keskiviikko 21. elokuuta 2019

Pikavisiitti Pietariin

Tein viime viikonloppuna pienen pikavisiitin Pietariin, koska minulla on Venäjän vuosiviisumi ja VR:ltä tuli hyvä tarjous Allegron junamatkasta, 44€/hlö/suunta. Helsingistä on jo useamman vuoden ajan päässyt helposti 3.5 tunnissa junalla Pietariin ja matkan aikana hoituu niin Suomen kuin Venäjän puolen rajamuodollisuudet.

Pietarhovi - näkymä Suomenlahdelle


Hyppäsin perjantaina iltapäivällä klo 16 lähtevään junaan, ja perillä Pietarissa oltiin klo 19:27 - ja kaikki tarkistukset junassa menivät oikein - vaikka vieläkään ei Venäjän viranomaisilta hymyä löytynyt tarkistuksessa. Tosin oli Suomen Rajavartioston henkilökunta - mukavaa ja hymyilevää henkilökuntaa.

Pietarin Suomen asemalta siirryin metrolla Nevsky Prospektin asemalle. Metrolippu maksoi 45 rupaa (eli 0.7 euroa), ja vaihto sujui asemilla hyvin. Opasteet olivat selkeät - kannattaa tarkistaa junan pääteasema ja laskea montako asemaa on kohteeseen. Kuulutukset olivat vain venäjäksi.

Majoituksen olin varannut kahdeksi yöksi Cathrine Art Hotellista, johon oli metroasemalta noin 2 minuutin kävelymatka!! Hotelli sijaitsee ihan Pietarin ytimessä, mutta sisäpihalla jotenka liikenteen melu ei kuulunut huoneisiin ollenkaan. Ensimmäisenä iltana käytiin muutamassa ravintolassa kanavien varrella. Huomattavan hyvin pärjäsi englanniksi - ravintoloissa oli menut englanniksi ja henkilökunta myös puhui englantia mielestäni hyvin. Eli viime kerrasta, vuodesta 2012, tilanne on matkailun näkökulmasta parantunut.

Lauantaipäivänä suunnattiin Pietarhoviin, joka toimi hallitsijoiden kesäpalatsina Suomenlahden rannalla. Menomatka tehtiin siten, että ensin metrolla Nevsky Prospektin asemalta Tekniselle Yliopistolle (linja 3), josta vaihdettiin linjaan 1 ja jäätiin pois Avtovon (Abtobon) upealla metroasemalla. Kannattaa hetkeksi jäädä ihailemaan upeaa mosaiikkityötä ja pylväitä. Metroasemalta siirryttiin ulos ja tien toiselle puolelle, josta (mini)bussilla numero 424 pääsee suoraan Pietarhoviin (Petergof/Peterhof/Fountain on ikkunassa). Matka kesti noin 35 minuuttia ja kohteessa bussikuski huutaa että ollaan Peterhofissa. Metrolippu: 45 ruplaa ja bussilippu: 70 ruplaa -- yhteensä siis alle 2 euroa. Matka-aika kokonaisuudessa noin tunti ja 20 minuuttia.

Avtovon metroasema

Yksityiskohta - Lasinen koriste pylvään ympärillä

Avtovon metroasema


Bussi jättää ylemmälle puutarhalle, johon pääsee ilmaiseksi kävelemään puistossa. Alempaan puistoon tarvitsee erikseen lipun, jonka voi ostaa paikan päältä tai verkosta, jolloin voi samalla varata lipun itse palatsiin. Hinta alapuiston lipulle on 700 ruplaa. Eli jos haluat mennä palatsiin, niin mene aluksi sinne -- ja vasta sen jälkeen alapuistoon. Alapuistossa ovat kuuluisat suihkulähteet, jotka aukeavat klo 11. Väentungos voi olla kova, ja kannattaa pitää tavaroista huolta. Kävimme ensin puiston länsi päähän katsomaan ruusuja ja näköaloja Suomenlahdelle, ja sieltä takaisin palatsille ja edelleen puiston itäiseen päähän. Puisto on ISO - joten hyvät kengät on syytä olla jalassa. Matkalla on paljon erilaisia suihkulähteitä. Puistoon kannattaa myös ottaa omia eväitä, mutta paikalta löytyy myös muutamia ravintoloita. Kävin yhdessä - Shtandart nimessä ravintolassa, jossa hinnat ovat aika kovat - borsch keitto tosin oli hyvää (niinkuin aina Venäjällä).

Pietarhovin patsas

Pietarhovin suihkulähteitä


Paluumatkan Pietariin teimme Hydrofoililla eli kantosiipialuksella. Netistä kannattaa ostaa liput etukäteen - ja yrityksiä muutamia jotka liikennöivät puolen tunnin välein, matka-aika noin puolisen tuntia. Hinta economy luokassa maksaa 850 ruplaa/hlö. Kantosiipialukset tulevat ihan keskustaan Neva joelle - Admiraliteetin eteen. Vietimme aikaa puistossa lähes viisi tuntia klo 10-15 välisenä aikana.

Lauantai-iltana suunnattiin hyvää Uzbekistan Georgian ruokia tarjoavaa ravintolaan - Kazan Mangal. Ravintola on erittäin suosittu, jotenka klo 18 jälkeen pitää olla jo pöytävaraus ainakin viikonloppuisin. Illan päätteksi tehtiin vielä puolentoista tunnin perinteinen kanavaristeily, joka lähti Kazanin kirkon vierellä olevasta kanavasta. Tämä maksoi 1000 ruplaa/hlö, mutta halvemmallakin pääsee -- tarjouksia oli 600-800 ruplaa.

Emeritas - Talvipalatsi Nevalta nähtynä 

Sunnuntaina teimme pitkän kävelyn ympäri Pietaria, ensimmäisenä kohteena hotellin läheisyydessä olevaan Kirkko Veren päällä joka on tsaarin murhapaikalle. Kirkko on sisältä upea - mosaiikein koristettu. Lippu maksoi 350 ruplaa/hlö.

Kirkolta suunnattiin Jänissaarelle, jossa on paljon erilaisia museoita ja muuten rentoa kävelyä ilman liikenteen ruuhkaa. Koska sää oli hyvä jatkettiin edelleen Iisakin kirkon kautta kanavien varrelle kävelemään. Lounasta syötiin hotellin vieressä olevassa georgialaisessa ravintolassa (jossa myös aamiainen tarjoillaan) -- ja vatsat täynnä hatsapuria ja khinkaaleja lähdettiin kävelemään kohti Suomen asemaa Taurian puiston kautta käyden puistossa olevassa Gorka ravintolassa (hintataso ollen puolet Pietarin keskustan hinnoista). Myöhemmin illalla junalla takaisin Helsinkiin.

Jänissaaren sillan kupeessa oli jänis johon yritettiin heittää kolikoita

Pietari-Paavalin kirkontorni Jänissaarella


Kustannukset kahdelta hengeltä:

 • Junaliput: 176€
 • Majoitus: 232€
 • Peterhof: 19.5€
 • Hydrofoil: 23.5€
 • Metro ja bussi: 4.5€
 • Kirkko Veren päällä: 9.8€
 • Kanavaristeily: 27.7€
 • Yhteensä: 493€
 • +Ruokailut: 160€
 • Viisumi: 0€ - olin hankkinut viisumit aiemmin. 18 kommenttia:

 1. Ehkä ei pääsekään niin helposti kuin ihmiset luulevat https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006215672.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta Sini! Tällöin uudistus on todella huono, jos junamatkaa ei huomioida. No Venäjällä tunnetusti on sääntöjä ja niiden tulkintoja. Harmillista touhua vaan matkailijoiden ja matkailubisneksen kannalta.

   Poista
 2. Tosi hyvä juttu ja kattavasti infoa! Kiva kun postauksissa kerrotaan selkeästi esim. kulkuyhteyksistä ja hinnoista. Auttaa hahmottamaan matkan kustannuksia ja etappien helppoutta/haastavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Maria! Toivottavasti postauksesta oli hyötyä -- PIetarissa on helppoa ja halpaa matkustaa.

   Poista
 3. Toivottavasti Allegro tulee viisumivapauden piiriin! Olisi niin helppoa suhata sillä Pietarin. Pietarhovi esim. on käymättä mulla täysin. Noh tulee tai ei, niin pitää kyllä ottaa Pietari suunnaksi jossain vaiheessa jälleen. ON se niin mahtava kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se helppoa matkustusta e-Viisumilla, mutta nähtäväksi jää ja viimeiset uutiset eivät lupaa hyvää. Mutta Pietarhovissa kannattaa käydä erityisesti kesällä.

   Poista
 4. Vierailin Pietarissa juuri kuukausi sitten viikonlopun verran ja tuo Pietarhovi kävi mielessä, mutta päädyin vielä tällä kertaa kuitenkin pysyttelemään keskustan nähtävyyksien äärellä. Hyvä tietää seuraavaa kertaa ajatellen tuosta kantosiipialuksesta, sillä voisikin kesäaikaan olla kiva taittaa matkaa takaisin Pietariin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora. Kesällä kantosiipialus on mukava ja nopea tapa matkustaa.

   Poista
 5. Samaa mieltä sun kanssa, että Pietari on ehdottomasti matkailijalle satakertaa parempi kaupunki kuin Moskova. Tein itse vuosi takaperin matkan Allegrolla. Vähän etukäteen jännitti, että mitenkhän selviän kaikista rajamuodollisuuksista, mutta yllätyin itse asiassa siitä, miten helppoa junalla omatoimimatkustaminen Pietariin oli. Ei mitään ongelmia. Vaikka Pietari oli valtaisan kokoinen, yllätyin myös siitä, miten helppoa metrolla matkustamien oli. Ja kaikenkukkuraksi lähes ilmaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annemaria! Allegro on helppo valinta - oli sitten viisumivapaus tai ei jatkossa voimassa. Pietarin metro oli tosiaan halpa ja helppo tapa liikkua.

   Poista
 6. Kiitos yksityiskohdista ja selkeistä neuvoista. Ahmin näitä Pietaripostauksia nyt sen viisumivapauden toivossa, harmi, että se ei heti näytäkään siltä, mitä piti. Tämä postaus meni muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ole hyvä. Pietariin kannattaa matkustaa vaikka sitä (junan) viisumivapautta ei tulisikaan.

   Poista
 7. Pietari on kyllä mahtava. Tuttuja paikkoja postauksessasi. Olin joskus Pietarhovissa, kun kesäkausi päättyi. Juhlallisuudet olivat mielettömät. Ja ne järjestetään suihkulähteiden sulkemisen kunniaksi. Tuo kantosiipialustieto oli uusi. Kyllä vain haluaisin ajella Nevaa pitkin veneellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika! Löysin myös sinun blogista paljon paikkoja, joissa vielä käydä Pietarissa. Pietarhovi oli upea paikka. Kantosiipialuksella on helppo liikkua - ja oli pakko vielä illalla mennä Nevalla jokiajelulle. Vielä joskus haluaisin nähdä ne Nevan ylösnousevat sillat.

   Poista
 8. Voi vitsit, Pietarissa pitäisi kyllä ehdottomasti käydä. Niin kätevästi kun on junamatkan päässä! Harmi ettei Allegro juniin taida tulla ilmaista viisumia... Täytyy siellä kyllä joka tapauksessa käydä, vaikka viisumin joutuukin ostamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Inka! Kannattaa käydä Pietarissa - edes kerran. Junalla on niin helppoa ja nopeaa sinne matkustaa.

   Poista
 9. Minkä verran Pietarissa on muuten latinalaiset aakkoset käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko! Kyllä latinalaisia aakkosia on käytössä - esim. asemilla kylttejä on kirjoitettu sekä kyrillisillä että latinalaisella kirjaimilla. Samoin ravintoloissa on -- mutta ei kaikkialla. Itse en tunne kyrillisiä aakkosia kovinkaan hyvin, mutta hyvin pärjäsin - osat onnistuu hyvin tunnistamaan kuten: sisään, ulos, exit, ravintola, olut,...

   Poista