keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Matkailuvuosi 2019

On taas perinteisen vuosikatsauksen aika - eli matkavuosi 2019 lähestyy loppuaan, ja tässä artikkelissa luon katsauksen mitä kaikkea on vuonna 2019 tapahtui matkailun osalta ja mitä uusi matkailuvuosi 2020 tuonee tullessaan. Kuvat ovat vuoden 2019 matkoilta.

Wadi Rumin autiomaa, Jordania

Tilastot

 • Uusia maita viisi (5): Jordania, Mongolia, Etelä-Korea, Libanon ja Mauritius. Nämä kaikki , pois lukien Mauritius, olivat aiemmin jo ns. Bucket listalla -- eli kun haaveen kirjoittaa ylös, ne voivat myös toteutua. 
 • Vanhoja maita viisi:
  • Espanja: Viikonloppumatka Mallorcalle
  • Tsekki: Viikonloppumatka Prahaan -- tämä oli kahdeksas (8) matka tähän suosikkikaupunkiini. 
  • Venäjä - kolme erillistä matkaa: Moskovan kautta Siperiaan, viikonloppumatkat Pietariin ja Viipuriin. Olin hankkinut vuosiviisumin Venäjälle, jotenka matkoja tuli tehtyä - pääasissa junalla. 
  • Latvia:Äkkilahtoja Riika
  • Viro - joulumarkkinoilla 
 • Matkailuvuorokausia: 72 vrk
 • Lentomatkoja: 24 kpl, kilometrejä 56000km - 85 tuntia, Co2 päästöjä: 6.9 tonnia. Tänä vuonna lentoja oli edeltävään vuoteen verrattuna vähemmän (2018: 32 kpl, Co2: 8.6 tonnia) - johtuen junamatkoista Venäjälle ja Venäjällä, junamatkat Etelä-Koreassa sekä pidemmistä matkoista maitse bussilla ja maastoautoilla (Venäjä - Mongolia). 
 • Uusia lentokonetyyppejä olivat Airbusin A220-300 (Air Baltic) ja A321neo (Turkish Airlines). 
 • Uusia lentoyhtiöitä viisi: Aeroflot, Korean Air, Air Serbia, Nordica (virolainen yhtiö joka operoi Air  Serbian lentoja) ja Air Mauritius

Olkhonin saarella, Baikal-järvi, Venäjä

Matkat

Alkuvuoden matkat on kuvattuna Matkailun sadonkorjuu 2019 ja tulevia artikkelissa. Tämän vuoden huippumatka oli Venäjän halki Siperiaan, Mongoliaan ja edelleen Etelä-Koreaan. Tällä matkalla vietin kuukauden - kooste ja linkit juttuihin: Helsingista Busaniin yhteenveto.

Loppuvuoden ns. "kylmästä lämpimään" matka suuntautui Mauritiukselle ja Reunion saarelle. Näistä löydät juttuja seuraavien linkkien avulla:

Gobin autiomaa, Mongolia 


Tulevat matkat

Tulevista matkoista jo kaksi matkaa on tällä hetkellä varattuna ja yksi on suunniteltuna. Tammikuussa lentoyhtiöt yleensä tuovat tarjouksia esiin ja perinteiset Matkamessut Helsingissä ovat yleensä tuoneet muutamia kiinnostuksen kohteita lisää, joista mahdollisesti voi jotain toteutua. Viime vuosina olen talviloman lennot varannut juurikin alkuvuoden tarjousten perusteella. 

Keski-Eurooppa: Itävalta ja Slovakia

Uudenvuoden juhlinnan jälkeen matkustan neljäksi päiväksi Keski-Eurooppaan. Lennot ovat Helsingistä Wieniin, Itävaltaan, josta jatkan suoraan Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan bussilla. Bratislava - tuo Prahan pikkuserkku - on ollut hieman aliarvioitu kiinnostavuuden suhteen, mutta itse pidän hieman rouheammista paikoista, Olen viimeksi käynyt kaupungissa vuonna 2011, ja viihdyin. Nyt on aika palata takaisin katsomaan miltä kaupunki näyttää lähes kymmenen vuoden jälkeen. . Bratislavasta palaan takaisin Wienin. Wien oli mielestäni turhan "pönöttävä" kaupunki - vaikkakin upeaa arkkitehtuuria, kun siellä viimeksi myös vuonna 2011 vierailin.

Tunisia

Tammikuun lopussa lennän viideksi päiväksi Tunisian pääkaupunkiin Tunisiin, josta olen varannut majoituksen viideksi vuorokaudeksi Medinasta (vanhasta kaupungista) perinteisessä Riadista. Tämän lisäksi olen varannut auton kahdeksi vuorokaudeksi, jolloin tarkoituksena on käydä katsomassa Tunisiasta löytyviä Unescon maailmanperitökohteita: El Jemnissä olevaa roomalaista teatteria ja Douggassa isoja roomalaisen ajan kaupunkia. Teen ehkäpä kiertomatkan siten, että olen yhden yön matkan päällä.

Tyros, Libanon

Pakistan (ja ehkäpä Afganistan..)

Toukokuussa olen alustavasti lähdössä Pakistaniin, mutta matkan toteutuminen riippuu hyvin pitkälle kehittyvästä turvallisuustilanteesta. Käytän yhden kesälomaviikon tähän matkaan. Tämän jälkeen stan-maista olisi enää Afganistan käymättä. Pakistanista käsin tosin olisi lyhyt matka Afganistaniin. Olen pohtinut että lentäisin Pakistanista Kabuliin ja sitä kautta edelleen Suomeen.

Gamcheon Culture Village, Busan, Etelä-Korea

Kesälomat

Varsinaisen kesäloman ajankohta ja matkakohteet ovat vielä täysin auki. Seuraavia mahdollisia kohteita olen alustavasti suunnittelut - joista ehkäpä joku voi toteutua.
 • Iran: Omatoimisesti Iraniin 10-12 päiväksi: Teheran - Isfahan - Yadz - Shiraz - Persepolis. Lennot joko Dohan tai Istanbulin kautta. Aiempana kesinä olen ollut heinäkuussa Keski-Aasiassa jotenka lämmintä tulisi olemaan. Samassa yhteydessä voisi käydä jossain muissa alueen maissa: Oman tai Irak. 
 • Namibia: Omatoimisesti pari viikkoa maastoautolla ympäri Namibiaa ja ehkäpä Botswana. Haluaisin nähdä ja kokea Namibin autiomaan sekä rannikolla olevat saksalaiset kaupungit. 
 • Sardinia tai/ja Korsikan saaret Välimerellä tai kenties Rhodos (Dodecanese island). Euroopasta on vielä käymättä kymmenkunta TCC-listan kohdetta.
Marraskuun "kylmästä lämpimään" talvilomamatkan kohteita voisi olla:
 • Keski-Ameriikan maat
 • Filippiinit
 • Sri Lanka

Mäntyharju, Suomi

Aiempien vuosien koosteet ja linkit matkoihin löydät seuraavien linkkien takaa:


Mitä matkasuunnitelmia Sinulla on vuodelle 2020?
26 kommenttia:

 1. Juuri ajattelin sua, kun secret flying sivustolla pomppasi silmiin tarjous Pariisi-Reunion reilulla 300€'lla. Iran kuulostaa hienolta: olen kuullut maasta ja sen ihmisistä niin paljon positiivista.
  Oma haave Pakistaniin liittyy Karakorumin maantiehen. Se tuntuu kyllä tosi kaukaiselta haaveelta.

  Minun tulevat reissut jo olet ehtinyt lukeakin. Vielä reilu kolme viikkoa, että pääsee Bangkokiin ja siitä se vuosi sitten alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakistanin Karakorum on myös minun bucket-listalla ja nyt se voisi olla helpommin toteuttavissa ainakin Pakistanin osalta kun viisumien haku "helpottui". Toki myös Kiinan viisumi pitää hankkia samalla. Tein muutama vuosi sitten Pamir highwaylle reissu -- sitä voin suositellla myös.

   Hyvää Kaakkois-Aasian matkaa sinulle - varmasti pidät letkeästä Laosista.

   Poista
 2. Niin kai se on, että kun toiveen kirjoittaa bucket listalle, niin se voi jopa toteutua. Mukavia reissuhetkiä vuonna 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Bucket lista auttaa toiveiden toteutuksessa - tai ainakin ne pysyvät paremmin mielessä.

   Poista
 3. Upealta kuulostaa seuraava(kin) vuosi! Pakistanin matka kiinnostaa erityisen paljon, tulen taatusti seuraamaan!

  VastaaPoista
 4. Onpas taas mielenkiintoisia reissuja suunnitteilla! Etenkin Pakistanista olisi mahtavaa päästä lukemaan enemmänkin.
  Listalta löytyy myös pari tuttua bucket list -kohdetta: Tuollaista Namibian reissua olen itsekin pyöritellyt mielessäni ja samoin Iran on houkutellut jo pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Iraniin kiinnostaisi kovasti matkustaa, mutta katsotaan myöhemmin mikä on maan tilanne ja vakaus. Alustan matkaohjelman olen jo suunnittelut.

   Poista
 5. Äärimmäisen mielenkiintoista lukea koosteita bloggaajien matkavuodesta! Huikea reissuvuosi eksoottisissa kohteissa sulla on takana ja näyttäisi olevan hieno ja reissurikas vuosi myös edessä! :) Mun matkavuosi oli all about Eurooppa, ihan kiva viikon päästä lähteä Aasiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna. Eurooppa on siitä hyvä kohde että on lähellä, maat suhteellisen pieniä ja kohteita löytyy laidasta laitaan - sekä tietysti on helpompaa matkustusta kuin esim. Afrikka. Hyvää Aasian matkaa.

   Poista
 6. Pakistan kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta kohteelta, koska siitä harvemmin pääsee lukemaan matkailijoiden kokemuksia. Harkinnassasi olevista kesälomakohteista tuo Namibia-Botswana on sellainen, joka meilläkin on yhtenä vaihtoehtona. Tosin ehkä ilman Botswanaa, koska siellä ollaan jo käyty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina. Pakistan on viisumisäädösten myötä hieman vapautumassa enemmän matkailuun, vaikka omatoimisesti sinne on aina päässyt. Kesälomalla Namibia voisi olla hyvä, mutta pitää vielä tarkistaa vuodenajat ja säät -- osin Namibin aavikolla tuskin sataa vettä.

   Poista
 7. Haa, Sinäkinkö pohdit, että josko Pakistaniin yhdistäisi vielä jotain. Meillä on paluulennot vielä ostamatta, kun reitti on päättämättä. Afganistanin viisumi taitaisi vaatia reissua Tukholmaan?
  Noista syyssuunnitelmistasi: Filippiinit ja Sri Lanka voisivat olla meilläkin syksyn alustavissa hahmotelmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pirkko. Suunnitelmia on hieman pyöriteltynä - mutta ei mitään konkreettista. Viisumi tosin vaatisi hieman enemmän. Filippiinit kiinnostaisi kovasti - pitäisi vaan yrittää löytää ajanjakso jolloin taifuneeja olisi todennäköisesti vähemmän. Sri Lankan matkan ajattelin yhdistää Malediivien kanssa - TA lentää sopivasti Sri Lankaan Malen kautta, ja stop-over onnistuu.

   Poista
 8. Pakistan ja Afganistan kuulostavat todella eksoottisilta ja Afganistan jopa vaaralliselta. Hienoja uusia kohteita sinulla kuitenkin tulossa ja tämä kulunutkin vuosi oli mahtava. Onnea vuodelle 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi ja kiitos samoin. Seuraavan myös mielenkiinnolla mihin sinä seuraavaksi matkaat.

   Poista
 9. Mahtavan kuuloinen reissuvuosi takana sinulla! Erityisen mielenkiintoisia kohteita oli Mongolia ja Jordania. Tuleva matkailuvuosikin vaikuttaa todella jännittävältä, erityisesti Pakistanin, (Afghanistanin) ja Iranin osalta. Namibia on myös omalla bucket listallani, joten mielenkiinnolla jään odottelemaan reissukertomuksia! :)
  Sofia / Project Forever

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia. Namibiaan olen tutustunut nyt enemmän, kun Iranissa on hieman levotonta. Suomen kesä on hyvä aikaa matkustaa Namibiaan, koska tällöin siellä ei sada, ja eläimet kokoontuvat juomapaikoille. Ilmat voivat tosin olla viileitä yöllä (10 astetta), ja päivisin on 20-25 astetta mutta auringon pitäisi paistaa.

   Poista
 10. Ihania reissuja ollut ja myöskin tulossa! :) Mielenkiinnolla jään seuraamaan mihin kaikkialle lähdetkään seikkailemaan tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sandra.. Katsotaan mitä tämä vuosi tuo tullessaan.

   Poista
 11. Minulla ei ole vielä mitään matkasuunnitelma vuodella 2020 ja se alkaa pikkuhiljaa kuumottamaan! Kiva tilastopostaus kooste viime vuodesta sekä tulevien matkojen suunnitelmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta. Matkamessuilta voi hyvin saada ideoita, ja kohta lentoyhtiöt alkavat (ainakin aiemmin) julkaisemaan tarjouslentoja. Ainakin TA ja Qatar ovat tammikuun lopussa hyviä tarjouksia laittaneet myyntiin.

   Poista
 12. Pakistan on mielenkiintoinen, toivottavasti toteutuu!

  Bratislavasta tykkäsin kyllä itsekin Wienin pönötyksen ja mahtipontisuuden jälkeen. Hintataso halvempi ja ihmisiä vähemmän. Mielenkiintoista lukea myöhemmin, miltä uusintavisiiittisi vaikutti.

  Pari varmaa matkaa on tulossa vuodelle 2020, mutta vielä olisi hyvin tilaa lisämatkoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sandra. Kirjoittelen kohta Bratislava-Wien matkasta... mutta jo nyt voin todeta että viihdyin paremmin Bratislavassa.

   Poista
 13. Toivottavasti sun Pakistanin (ja Afganistanin) reissu onnistuu. Haluaisin itsekin käydä niissä, mutta en usko lähteväni ihan kovin pian yksin naisena sinne suunnalle. Myös Tunisian kierrosta jään odottelemaan blogissasi! Hyvää reissuvuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cilla Maria -- itsekin odotan että Pakistanissa pääsisi käymään, vaikka tässä on ollut hieman levotonta viimeaikoina.

   Poista