lauantai 21. syyskuuta 2019

Bekaan laakso

Lauantai 14. syyskuuta -- lähdimme tutustumaan Bekaan laaksoon koko päiväksi. Olin varannut auton ja kuljettajan Lebanon Trips and Tours nimisestä firmasta pariksi päiväksi. Kuljettaja/oppaaksi saatui firman johtaja Khaled. Voin suositella tätä toimistoa.


Bacchuksen temppeli, Baalbek, Bekaan laakso

Bekaan laakso sijaitsee Beirutista itään kahden vuorijonon välissä. Matka alkoi Beirutin keskustasta Green Line linjaa pitkin - tämä oli se sisällissodan aikainen raja, jossa meren puolella olivat muslimit ja idän puolella kristityt joukot. Näimme matkalla kuuluisan Beirut Beit rakennuksen, josta on myöhemmin tullut näyttelyalue - aiemmin talossa olivat sala-ampujat lahtaamassa ihmisiä kadulla. Beirutin keskustan jälkeen tie nousee todella ylös ja laskeutuu Zahlen kaupungin kautta itse Bekaan laaksoon. Syyrian rajalle on matkaa muutama kymmenen kilometriä.

Ensimmäisenä kohteena oli Anjarin vanha raunio kaupunki, joka sijaitsee 56km Beirutista itään. Kaupunki on aika mielenkiintoinen - vaikkakin pieni ja se kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupunki toimi aikoinaan Umaijadien kalifaattina 700-luvulla ja rakennukset oli tehty roomalaisten ja kreikkalaisten rakennuksien jäänteistä - oikeaa kierrätystä siis. Niinpä useampi pylväs tahi rakennelma sisälsi useita eri aikakausien kiviä. Myöhemmät maanjäristykset ovat tuhonneet kaupungin.

Anjar - kierrätettyjä pylväitä

Anjarin - Kaupungin päärakennus

Anjar


Anjarista ajoimme takaisin Zhalen kaupunkiin, ja Chateau Ksara nimiseen viinitilalle, joka on Libanon isoin viinin tuottaja (viidestä miljoonasta litrasta tämä tuottaa kaksi miljoonaa litraa). Vierailu kellareihin on ilmainen, ja tämän jälkeen on mahdollisuus päästä maistamaan tilan tuotteita. Otimme "Professional" paketin, johon kuului neljä erilaista tilan viiniä - rose, valkoviini ja kaksi punaviiniä (10 dollaria paketti). Koska olin jo aiemmin Suomessa maistellut heidän tuotteita, oli mielenkiintoista päästä maistamaan heidän "lippulaiva" tai "Collection" tuotteita. Hyviä olivat ja juttelimme pitkään tarjoilijan kanssa viineistä. Tilalla olevasta kaupasta voi ostaa tuotteita mukaan -- toki ostettiin, ja myöhemmin hotellilla niitä maisteltiin Vinkki: Alkosta saa nämäkin viinitilan tuotteita, ja ainakin Helsingin keskustan "lippulaiva" myymälässä on useita hyviä Bekaan laakson viinejä saatavilla -- se minua hämmästytti positiivisesti.

Chateau Ksara

Viinikellareissa

Wine tasting 


Viinien jälkeen lähdettiin päivän pääkohteeseen - Baalbekiin, jossa sijaitsee yksi maailman parhaiten säilyneistä ISOISTA roomalaisista temppeleistä ja kaupungeista. Matkalla huomattiin sekä keltaisista lipuista, joissa on rynnäkkökiväärin kuvat että mustista lipuista punaisella tekstillä (neljä päivää aiemmin oli ollut shiiojen juhla, jossa miehet ruoskivat itseltään selän verille) että olimme saapuneet Hizbollahin alueelle. Myös Iranin uskollisen johtajan kuvia oli joka puolella sekä marttyyrikuolleiden sankarien. Pieni anekdootti Hizbollahista: Se on lähes täysin Iranin rahoittama shiia-muslimien (ääri)poliittinen järjestö, joka on oikeasti vahvempi kuin Libanonin armeija, mutta virallisesti sillä ei ole varuskuntia yms. Aseistus järjestöllä on raskaampi ja parempaa kuin Libanonin armeijalla. Hizbollah on ottanut osaa moneen ISIS vastaiseen taisteluun, mutta antaa yleensä "kunnian" Libanonin armeijalle. Matkalla Baalbekiin tarkistuspisteet vaan lisääntyivät -- ne olivat Libanonin armeijan miehittämiä, mutta tosiasiassa Hizbollah pitää tällä kuria. Naiset myös pukeutuivat täällä mustiin kaapuihin, tosin kuin Beirutissa joka on sunni-muslimien aluetta pääsääntöisesti. Matkalla näimme myös paljon syyrialaisten pakolaisten leirejä : Libanonissa on noin 5.5 miljoonaa asukasta, palestinalaisia pakolaisia miljoonan verran sekä Syyriasta paenneita noin pari miljoonaa. Tätä ei voi olla huomaamatta!

Baalbekissa lähdimme sitten kävelemään isoa kaupunkia ympäri erillisen oppaan johdolla -- oli muuten hyvä että oli, koska tällöin hän pystyi kertomaan meille ne seikat ja kohteet jotka oltaisiin varmaankin kävelty ohi. Kuten aiemmin totesin -- alue on iso, ja erittäin hyvässä kunnossa. Erityisesti Bacchuksen eli viinin ja nautinnon temppeli, jossa oli useita upeita yksityiskohtia mm. kattojen sisäholveissa sekä Kleopatraa esittävässä kuvassa. Vieressä olevan Jupiterin temppelin korkea graniittipylväät oli muuten aikoinaan tuotu Egyptistä asti. Alueella näki muitakin turisteja -- tämä on Libanonin tärkein nähtävyys ja se kuuluu myös Unescon suojeluun.

 Baalbek foorumi

Baalbek - bysanttilainen kirkko oli toiminut tässä myöhemmin

Bacchus temppelin kattorakenteiden yksityiskohtia

Bacchuksen temppeli

Bacchuksen temppelin seinät hehkuivat punaisena

Kleopatra sekä iso käärme ja pieni käärme


Iltapäivästä palasimme takaisin samaa reittiä Beirutiin, jonne saavuttiin juuri ennen auringonlaskua. Matkalla törmäsimme falangistien (kristittyjä, joita tukevat Israelin valtio) autokulkueeseen, jossa "juhlittiin" vuonna 1982 tehtyä joukkomurhaa ("verilöylyä") Sabran ja Shatian pakolaisleirillä (Sabran_ja_Shatilan_verilöyly), jossa tapettiin useita tuhansia lapsia ja naisia, kun miehet oltiin viety ensin laivoilla pois Tunisiaan osana "PLO taistelijoiden evakuointeja". Tämä palautti mieleen koko järkyttävän sisällissodan -- ja tuntui että tällainen "juhlinta" ei sitä kyllä ansaitse.

Q Hotel - Beirutin Hamran alueellaEi kommentteja:

Lähetä kommentti