sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Kohti Gobia

Varsinainen seikkailu alkoi kun lähdimme kohti Gobin autiomaata, joka pinta-alaltaan yksi maailman suurimmista aavikoista (1.3 miljoonaa neliökilometriä. Alueen pituus on 1600km ja leveys vaihtelee 500-1000km välillä, korkeutta merenpinnasta 1000-1500 metriin.

Gobin kuuluisimmat nähtävyydet löytyvät sen keski-alueelta etelä Mongoliasta, jotenka ajomatkaa Ulaanbaatarista on useita satoja kilometrejä, ja vaikka nähtävyydet näyttävät olen lähellä toisiaan niiden välinen matka on kuitenkin pitkä, koska päällystettyjä teitä ei ole -- vain nelivetoisella autolla pärjää aavikolla (tai ehkäpä muutama Toyota Priuskiin nähtiin...)

Tsagaan Suvarga

Keskiviikko 20.6.2019

Palaisimme Terelj kansallispuistosta takaisin Ulaanbaatariin - tällä kertaa eteläiselleen kaupunginosaan, joka on huomattavasti uudempi kuin Tuul-joen pohjoispuolella olevan kaupunki, jossa keskusta on. Ajoimme erään kauppakeskuksen luo, jossa autoja ja kuljettajia vaihdettiin. Opas vaihtui vasta myöhemmin kun oltiin päästy Gobin autiomaahan.

Alunperin meille luvattu UAZ (Soviet style "jeep") vaihtuikin Toyota Land Cruiseriin (V8 koneella), koska matkatoimistossa oltiin näin päätetty. Matkustus mukavuus olisi siis huomattavasti parempi (ilmastointi, isot istuimet ja parempi jousitus) verrattuna UAZin pomppuisaan kyytiin. Samalla kertaa matkaa lähti kaksi muuta ryhmää UAZeilla - eli meitä oli kahdeksan turistia (kaksi Suomesta, kolme Hollannista, kaksi USAsta ja yksi Ranskasta), kolme autoa ja kuljettajaa, kaksi opasta (me oltiin oman oppaan kanssa) sekä kokki. Gobin autiomaassa liikkuminen suoritetaan yleensä ryhmässä, jotenka jos jonkun auton kanssa tulee ongelmia niin saadaan apua muulta ryhmältä.

Toyota Land Cruiser VX V8 koneella - autolla jolla liikuttiin

Kun autoihin oltiin lastattu ruokaa ja vettä ( ehkäpä 20-30 litraa per henkilö!) lähdettiin ajamaan kohti Ulziit aluetta, joka sijaitsee Dundgovin provinssissa. Matkaa ensimmäisen päivän kohteeseen - Tsagaan Suvarga (White Stupa) oli 400km. Ensimmäiset 100km maasto oli vihreää ja kumpuilevaa, kunnes alkoi itse Gobin autiomaa jolloin maasto muuttui hiekkapohjaiseksi maastoksi jossa oli pientä pensaikkoa ja hevoset olivat vaihtuneet kamelilaumoihin. Eräässä kohdassa pysähdyttiinkin katsomaan kun kamelit tulivat aavikolta erään kaivon luo juomaan vettä ja samalla niiden karvat ajettiin pois nomadien toimesta.

Kohti Gobin autiomaata - tässä kohtaa oli vielä tie

Gobissa kameleilla on kaksi kyttyrää 

Alkuillasta päästiin itse White Stupa kohteeseen. Ihmettelen vieläkin että miksi paikalla oli kyseinen nimi, koska oikeasti kyseessä oli muutama satametriä pitkä ja 30 metriä korkea kallio/maastomuodostelma, jota tuuli ja sade ovat kuluttaneet vuosituhansien aikana - ja josta eri sedimenttikerrokset (vanhaa meren pohjaa) loistivat auringossa eri väreissä. Kohde oli kyllä hieno, koska se sijaitsee (niinkuin kaikki) Gobin tasaisella aavikolla -- ja yhtäkkiä tulee tällainen muodostelma eteen. Käveltiin ehkäpä tunnin verran ympäri aluetta.

30 metriä korkea seinämät
Tästä tultiin alas...

...ja tästä mentiin ylös


Myöhemmin illalla ajettiin leiriin, joka on aivan tasaisella Gobin aavikolla. Yöllä tähdet loistivat kirkkaasti eikä tietenkään katuvalojen valosaastetta ollut missään. Gobissa kannattaa siis yölläkin liikkua ja katsella upeaa tähtitaivasta.

Leirissä - majoitus jurtat vasemmalla ja oikealla "päärakennus"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti