torstai 17. lokakuuta 2019

Äkkilähtöjä: Viipuri

Viipuri

Riikan matkan jälkeen teimme matka entiseen Suomen toiseksi suurimpaan kaupunkiin - Viipuriin. Koska olin alkuvuodesta hankkinut Venäjän vuosiviisumin ajattelin hyödyntää sitä vielä ja matkustaa tällä kertaa Viipuriin. Matka Helsingistä taittui kahdessa ja puolessa tunnissa Allegro junalla. Olin aina halunnut käydä tässäkin kaupungissa, koska siihen liittyy niin paljon kytköksiä Suomeen ja nähdä miltä se näyttää 75-vuoden jälkeen kun se jäi Neuvostoliitolle.

Viipurin linna - ja kunnostettu torni


Kohteista Viipurissa olivat: Viipurin linna, Hirvi-patsas, Alvar Aallon suunnittelema kirjasto sekä kauppahalli.

Saavuimme harmaaseen ja sateiseen Viipuriin, jonka asemalla suoritetaan passi- ja tullitarkistukset. Näissä meni noin 20 minuuttia - nyt paikalla oli noin 10 henkilöä. Viipurin asema edustaa ehtaa neuvostoarkkitehtuuria. Asemalta on hyvin lyhyt matka kaikkiin kohteisiin - noin 15-20 minuuttia kesti kävellä kaupungin "päästä päähän", eli takseja ei kannata käyttää.

Ensimmäisenä kohteena oli Hirvi-patsas, joka sijaitsee Torkkelinpuistossa. Vuonna 1928 pystytetty Hirvi-patsas säilyi läpi sotien - yllättävää kyllä! Samaisen hirven muita patsaita löytyy myös Suomesta - Helsingistä Turusta ja Lahdesta. Hirvi-patsaan vieressä on upeasti kunnostettu (vuonna 2013) Alvar Aallon suunnittelema kirjasto. Suosittelen käymään ja katsomaan, upeat paikka - kirjastoon pääsee tutustumaan ilman pääsymaksuja, mutta tarjolla on myös opastettuja kierroksia. Torkkelinpuiston pohjoispuolella on ns. punainen tori tai punaisen lähteen tori, jonka yhdellä laidalla Vilenin eli V.I.Lenin patsas.

Hirvi-patsas ja Alvar Aalto kirjasto


Seuraavaksi suunnattiin kohti Viipurin Vanhaa kaupunkia, ja matkalla on hiljattain avattu upea Espilän ravintola - joka tuntui olevan Viipurin "Fine dining" paikka. Kävimme kahvilla myöhemmin lähes tyhjässä ravintolassa. Vanhan kaupungin keskustassa ensimmäinen kohde oli Viipurin kauppahalli (sijaitsee Viipurin kauppatorilla), joka on vuodelta 1904 - ja edustaa jugendtyyliä. Kannattaa käydä täälläkin -- myyjät "puhuvat suomea". Mitään ei kuitenkaan ostettu...

Viipurin Vanha raatihuone - Viipurin linnan perustajan patsas Torkkeli Knuutinpoika


Kauppahallilta matka jatkui Viipurin Vanhalle raatihuoneelle, joka on ulkoa katsottuna ihan hieno. Vieressä on pieni kahvila - Krendel, jossa ei osattu kieliä eli vain venäjällä "onnistui" tilaus.
Raatihuoneelta on lyhyt matka Viipurin linnalle, joka sijaitsee upealla paikalla pienellä saarella. Tyydyimme vain katselemaan linnaa ulkopuolelta ja pieneltä linnan pihalta. Torniin ei päässyt, ja liput museoon olivat aika kalliit.

Viipurin linnan sisäpiha

Viipurin linnan rakennuksia
Linnalta käveltiin vanhan kaupungin katuja ympäriinsä, mm. Torkkelinmäelle ja edelleen kellotornin ohi vanhalle Viipurin vanhan tuomiokirkon raunioille jonka viereen on haudattu talvisodassa kaatuneita suomalaisia sotilaita. Osa taloista oli kunnostettu, mutta suurin osa raunioita tai rappaukset ropisseet alas. Lounasta kävimme syömässä Linnakadulla olevassa Taverna nimisessä ravintolassa, joka on keskiaikaiseen tyyliin sisustettu paikka. Tällä menut oli myös englanniksi ja henkilökunta puhui myös välttävää englantia. Lounaaksi: Leivän sisään tehtyä "olut" keittoa ja juomaksi oluet sekä viipurin rinkelit - yhteensä 20€.

Viipurin Kellotorni

Viipurin vanha tuomiokirkko ja Talvisodassa kaatuneiden suomalaisten muistomerkki


Iltapäivällä käytiin heittämässä tavarat hotelliin, Victoria Hotel Vyborg, joka on erittäin hyvällä sijainnilla Viipurin kauppatorin laidalla. Täällä henkilökunta puhui hyvää englantia. Huone oli ihan perus-siisti ilmastoinnilla.

Alkuiltapäivästä lähdettiin uudestaan kaupungille eikä vettäkään enää satanut - ja päädyt kaupungin "laitamilla" sijaitsevaan Traktir Na Rzhevskom publ-ravintolaa, jota moni oli suositellut. Ravintolan edessä oli aito hiiligrilli, joten sekin lupasi jo hyvää. Kun kävelimme ravintolaan tarjoilija puhuikin yllättäen suomea ja toi meille suomenkieliset menut. Yllätys oli suuri! Ravintolassa saa paljon eri oluita ja menu on kattava - ja tarjoilijat erittäin ystävällisiä ja palvelu nopeaa. Tällä kertaa söimme: alkukeittona borshia, pääruokana: wieninleike ja saslikia (possu) vartaat, perunoita ja salaattia sekä juomana meni neljä olutta (kaksi per henkilö). Hinta yhteensä: 24€! Tälle paikalle täydet pisteet - hinta-laatusuhde erinomainen.

Seuraavana päivänä paistoi aurinko ja käveltiin taas ympäri kaupunkia tutustuen ulkoapäin mm. Viipurin emeriitasiin (Pietarin 'haara-konttori') sekä etsien Karhu-patsaita, josta yksi löydettiin. Juna Suomeen lähti klo 12:35, ja oltiin Viipurin asemalla noin tuntia ennen lähtöä. Passi- ja tullitarkistukset hoidettiin hymyttömään tyyliin (plus kaksi erillistä tavaroiden läpivalaisua!).

Lokakuisena viikonloppuna Viipuri ei ehkäpä näyttänyt parhaita puoliaan, mutta selväksi tuli huonossa kunnossa on kaupunki ja kunnostusta riittää vielä pitkään. Uusi ravintoloita kaupungista löytyy, mutta palvelukulttuuri ei ole samalla tasolla kuin Pietarissa tai Moskovassa. Tämä kaupunki on aiemmin ollut todella upea - mitä vanhoista valokuvia katselin.. Kannattaako Viipurissa siis käydä? Kyllä, mutta suosittelen kesäistä aikaa - tällöin kaupunki voi näyttäytyä hieman paremmassa valossa -- "Sellanen ol Viipuri"(Juha "Watt" Vainio) toisen säkeistön sanat sopii tähän loppuun kuvaamaan ehkäpä entisten aikojen riemua Karjalaisten kaupungissa.

Tanssia sai siellä aina
Arkena ja sunnuntaina
Helppo oli tiensä löytää
Kohti oikeata pöytää
Jos vain joku kielsi 'ei ei ei'
Toinen sanoi heti 'hem till mej'
Sellanen ol' Viipuri
Sellanen ol' Viipuri
Karjalaisten kaupunki


Kustannukset kahdelta hengeltä:
 • Junaliput (VR Allegro 2. luokka): 94,4€ ( 47,2€/hlö/menopaluu)
 • Majoitus (Victoria Hotel Vyborg, 1 yö, sis. aamiainen): 77€
 • Ruokailut: 80€ (sis. myös Allegrossa tehdyt ostokset)
 • Viisumi: 0€ (vuosiviisumit käytössä) - muuten noin 80€/kertaviisumi jos junalla tulee. Maitse ei maksa mitään. 
 • Yhteensä noin 250€

13 kommenttia:

 1. Viipuri on siistiytynyt paljon aikaisemmasta ja on hienoa, että vanhoja arvotaloja on vihdoinkin alettu kunnostaa. Tämäkin juttu sai taas heräämään halun lähteä Viipuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tosiaan kunnostusta oli näkyvissä, mutta en tiedä kuinka aktiivisesti niitä kunnostellaan - rahasta kun kaikki on kiinni.

   Poista
 2. Kävimme Viipurissa alkukesästä ja kohdalle sattui kaunis kesäpäivä. Tulipahan taas kerran todistettua, että säällä on iso vaikutus siihen miten kohteen kokee: kauniilla ilmalla kaupunki tuntui freessiltä ja korjausta tarvitsevat rakennuksetkin satunnaisine graffiteineen vaan boheemeilta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Säällä kuin säällä on vaikutusta mihin kohteen kokee.

   Poista
 3. Junareissu Viipuriin ja miksei muuallekin Venäjälle ei totta tosiaan ole kovin pitkä, joten se pitää ehdottomasti ottaa harkintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..ja kunhan saisivat sen viisumivapauden myös koskemaan junamatkoja.

   Poista
 4. Pitäisi lähteä Viipuriin käymään ihan kunnolla. Olen kaupungissa ollut, mutta aina on ollut jaloissa joko pienet lapset tai oma äitini pyörimässä. Eteneminen heidän kanssaaan on ollut tooooosi hidasta, joten tuntuu, että en ole nähnyt kaupungista oikein mitään. Mulla on ollut kyllä parempi onni sään kanssa. Aurinko on porotellut ja kaupungista on jäänyt ihan jees fiilis. Tosi tylsältä tuo sateessa näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mennä kesällä ilman muuta - päivässäkin ehtii näkemään jo paljon.

   Poista
 5. Kiinnostaisi Viipuri, sillä en ole koskaan käynyt tuolla Suomen entisessä toiseksi suurimmassa kaupungissa. Nyt kun olen seurustellut ruotsalaisen kanssa, haluaa uudella innolla esitellä Suomea ja suomen historiaa.

  Tässä postauksessa oli hyvät vinkit (erityisesti tuo ravintola), jotka täytyy pitää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sandra! Kannattaa käydä -- kaupungissa on myös ruotsalaista historiaa, ja hehän kaupungit alunperin perustivat.

   Poista
 6. Ajelin Allegrolla Viipurin ohi kesän Pietarin reissulla ja katsoin kaupunkia junan ikkunasta sillä silmällä, että siellä olisi kiinnostavaa vielä joskus vierailla, ehkä päiväretkellä tai ihan yön yli viihtyen. Useimmat Suomen kaupungit ja toisaalta myös Pietari ovat parhaimmillaan kesällä, joten ehkä tännekin suuntaisin lämpöisempään vuodenaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Noora kommentista. Kevät tai kesä, niin parhaat ajat käydä niin Pietarissa kuin Viipurissa.

   Poista
 7. Hei, minulla on suunnitteilla reissu Viipuriin keväällä, juuri koska ilmoilla on merkitystä, ja on kiva lueskella toisten Viipuri-kokemuksia!

  VastaaPoista