa vaunuissa hyttiemännät.

   Poista
 4. Georgialaiset ravintolat kiinnostaisi ja hyvä tuo taidemuseometrohavainto :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teppo! Tuntuu että Venäjä on täynnä Georgialaisia ravintoloita - mutta Putin nostama saarto taitaa kohta vaikuttaa viinien hintoihin

   Poista
 5. Moskova on huikea kaupunki, sinne ei itsellä kertavisiitti kyllä riittänyt ja täytyy toteuttaa jossain vaiheessa uusi pitkä viikonloppureissu sinne. Tuo juna voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto, viimeksi meni lentäen. Metroasemat ovat siellä parasta arkkitehtuuria, kiertelin niitä oikein urakalla. Sitten nämä Stalinin hampaat ovat yksi mielenkiintoinen näytös arkkitehtuurista. Mukava oli lukea vaihteeksi tällaista päiväkirjamaista postausta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Rami! Nopea visiitti tuo kolme päivää oli tosiaan, mutta sai edes jonkinlaisen käsityksen isosta kaupungista - ja missä sitten käydä seuraavalla kerralla. Metroista tykkäsin tosi paljon -- "valitettavasti" keli oli niin upea että ei viitsinyt maan alla viettää aurinkoista kesäpäivää. Sopisi ehkäpä paremmin talviseen vierailuun. Ajattelin kirjoittaa päiväkirjaomaisesti, koska tällöin pystyn ehkäpä tuomaan fiiliksiä ja tekemisiä paremmin esille. Faktatietoja löytyy netistä muutenkin -- jotenka historia yms ei viitsi kopioida netistä.

   Poista