lauantai 20. heinäkuuta 2019

Seoulin palatseja

Seoulin alueella on yllättävää kylläkin paljon vanhoja palatsialueita keskellä suurkaupunkia. Näistä kahteen kävin tutustumassa pyhä päivän ratoksi. Seoulista löytyy viisi isoa palatsialuetta.

Palatsin yksi upeita porteista

Sunnuntai 30.6.2019


Päivä valkeni aurinkoisena ja kostean kuumana. Aiemmat päivät olivat olleet pilvisiä, mutta nyt edeltävien päivien sateet olivat poistuneet ja jäljellä oli kosteutta ja kuumuutta (lämpötila noin +28 astetta) - kun suuntasimme kahteen isompaan palatsialueeseen C-joen pohjoispuolella - joiden nimet olivat taas kerran mielikiintoisia lausuttavaksi: Changdeokoung Palace ja Geyongbokgung.

Näistä kahdesta ensimmäinen Changdeokoung oli mielestäni upeampi, ja oli toiminut 1400-luvulta asti Joseon dynastian hallitsijoiden asuntona. Alueelle pitää ostaa liput - ja myynnissä on myös lippu jolla pääsee kaikille viidelle palatsille. Tämän palatsialueen yhteydessä on myös Secret Garden eli iso puisto, johon olisi päässyt vain opastetulla kierroksella. Päädyttiin katselemaan tämä palatsialue ilman puutarhaa. Rakennukset olivat upeita - värikkäiksi maalattuja puukoristeluja - pääsävynä vihreä. Alueelle muuten pääsee ilmaiseksi jos on pukeutunut paikalliseen perinneasuun ja näitä asuja vuokrataan useissa eri liikkeissä.

Seuraavassa kuvia alueelta.

Hallitsijan asuntoa

Upeita puukoristuksia - maalauksia

Myös ruskean ja valkoisen sävyjä löytyi residenssistä Iltapäivän kuumuudessa kävelimme seuraavaan kohteeseen joka oli huomattavasti isompi ja jotenkin sokkeloisempi paikka - Geyongbogungin palatsi. Tämäkin palatsialue oli rakennettu 1300-luvun lopulla, ja toiminut myös Joseon dynastian residenssinä. Täällä näki vieläkin enemmän paikallisia ja muutaman turistin pukeutuneena perinneasuihin. Jos osuu paikalle tasatunnein on nähtävissä vanhan ajan tyyliin oleva vahdinvaihto.

Geyongbogungin palatsialueella oli paljon kansallispukuun pukeutuneita 
Eräs rakennus sisältä - ja kuninkaan valtaistuin

Puna-vihreän sävyjä 

Alueelta löytyi myös vesialtaita

Iltapäivästä kuumuus nousi edelleen ja lähdettiin kävelemään kohti hotellia kunnes törmättiin Trumpin ja US vastaiseen (rauhaisaan) mielenosoitukseen -- Poliiseja oli paikalla satoja. En viitsinyt alkaa kuvaamaan, mutta heitä istui iltapäivän helteessä useissa riveissä odottamassa kuljetusta pois.

Etelä-Koreassa halutaan että US vetää joukot pois maasta

Katunäkymiä hotellin läheltä, ennen "sojutusta"
Illalla taas "sojutettiin" -- keksittiin tämä termi, joka tarkoittaa Korean BBQ grillattiin ja juotiin sojua. Soju-pullo (0.3 litraa) maksoi muuten kolme euroa - ja 0.5 litran olut 3-4 euroa. Halpaa! Grillattavat maksoivat keskimäärin 20-30 euroa (esim. 500g erilaisia lihoja plus Korealaiset alkupalat joita tulikin paljon - mm. kimichiä). Eli noin 40 eurolla kaksi ihmisistä "sojutti" vatsan täyteen.

Käytiin samassa ravintolassa kuin aiemmin - ja paikan "emännät" tervehtivät meitä ystävällisesti kun muistivat meidät edeltäviltä illoilta. Kovin paljon muuten turisteja täällä ei näkynyt katukuvassa - joka oikeastaan yllätti, ehkäpä kostean kuuma kesä ei ole turistien suosiossa.

"Sojutus" ei kuitenkaan karannut käsistä (ei..eihän se koskaan..joo), koska seuraavana aamuna oli lähtö kohti Busania - Korean toiseksi suurinta kaupunkia, joka sijaitsee Korean niemimaan kaakkoisosassa - 450km päässä Seoulista.

"Sojuttamista" - grillausta ja sojun juontia

Vielä yksi termi keksittiin lisää -- "olla sojussa" eli olla humalassa, näitäkin muutamia näkyi katukuvassa, mutta ei kuitenkaan "rapasojussa".


2 kommenttia:

  1. Ai sellaista se sojuttaminen sitten oli. Kansallispuvut olivat aika arvokkaita kun niitä vuokrasi ja helpompaa oli liikkua omissa vaatteissa. Secretgardenoli kylläkäymisen arvoinen, mutta ilman opastaei sinne todellakaan ollut asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tullut kysyneeksi kansallispuvun hintaa, mutta tuossa lämpötilassa (+30 astetta ja kosteaa) niissä olisi tullut aivan älyttömän kuuma - kun jo normivaatteissa kulkeminen oli välillä aika hiostavaa. Secret gardenissa ei käyty - olisi pitänyt odotella 1.5 tuntia opastuksen alkua, jotenka lähdettiin muualla.

      Poista