maanantai 7. lokakuuta 2019

Äkkilähtöjä: Riika

Alunperin Libanonin matkan jälkeen varattuna oli vain matka Mauritiukselle marraskuun lopussa - ja kun kalenterissa näytti olevan pari vapaata viikonloppua päätin tehdä pari ns. äkkilähtöä syys-lokakuun vaiheessa. Tässä jutussa äkkilähtö Latviaan.

Kolmen Veljeksen taloryhmä 
Riikan vanhankaupungin talo, jossa varastojen luukut näkyvillä

Riika

Eräänä iltana löysin edulliset lennot Latvian pääkaupunkiin Riikaan, jossa olin edeltävän kerran vieraillut vuonna 2015. Lennot olivat myös konetyypillä ,jolla en aiemmin ollut lentänyt, Airbus A220-300. Varaisin siis lennot Riikaa - lähtö lauantaina ja paluu maanantaina (tai oikeammin tiistaina puolen yön jälkeen) airBalticin lennolla. Koneena oli mennen tullen tuo uusi Airbus A220-300 (ex: Bombardier CS300, joka Airbus myöhemmin osti), joka osoittautui erittäin hiljaiseksi ja mukavaksi koneeksi jossa on myös todella isot ikkunat. Lento Helsingistä Riikaa kesti 45 minuuttia oli aamu puoli kuudelta jos Riikan pienellä mutta toimivalla kentällä, josta matkustin bussilla keskustaan. Bussi 22 lähtee lentoaseman edestä ja maksaa 1,15€. Taksien hinnat ovat 10-15 euroa.

Aikainen aamu Riikan keskustassa oli hiljainen, ja suuntaisin ensin kahvilaan Riikan vanhaan kaupunkiin, joka on todella kompaktin kokoinen ja päivässä ehtii näkemään kaikki nähtävyydet. Niinpä kiersin aamupäivän ja iltapäivän aikana kaupunkia kuvaamassa aiemmilta reissulta tutuksi tulleita kohteita kuten: Kolmen Veljeksen talo, ruotsalainen portti, Ruutitorni, Tuomiokirkko - jonka edessä oli isot maalaismarkkinat. Lounasaikaa suuntasin Lasite nimiseen "keskiaikaiseen" ravintolaan, joka ei ole niin turistinen ja täynnä kuin Rosengrazen kellariravintola - joka tuntui olevan kokoajan täynnä (kolmesti yritin matkan aikana - ja aina täynnä).

Yksi Riikan tunnuksista - Pyllistävä kissa

Iltapäivästä saatiin huone Monte Kristo hotellista, joka sijaitsee vanhan kaupunkin laidalla muutama sata metriä Riikan bussiasemasta ja Zeppelin halleista. Hotellin vieressä oli yllättäen suomalainen Karjala-baari, jossa -- myönnetään -- tuli myöhemmin käytyä. Karaoketa lauletaan pe-la iltaisin :)
Illalla käytiin vielä syömässä Steak Hauses ravintolassa hyvät pihvit punaviinillä. Hintataso on kohtuullinen.

Sunnuntaina vuorossa olivat ns. Zeppelin hallit eli Riikan (ja Euroopan?) suurimman kauppahallin tutkiminen. Kovasti paikka on siistimpi kuin vuonna 2015. Lähistöllä sijaitsee myös Riikan tiedeakatemian talo, jota myös Stalin hampaaksi kutsutaan. Kannattaa käydä - ylhäältä on upeat näköalat kaupunkiin. Suuntasimme kuitenkin kauppahalleilta Riikan jugend ja art nouveau kortteleihin, jotka ovat Euroopan parhaiten säilyneitä ja suurimmat. Parhaat kohteet löytyvät Alberta ja Elisadezed iela (kaduilta) - täällä kannattaa kulkea hitaasti ylöspäin katsoen ja välillä kadun toiselle puolelle siirtyen. Lounaspaikaksi voin suositella The Flying Frog nimistä ravintolaa: edulliset ja hyvät annokset - söimme gulassikeittoa ja valkosipulivoileipiä.

Jugend talon yksityiskohtia

Loppuiltapäivä pyörittiin siis taloja ihmetellen ja kävimme myös Radisson Sas hotellin 25. kerroksessa juomassa drinkit ja katselemassa maisemia. Illasta suunnattiin Alverdi nimiseen georgialaiseen ravintolaan - voin suositella tätä varauksetta: Erinomaiset ruuat ja viinivalikoima runsas.

Maanantaina kävelimme taas ympäri kaupunkia lähinnä ostoksia tehden ja viettäen aikaa kahviloissa ja muutamissa ravintoloissa. Uutena kohteena kävin Mustapäiden talossa, joka toimi aikoinaan ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestönä vuodesta 1334 kunnes se tuhoutui täysin toisen maailman sodan aikana ja jotka Neuvostoliitto räjäytti vuonna 1948. Talo on jälleen rakennettu vuonna 1999, ja nyt nähtävillä on alkuperäisen talon kellarikerros ja uudempi juhlasalikerros. Pääsymaksu 6€.

Riikan vanhoja taloja

Mikäli sää olisi ollut suotuisampi Riikasta kannattaa matkustaa puolen tunnin junamatkan päähän Jurmalaan, joka on kuuluisa kesälomaviettopaikka Riikan lahden rannalla. Syyskuinen vesisade ei houkutellut lähtemään - olin käynyt Jurmalassa aiemmin keväällä 2015.

Kustannukset kahdelta hengeltä:
 • Lennot (airBaltic): 258€ (129€/hlö/menopaluu)
 • Majoitus (Monte Kristo, 3 yötä, sis. aamiainen): 127€
 • Bussiliput (menopaluu Riikan lentoasema - Riikan bussiasema): 4,6€
 • Nähtävyydet:22€
  • Tuomiokirkko: 5€/hlö
  • Mustapäiden talo: 6€/hlö 
 • Ruokailut noin 100€/päivä (lounaat, illalliset, juomat): 300€
 • Ostokset: Keraaminen talo: 35€  (näitä meillä on ostettu useita kymmeniä eri matkoilta ja niistä on rakennettu "keskiaikaista kaupunkia", tästä pitäisi joskus tehdä kuvasarja tänne) 
 • Yhteensä noin 750€

Suomalaiset ovat tuntuneet löytävän Tallinnan jälkeen myös Latvian Riian - se näkyi ja kuului katukuvassa. Kannattaa myös tutustua eteläiseen naapuriin - Liettuaan, jonka pääkaupungista Vilnasta pidän ehkäpä eniten Baltian maista. Vilnan vinkit löydät vinkkejä Vilnaan jutusta.
Riikan koristeellisia jugend taloja

Riikan vanhaa kaupunkia18 kommenttia:

 1. Minäkin lennän Turkish Airlinesin kanssa Mauritiukselle. Lähden jo huomenna kohti Istanbulia joten reissukuume on kova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää reissua Mauritiukselle. Siellä aurinko paistaa!

   Poista
 2. Riika on kyllä kiva kaupunki. Itse olen esim. nyt viime kesänä parikin kertaa ottanut vähän tarkoituksella joko paluu- tai menolentoihin Air Balticilla (kätevät, kun lentää myös Turusta) vähän pidemmän välilaskuajan, jolloin on ollut aikaa käydä Riikassa juurikin syömässä, kahvilla, kävelyllä tms. Niin kiva ja helppo kaupunki. Viimeksi kaupungissa varsinaisesti vieraillessa yövyimme myös Monte Kristossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Tuo on hyvä vinkki että varaa hieman pidemmän vaihtoajan Riikan välilaskun yhteydessä. Kentältä pääsee puolessa tunnissa (bussilla) tai vartissa (taksilla) keskustaan.

   Poista
 3. Olen käynyt Riiassa vuonna 2013, silloinkin vähän vahingossa, kun jatkolento olikin peruttu ja näin ollen Pariisin reissun yhteyteen tuli yllättäen päivä Riiassa. Uutta reissua Riikaan oon monesti miettinyt, mutta uskoisin että ajoitan sen nimenomaan kesäaikaan, jotta pääsen nauttimaan Jurmalan rannoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi! Suosittelen kesäaikaa Riikassa käytiin ja yhdistämään matkan Jurmalaan -- jonne pääsee paikallisjunalla puolessa tunnissa.

   Poista
 4. Pitää ehkä harkita tuota AirBalticia, jos siitä on hyviä kokemuksia. Latvia ja Liettua uupuvat vielä maalistalta ja voipi olla, että napataan jossain sopivassa välissä tarjouslennot sinne. Kivoilta kohteilta vaikuttavat molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baltian maat poikkeavat toisistaan - suosittelen tutustumaan niihin kaikkiin. Itselleni suosikkini on Vilna.

   Poista
 5. Air Baltic ja välilasku Riiassa on hyvä vaihtoehto moneen paikkaan. Tulin juuri jouheasti Sotshista Air Balticilla. Joskus olen ottanut bussin kaupungille kun on ollut aikaa välilaskun aikana, mutta syyssateella se ei kauheasti innosta. Joku kesä voisi kuitenkin käväistä taas Riiassa, edellisestä kerrasta on jo taas aikaa ja nuo kuvasi saivat kaipaamaan kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Kesällä tämäkin kaupunki on upeimmillaan -- olen tosin käynyt myös tammikuussa ja tällöin oli "todella kylmä" mutta upea joulukuusi oli pystytettynä Mustapäiden talon edustalla.

   Poista
 6. Kävimme keväällä Tallink Siljan kutsumina Riikan risteilyllä kaupungissa toistamiseen - ja kivalla säällä kaupunki vaikuttikin hyvinkin ainakin lyhyen vierailun arvoiselta. Ensimmäisellä kerralla kävimme samalla reissulla Riikassa ja Vilnassa ja silloin Vilna voitti vähintään 9-6 näiden kaupunkien välisen kisan kouluarvosanoilla. Sittemmin tulikin Vilna kerrattua aikaisemmin kuin Riika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Oma suosikkini näistä kahdesta kaupungista on myös Vilna, jossa on käynyt myös useamman kerran. Mutta nyt oli pitkästä aikaa kiva käydä taas Riikassa. Itse kävin ensimmäistä kertaa Riikassa laivalla vuonna 2002 -- surullisen kuuluisalla Silja Opera aluksella (aiempi Sally Albatross); tällöin kaupunki oli aika "neukkutyylinen" vielä.

   Poista
 7. Riika on kyllä niin kiva! Yksi mun lemppari siellä on kauppahallit. Voi kun Suomessakin olisi vastaavat. Yleensä olen ollut liikenteessä omalla autolla, niin on päässyt pyörimään ympäristössäkin, mutta miksi ei voisi joskus lentääkin sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppahallit olivat uudistuneet sitten viime kerran - ja yksi halli oli vielä täyden remontin alla. Kivanhan se olisi että Suomessakin olisi upeita vastaavia paikkoja.

   Poista
 8. Mullakin on hyviä muistoja Riian ravintoloista, edullista ja hyvää. Tosin me päästiin sinne Rosengrazen ravintolaan ja mun annos oli ihan hirveä:jäniksen raato lautasella, jolta puuttui pää. Eipä hirveästi houkutellut...
  Muuten matka oli kiva ja Riika on kaunis kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anna K kokemuksen jakamisesta -- eipä sitä jänisekn raatoa olisi itsekään viitsinyt katsella.

   Poista
 9. Me oltiin viime kesänä toistamiseen Riikassa. Kaupunki ei vienyt voittoa Tallinnasta ja Vilnasta. Hiukan hiljaisemman näköistä näyttää olevan lokakuussa verrattuna heinäkuuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Lokakuussa ei tosiaan paljon väkeä ollut - vain muutama brittiläinen stage-night partyryhmä nähtiin.

   Poista