perjantai 19. heinäkuuta 2019

Seoul, Soul ja Soju

Venäjän ja Mongolia jälkeen matka jatkui uuteen maahan (maa numero 84) - Etelä-Koreaan. Olin suunnitellut matkan niin, että parempi nyt käydä kerralla - kun aikaa oli kuukausi, sitten vaikka joko Kiinassa tai Etelä-Koreassa, koska sieltä oli paremmat lentoyhteydet Suomeen kuin Mongoliasta. Koska Kiinan viisumi olisi ollut lähes 120€ henkilö päädyttiin Etelä-Koreaan. Aikaa oli 9-10 päivää.
Tervetuloa Etelä-Korean kierrokselle Seouliin (tai Souliin) ja Busaniin.

Cheonggeyecheon joki / virkistysalue

Torstai 27.6.2019

Korean Airin Airbus A330-300 lentokone lähti Ulaanbaatarin kentältä puolen yön aikoihin. Lentoaika Seouliin (tai Souliin) - Etelä-Korean pääkaupunkiin oli vajaat kolme tuntia. Tuolla lennolla ei oikeastaan ehtinyt nukkumaan, koska puolen tunnin jälkeen tarjoiltiin illallinen ja vajaan tunnin lennon jälkeen alkoivat turbulenssit kun kone suuntaisi etelään kohti Pekingiä, jolloin Gobin autiomaan tuulet heiluttivat konetta rajusti noin tunnin ajan. 

Aamuyöstä kolmen aikaan laskeuduttiin Incheonin lentoasemalla, joka sijaitsee noin 50km Seoulista länteen. Maahantulon muodollisuudet olivat kohti nopeasti (15min) ja päädyttiin "nukkumaan" tuloaulaan koska mitkään julkiset eivät vielä liikkuneet. Incheonin kentältä pääsee useilla eri tavalla Seoulin keskustaan, mutta suosittelen AREX junaa, josta on kaksi vaihtoehtoa: Express tai All-Stop Train. Ensimmäinen maksaa 7€ (kesto noin tunnin) ja jälkimmäinen 3.5€ (kesto noin tunti ja vartti). Hyppäsimme ensimmäiseen AREX Express junaan - joka saapui Seoulin keskusasemalle, josta vaihdettiin metroon pienen pohdinnan jälkeen kohti Jongo-3-ga kaupungin osaa / risteystä. Metro maksoi vajaan euron per henkilö. 

Vanha kohtaa uutta - Vanha temppeli keskellä risteystä 

Seoulista oli varannut neljäksi yöksi majoituksen Rian nimisestä hotellista. Perus-simppeli ja siisti hotelli lähellä Cheonggeyecheon jokea (koeta lausua tuo!), joka on tehty keskelle Seoulia (tosin kaupunki on todella laaja - että missä se keskusta oikein on) - ja jonka varrella on paljon taideteoksia ja joen yli kulkevia polkuja. Koko joen pituus noin 11km - käveltiin vain pari kilometriä tuota. Hotellilla oltiin aamusta klo 7 - ja siitä lähdettiin samoilla silmillä kävelemään ympäri keskustaan - juurikin tuolle C-heon joelle

C-joki


Joen käännyttiin kohti vanhoja palatsi alueita (nämä vaan ohitettiin kun olivat kiinni aamusta - näistä myöhemmin)- ja Bukchon Hanok kylää, jossa on paljon vanhaan tapaan rakennettuja taloja. Kyseessä on ihan oikea asuinalue eikä ulkoilmamuseo, ja siellä oli paljon keltaliivisiä henkilöitä pitämässä huolen ettei kukaan puhu kovaa tai vahingossa kävele toisen kotipihalla. Alueella on myös paljon taidegallerioita ja kahviloita. 

Bukchon Hanok

Vanhaan tapaan rakennettuja asuntoja

Ole hiljaa!


Iltapäivästä käveltiin takaisin hotellille Insadong-gil kävelykatua pitkin, jossa on paljon ravintoloita, taidekauppoja ja turistikrääsää. Hotelliin ja nukkumaan muutamaksi tunniksi - kunnes oltiin aluksi selvitetty miten ihmeessä toimii WC-istuin. Monta erillista nappia ja vain koreaksi nappien tekstit. Myöhemmin selvisi (en kokeillut) että olisi saanut persehuuhtelua, peräsuolihuuhtelua, kuivaukset ja naisille oli vielä "omat pesuohjelmat". 

WC ohjauspaneli - mitäs sitten kokeilisi?

Illasta lähettiin lähistölle syömään ja heti C-heon joen pohjoispuolella on paljon ravintoloita - niin baareja kuin Korean BBQ ravintoloita, johon mentiin. Tilattiin listalta lihat ja kaasugrilli laitettiin tulille - ja tässä sitten grillattiin (paikan emännän valvonnassa ja opastuksessa - turisteja haluttiin aina auttaa) lihaa ja kasviksia. Ei voinut kuin syyttää itseään joka ruoka maistui huonolta. Juomaksi suosittelen maistamaan ja juomaan oluen lisäksi myös maailman myydyintä viinaa - sojua. Tämä on riisistä tehtyä alkoholia, joka maistuu hieman vodkalta - mutta prosentteja on yleensä 16-21 välillä (ns. "kevyt-kossua"). Tätä paikalliset joivat yleensä useamman pullon aterian aikana. Oikeastaan ihan hyvää kun prosentit ovat alle 17. 

Korean BBQ grillausta menossa

"Läskit grillissä"
Grillauspöytiä ja putki vetää käryt pois

Olutta ja sojua 


Mainosvalot Seoulin yöllä - lähellä hotellia

Illallisen (ja muutaman sojun) jälkeen käveltiin C-joen vartta takaisin hotelliin nukkumaan - jetlag oli vielä päällä. 4 kommenttia:

 1. Saigonissa käytiin vastaavassa barbeque Housessa. Luulin ensin, että työntekijä valmistaa ruoan meille siinä pöydässä. Sit kun hän lähti muualle, tajusin, että se pitää itse valmistaa. Söin jotain hyvää kalaa. Mausteena oli yksinkertainen suola-pippuri -sekoitus ja lime. Harmi, kun teidän ruoka ei ollut hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini. Ruuan valmistus oli ihan kivaa hommaa eikä siinä paljon onneksi apuja tarvinnut kun oli ensimmäisen kerran nähnyt miten homma toimii. Ja ruokaa oli todella hyvää.

   Poista
 2. Tuo hiljaisuus kyltti ja ’vartijat’ on kyllä hieno homma. Minäkin hermostuisin kailottavista turistiretkueista kotipihallani. Souliin pitänee varata aikaa jotta saa edes yhden nurkan haltuun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teppo! Ymmärsin kyllä ne vartijat siellä - varsinkin kun eräiden maiden turistit ovat yleensä aika äänekkäitä (huutamaan!). Enkä kyllä itsekään haluaisi turisteja kävelemään mun takapihalla. Seoul oli yllättävän iso, vaikkakin osa nähtävyyksistä sopivasti niputettuna kuten palatsit.

   Poista