keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Junalla Ulan Udeen

Irkutskin jälkeen jatkettiin matkaa varsinaisella Trans-Siperian junalla yhden päivän ajan Ulan Udeen.
Leninin pää - 7.8 metriä korkea, Ulan Ude

Lauantai 15.6.2019

Aamusta otettiin taksi hotellista ja ajettiin Irkutskin rautatieasemalle, josta hypättiin oikeaan venäläiseen Trans-Siperian junaan. Olin ostanut liput jo etukäteen netistä 2. luokkaan - eli hyttiin, jossa on neljälle henkilölle tilaa. Asemalaiturilla tuima vaunuemäntä skannasi passit ja nyökkäsi että sisään siitä nyt. Hytissä oli jo valmiiksi kaksi henkilöä - varmaankin isoäiti ja tyttö. Englantia eivät osanneet. Juna lähti verkkaisesti Angara joen vartta kohti Baikal järveä, johon saavuttiin parin tunnin päästä -- kokonaismatka Ulan Udeaa on noin 500km, ja junamatka kestää noin kahdeksan (8) tuntia.
Seuraavat pari kolme tuntia juna meni aivan Baikal järven rannassa - ja tämä osuus on sanottu olevan yksi upeimmista koko Trans-Siperian junareitillä. Toisella puolella olivat vielä lumihuippuiset vuoretkin.

Liikenne Trans-Siperin radalla on vilkasta


Olin suunniteltu että siirrytään heti junamatkan aluksi ravintolavaunuun.... mutta, kun oltiin kävelty juna läpi ( myös 3. luokkien -- eli avoinaisten makuupaikkojen, joissa hajut olivat erittäin eksoottiset ) todettiin että eipä taidakaan olla tässä junassa sitä ravintolavaunua. Jotenkin sain selvitettyä että se ravintolavaunu oli käytännössä vaunuemännältä mahdollisesti ostettavia tuotteita ja samovaarista saatavaa kuumaa vettä.

Junan hytkyessä eteenpäin sitä katseli vaan maisemia ulos ikkunasta. Alunperin oli ollut tarkoitus matkustaa koko matka Moskovasta junalla - mutta totesin että tämä yhden päivän matka saa nyt riittää, koska muitakin kohteita on. Ehkäpä tämä matka pitää joskus myöhemmin tehdä kokonaisuudessaan junalla.

Alkuillasta saavuttiin Ulan Udeen, joka sijaitsee siis Baikal järven itäpuolella. Käveltiin ensin UU Hostelsiin hakemaan aiemmin tilatut bussiliput Ulan Udesta Ulaanbaatoriin Mongoliaan, jonne jatkettiin parin päivän jälkeen. Suosittelen muuten enemmänkin bussia - se on "vain" 10 tuntia ja menee päivällä verrattuna junaan, joka menee öisin ja matka-aika on 17-18 tuntia. Kuulin että passien tarkistuksen yhteydessä junan wc laitetaan kolmeksi tunniksi kiinni... Bussi on myös halvempi vaihtoehto.

Ulan Uden rautatieasemaa

Ulan Uden kuuluisin nähtävyys on maailman suurin Leninin pää, joka on 7.8 metriä korkea ja tehty pronssista ja sen kyllä löytää helposti Ulan Uden pääaukiolta.

Kahden yön majoitus oli varattu pienestä B&B majoituksesta, jonka löytämiseen meni tovi aikaa koska maps.me osoitti paikan noin 100 metriä harhaan eivätkä kukaan paikalliset josta syystä edes tienneet kyseistä paikkaa vaikka minulla oli venäjäksi tulostetut tiedot. Onneksi miliisi (poliisi) osaisi vinkata oikean suunnan kun kävin kysymässä. Majoituksen pitäjä ei sitten osannut muuta kuin venäjää ja yritin sanakirjan avulla selvittää asioita -- kunnes muistin että googlehan kääntää tekstiä ja puhetta. Jotenkin tuli asiat hoidettua - jonka jälkeen lähdettiin nälkäisinä etsimään ravintolaa kaupungista. Jos Irkurskissa törmättiin saksalaiseen ravintolaan, niin Ulan Udessa löydettiin tsekkiläinen "Sveikin" ravintola, josta löytyi myös englanninkielinen menu. Tukevat ateriat -- voin suositella - Restoran Shveyk.

Sunnuntai 16.6.2019

Tämä oli lomaa lomasta päivä. Käveltiin vaan ympäri Ulan Udea - käytiin Isänmaallisen Sodan muistomerkillä, Mergen Bator hotellin yläkerran (Bar 12) pyörivässä ravintolasalissa katsomassa maisemia sekä paikallisessa kauppahallissa, sekä tietysti Sveikin ravintolassa taas syömässä tukevaa ruokaa ja juomassa tsekkiläistä olutta.

Elementtiharkkoja -- paikallinen hotelli (tässä ei oltu yötä)

Suuren Isänmaallisen Sodan muistomerkki - ylhäällä aito Sotka eli T-34 tankki

Graffitia

Ulan Udesta löytyi myös upeita vanhoja puutaloja

Joku Paikallinen Bändi soitteli kävelykadulla - meno oli kuin Wappuna ("työn orjat sorron yöstä noskaa...")

Vanhoja kunnostettuja puutaloja oli Ulan Udessa

Paikallinen kirkko Ulan Udessa
Ulan Uden ehkäpä olisi riittänyt yksi päivä, mutta oltiin nyt kaksi - kun haluttiin varmistaa että ehditään ajoissa Mongoliaan lähtevään bussiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti