lauantai 2. marraskuuta 2019

Matkablogi 5-vuotta

Tänään Reissu-Janin matkablogi täyttää viisi vuotta. Alkuperäinen syy blogin perustamiselle oli vuonna 2014 otettu kolmen kuukauden irtiotto työelämästä, matkustus Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniaan sekä matkasta raportointi. Viiden vuoden aikana olen kirjoittanut lähes jokaisesta matkasta ja matkat ovat vieneet minua ympäri maapalloa mitä kiinnostavampiin paikkoihin, joista en alunperin edes kuvitellut käyväni. Tämä artikkeli on nyt blogini 238. teksti.

Maailman "katolla" - Pamir Highway - 4900 metriä merenpinnasta

Punakha kaupunki, Bhutan - täältä löysin Shangri-La:n 


Vuonna 2015 löysin Maailmanmatkaajat ryhmän, johon pääsin myöhemmin 'jäseneksi' ja tätä kautta löytyi myös maabongauksen harrastus. Erityisesti Meriharakka blogia pitävien Pirkon ja Lassen matkakertomukset olivat kiinnostavia ja ajattelin että ehkäpä jonain päivän saan käytyä Euroopan kaikissa maissa -- tämä sitten toteutui vuonna 2017 kun olin käynyt Euroopan kaikissa 51 eri maassa, viimeisimpänä Kazakstanissa.

Olen dokumentoinut tänne lähes kaikki matkani ja lentoni ovat dokumentoitu FlightRadar24 palveluun. Näiden viiden vuoden aikana olen:

 • Käynyt 32 uudessa maassa - uusia mantereita kaksi: Australia ja Afrikka, en ole vielä käynyt Etelä-Amerikassa enkä Etelämantereella. Olen matkaillut 85 eri maassa.
 • Tehnyt keskimäärin 8 matkaa vuodessa: kesällä kuukauden matkoja ja talvelle nykyisin marras-joulukuussa kahden viikon matkoja "lämpimään" sekä viikonloppumatkoja Eurooppaan ja Lähi-Itään. 
 • Lentänyt jopa 151 lentoa (!) -  joka ehkäpä näin ilmastoahdistuksen aikana se voi olla joidenkin mielestä paheksuttavaa. 
 • Hionut ja optimoinut mukana kuljettavan matkatavaramäärän minimiin. Matkustan nykyisin lähes aina ns. käsimatkatavaroilla. 
 • Nähnyt mitä mielenkiintoisia paikkoja maailmalla - upeaa luontoa, suuria kaupunkeja, korkeita vuoria ja kuumia aavikoita. Tästä viimeisestä on jotenkin tullut "tavaramerkki" - että jostain syystä olen viime aikoina löytänyt matkakohteita kesäaikaan kuumilta aavikoilta: Wadi Rum, Karakorum, Kyzylkum (+54 astetta), Gobi,... 
 • yöpynyt niin viiden tähden hotelleissa kuin jurtassa tai aavikolla tähtitaivaan alla. 
Ehkäpä kaikista numeroista ja kohteista huolimatta, olen saanut tavannut maailmalla mitä mielenkiintoisempi ja mahtavia ihmisiä - ikään, sukupuoleen, uskontoon tai rotuun katsomatta voin todeta että meillä kaikilla on samat tarpeet ja odotukset elämästä, oli kyse sitten Pamirilla asuvasta paimentolaisista, Jordanian Wadi Rumissa asuvista beduiineista, Tiibetin pakolaisten leiristä Nepalissa tai Siperiassa asuvista burianteista puhumatta meistä katajaisesta kansasta. Mutta todettakoon se tässä, että kyllä meillä Suomessa on asiat todella hyvin -- vaikka veroja pitää maksaa eikä tämä marraskuun pimeä aika ole sitä kivointa aikaa. Puhumattakaan puhtaasta juomavedestä - johon liittyy minulla perinne: kun pääsen matkoilta kotiin juon ensimmäisenä lasin maailman parasta hanavettä.

Myanmar, Irrawaddy joella auringonlaskun aikaan


Top 5 listat

Viisivuotis-synttärien kunniaksi oma top 5 listaa erinäisissä luokissa.

Top 5 kaupungit

 1. Praha: Yli 1000 vuotta vanha kaupunki, jossa historiaan (ja välillä turisteihin) törmää kadulla. Tsekkiläinen olut on maailman parasta. Olen käynyt kaupungissa kahdeksan kertaa, ja jokaisella kerralla sieltä löytyy aina uutta. 
 2. Bangkok:  Maailman kuumin pääkaupunki, joka kaupunkina mielenkiintoinen ja sieltä on hyvät jatkoyhteydet Kaakkois-Aasiaan.
 3. Tokio: Futuristinen kaupunki jossa kaikki on ensimmäisellä kerralla todella outoa, mutta jossa kaikki toimii. Yksi maailman turvallisimmista kaupungeista. 
 4. Singapore: Takuuvarma lämmin ja siisti suurkaupunki.
 5. New York: The Big Apple, josta löytyy koko maailman kirjo

Top 5 maat

 1. Uusi-Seelanti: Luonto, luonto ja luonto. 
 2. Georgia: Kaukauksuksen maista kiinnostavin - myös mahtavat luonto ja vuoret, mutta mikä parasta: Maailman parasta ruokaa ja viiniä saa Georgiasta. 
 3. Etelä-Afrikka: Eläimistö, ilmasto ja myös hyvät viinit. Voin suositella myös Garden Route reittiä vuokra-autolla ajettavaksi. 
 4. Bhutan: Buddhalainen maa Himalajan vuoristossa, joka todella omalaatuinen maa. Täältä löysin lähes mystisen Shangri-La kaupungin.
 5. Saksa: Vanhat keski-aikaiset kaupungit kiehtovat minua. Rothenburg ab Tauber ja Romanttinen reitti on suosikkini. Saksassa kaikki vaan toimii - myös autoliikenne.

Top 5 oudoimmat paikat

 1. Turkmenistan: Pääkaupunki Ashgabat ja Darvazan kaasukraateri. 
 2. Transnistria: "Maa" Moldovan ja Ukrainan välissä, joka haluaisi kuulua vielä Neuvostoliittoon.
 3. Qatar ja Dubai: Keskelle hiekka-aavikkoa rakennetut teennäiset kaupungit. En viihtynyt.
 4. Etelä-Korean DMZ: Maailman tiukemmin vartioitu rajavyöhyke.
 5. Valko-Venäjä: Minsk - voiko siistimpää kaupunkia löytyä. Miliisejä joka puolella. 

Top 5 nähtävyydet

 1. Pamir vuoristo / Pamir Highway: Tadzikistanin ja Kirgistanin välillä kulkeva "tie". Wakhanin laakso, Tadjikistanin ja Afganistanin välissä on jäänyt parhaiten mieleen.
 2. Angor Watin temppelit ja koko iso alue Siem Reapin kaupungin lähellä Kambodzassa.  
 3. Uluru - Australian punaisessa keskustassa. 
 4. Wadi Rumin autiomaa Jordaniassa
 5. Silkkitien kaupungit Uzbekistanissa: Samarkand, Bukhara ja Khiva.

Top 5 road-tripit eli upeimmat autoreitit

 1. Great Ocean Road - Austrialian etelärannikolla
 2. Uuden Seelannnin eteläsaari 
 3. Garden Route - Etelä-Afrikan etelärannikolla
 4. Romanian Transsilvania alue ( Brasov - Sighiasora - Sibiu - Transfarragan highway)
 5. Keski-Euroopan Alppitiet yleisesti
Wadi Rumin aavikolla Jordaniassa

Seuraavista matkakohteista löydät juttua Matkailun sadonkorjuu 2019 ja tulevia jutusta. Kahden viikon päästä kylmästä lämpimään - Mauritiukselle. Ensi vuonna tiedossa on matkoja niin Afrikkaan kuin Aasiaan -- Tunisia tammikuussa ja Pakistan toukokuussa. 


Tähän lopuksi matkalaulu, joka sopii tunnelmaan ja yksi suosikkini.. Mä meen (J. Karjalainen):

Taas mennään, en tiedä mihin, mutta mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.

Yksinäinen lähtöportin printteri, on boarding tunnari.
Tämä vanha retkikuntakassi, on ainut matkakaveri.

Hei hei musta tuntuu, että mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.

Ei kukaan ole pyytänyt lähtemään.
silti tuskin loman ajaks' paikoille jään.

Niin kuin tuntematon tie, 
seikkailut eteenpäin vie.
Vähät varusteet kassissa,
määränpää missä lie.

Älä kysy, mikä saa mut lähtemään.
En sitä tiedä, kovin hyvin aina itsekkään.

Mut niinkuin kaikki matkoillaan,
ikävoivät rakkaitaan,
niin minä myös reissuilani,
se saa mut kulkemaan.

Hei hei musta tuntuu, että mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.
Ja mä meen.

Alkuperäinen sanoitus J. Karjalainen
Uusi sanoitus "Reissu-Jani"

... ja matka jatkuu.... 


Afrikan mantereen eteläisin kohta - Cape Agulhas ja Reissu-Jani
19 kommenttia:

 1. Oikein paljon onnitteluja viisivuotiaalle blogille! Mielenkiintoisia reissuja ja mukavia Top5 listoja! Onnea ja menestystä seuraavalle viisivuotistaipaleelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rami! Näistä listoja on joskus itse hauska tehdä ja haastaa miettimään että miten niitä luokittelee.

   Poista
 2. Onnittelut viisivuotiaalle :-) - ja kiitos maininnasta! Oikeastaan melkein uskomatonta, että tapasimme oikeasti vasta tänä syksynä Oodissa, ajatellen sitä, että "matkablogeina" olemme kuitenkin aika lähellä toisiamme - ei näitä selkeästi maabongaukseen paneutuvia suomenkielisiä blogeja kovin montaa kuitenkaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Enpä ollut aiemmin "ehtinyt" Maailmanmatkaajien kokouksiin - mutta kiva että vihdoin tavattiin ja toivottavasti tavataan tulevaisuudessa niin voidaan keskustella enemmän kohteista. Tämä minun blogini on ehkäpä myös "maabongaukseen" menevä, koska tosiaan tykkään matkustaa uusissa kohteissa ja kertoa niistäkin.

   Poista
 3. Lämpimät onnittelut viisivuotiaalle blogille! Olet käynyt kyllä niin upeissa paikoissa, että oma kaukokaipuu ei vain nostanut päätään, vaan alkoi huutaa suureen ääneen, että nuo paikat on nähtävä omin silmin!! Etenkin Wadi Rum, Keski-Aasia ja Uusi-Seelanti on omalla haavelistallani kärkipäässä. Ehkä vielä joskus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Haaveista totta -- kyllä ne aikanaan toteutuvat kun niin haluaa. Välttämättä se ei ole raha eikä aika kysymys -- vaan päätös on tehtävä että nyt minä menen. Itse matkustan aika budjettipainoitteisesti.. etsien halpoja lentoja ja majoituksia.

   Poista
 4. Onnea 5-vuotiaalle. Kyllä matkan suola on ne ihmiset, joita tapaa ja kaikki ihmeellisen erilaiset paikat, joita saa nähdä. Kun kotiin palaa reissuiltaan niin ihanan hanaveden lisäksi sitä arvostaa omaa sänkyä, kauraleipää ja suihkua, jossa vesi on lämmintä sekä tulee hyvällä paineella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Kun palaa kotiin maailmalta niin arjen pienet asiat tuntuvat luksukselta - esim tuo toimiva suihku ja lämmin koti.

   Poista
 5. Onnea viisivuotiaalle blogille! Hienoa, että harrastus on jatkunut näin pitkään. Mukavasti myös teemaan liittyen listattu top5 kohteita. Olen samaa mieltä, että Tokio on yksi maailman turvallisimmista maista, ja suomalaista hanavettä osaan kyllä arvostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Tokioon voisi joskus matkustaa uudestaan.

   Poista
 6. Hienot listat! Ja onnea syntymäpäivän johdosta. %-vuotta on hieno ikä : )

  "Puhumattakaan puhtaasta juomavedestä - johon liittyy minulla perinne: kun pääsen matkoilta kotiin juon ensimmäisenä lasin maailman parasta hanavettä." - Ihan sama! Pakko saada isoa lasi hanavettä, kun tulee reissusta kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva huomata että muutkin arvostavat suomalaista vettä - ja hauska kuulla että sinulla on samat hieno tapa nauttia lasi vettä kun reissusta tulee kotiin.

   Poista
 7. Onnittelut matkablogillesi – oma blogi täytti kanssa näinä päivinä neljä vuotta (tai siis, noh, tämä uusin blogi, vanhojahan on eri teemalla entuudestaan).

  Listaukset on aina kivoja lukea, kiitos siitä siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea myös sinun 4-v blogille. Kiva kuulla että listat kiinnostivat.

   Poista
 8. Sinulla on kyllä uskomattoman hienoja kohteita käytynä. Hitsit, kun olen vähän liian arka vielä yksin lähtemään moniin ns. eksoottisiin, vaikka toisaalta olen ajautunut vaikkapa Itä-Timoriin, että menisi kai Turkmenistan siinä samalla. :) Onnea 5-vuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika! Olen löytänyt sinun blogista paljon mielenkiintoisia kohteita (kuten Reunion josta sain hyviä vinkkejä), ja en yhtään epäile että mikset voisi matkustaa jopa yksi Turkmenistaniin. Se on todella turvallinen paikka. Olet myös sen verran kokenut matkailija että hyvin selviät "haastavemmista" kohteista. Itä-Timor kuulostaa jo nimeltä sellaiselta paikalta. Hyviä matkoja Sinullekin!

   Poista
 9. Onnittelut 5-vuotiaalle! Meillä on samanikäiset blogit!

  Aika vaikuttava saldo tuo 32 uutta maata viidessä vuodessa. Itse olen käynyt viimeisten viiden vuoden aikana 25 maassa, ja yhteensä olen käynyt 53 maassa. Olisi erittäin kiinnostavaa matkustaa ahkerammin uusissa paikoissa, mutta omalla kohdallani työelämä pilaa tämänkin homman. ;) En pääse työn puolesta matkustamaan mihinkään, ja koska kesäisin tykkään tehdä autoreissuja Euroopassa, missä minulla ei ihan hirveästi enää ole käymättömiä maita jäljellä, niin uusia maita kertyy väkisinkin aika hitaasti. Lomia kun on se rajallinen määrä. Mutta eipä se mitään - pääasia, että ylipäätään pääsee matkailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Lomien rajallinen määrä se minullakin hieman "haittaa" matkustelua, mutta kunhan pääsee matkalle.

   Poista