maanantai 9. joulukuuta 2019

Mauritius ja Reunion: Yhteenveto ja kustannukset

Olimme siis marraskuun kaksi viimeistä viikkoa Mauritiuksella ja Reunionilla. Varsinkin Mauritius mielletään kalliiksi häälomakohteeksi, kun taas Reunion saari on monelle tuntematon. Mikäli on menossa esim. Mauritiukselle, sanoisin että kannattaa käydä Reunionin saarella. Se todellakin poikkeaa paljon Mauritiuksesta, ja lentomatka on lyhyt - noin puolituntia. Tosin lentolippujen hinta on kova - reittiä operoi vain kaksi lentoyhtiötä.

Seuraavassa on yhteenvetoa - plussia ja minuuksia näistä kahdesta kohteesta. Kuvat tässä ovat Mauritiukselta nähdyistä auringonlaskuista - jotka voivat olla hyvinkin näyttäviä.

Yhteenveto

Molemmat paikat ovat todella kaukana Suomesta katsottuna. Kannattaa matkustaa kahdeksi viikoksi. Itselläni oli hieman "epävarmuutta" Mauritiuksen kohteista ja että 'jaksanko' olla paikoillaan tekemättä yhtään mitään - rantalomakohteita kun hieman vierastan. Mutta hyvin se meni -- Reunion kiertomatkan jälkeen sitä hieman kaipaisi olla tekemättä mitään, noh - vuokrasin kuitenkin auton päivän jälkeen Maurituksellakin. Eli Mauritiuksella voi hyvin viettää koko ajan rannalla tai luksushotellien "vankina" - mutta kyllä sieltä Mauritiuksen saarelta mielenkiintoisia kohteita silti löytyy.Mauritius:
+ letkeä kohde, ihmiset ystävällisiä - erityisesti julkisilla rannoilla oli paljon perheitä viettämässä aikaa ja nauttimassa bbq-ruokaa. Paikalliset pysähtyivät kysymään kuulumisia ja olivat auttavaisia.
+ turvallinen kohde
+ sukellukseen hyviä kohteita
+ upeita hiekkarantoja ja erityisesti kaakkois-Mauritiuksella löytyy omia rantoja, joilla ei ole ketään
+ ruokavaihtoehtoja riittää niin makujen kuin hintatason suhteen
+ kannattaa majoittua kotimajoituksessa ja syödä illallista, ainakin meille osui todella hyvä paikka
- kulkukoiria
- luksushotellien hinnat .. noh, ei niihin ole pakko mennä
- vasemmanpuolinen liikenne. Itselleni se ei tuottanut ongelmia - ja otin automaattivaihteisen auton.
- Port Louis kaupunki

Reunion:
+ sopii hyvin ulkoilmaihmiselle ja aktiviteetista kiinnostuneille
+ maisemat on upeat
+ todella monipuolinen saari
+ osa EU:ta -- mobiili roaming on sama kuin Euroopassa, kaikki toimii kuten Ranskassa
+ tiet hyvässä kunnossa - tosin Cilaosiin menevällä tiellä kannattaa ajaa tarkasti.
- kallis tai kalliimpi kuin Mauritius
- säässä voi tapahtua nopeasti muutoksia
- ranskankielinen alue, englantia ei puhuta paljoakaan ja ravintoloiden listat yleensä vain ranskaksi
- ruuhkainen ja kiertoteitä riittää
- välillä töykeää palvelukulttuuria -- arrogantteja ranskalaisia on myös täällä :(


Kustannukset

Seuraavassa on kustannukset kahdelta hengeltä 16 päivän (omatoimi) matkalle.
 • Lennot: 1686€
  • Helsinki-Istanbul-Port Louis (Turkish Airlines): 1119€ - 559.5€/hlö
   • Turkish Airlines economy luokassa - olen erittäin tyytyväinen TA palveluihin lennolla
  • Port Louis - Saint Denis - Port Louis (Air Mauritius): 567€ - 283,5€/hlö
   • Air Mauritius economy luokassa, jossa jaettiin puolen tunnin lennolla pillimehut! 
 • Majoitus: 1027€ ( 14 yötä, plus 2 yötä meni lennoilla) 
  • Mauritius: 447€ / 8 yötä
   • Gite des Acacias (81€/2 yötä)
   • Twins Apartment (366€/6 yötä)
  • Reunion: 580€ / 6 yötä
   • La Villa du Basis (81€/yö)
   • Le Bulle Verta (80€/yö)
   • La Villa Kazuera (169€/2 yötä)
   • Residence Tropic Appart Hotel (250€/2 yötä)
 • Auton vuokraus: 612€ 
  • Reunion: 457€ (Peugeot 208 autom., kuusi vuorokautta, Europcar, nolla omavastuu lisäsi hintaa 95€)
  • Mauritius: 75€ (Proton Iriz autom., kolme vuorokautta)
  • Polttoaineet: 80€ (Reunion: 55€, Mauritius: 25€) 
 • Taksit Mauritiuksella (kuljetukset majoituksiin): 90€
 • Ruoat ja juomat - 675€ (keskimäärin 45€ päivä, 15 päivää)
 • Pääsymaksuja: 25€
 • Yhteensä 4115€ eli 2057,5€/hlö 
Koska teimme ruokaa välillä huoneistossa ja välillä käyden myös kohtuuhintaisissa ravintoloissa, ja emme asuneet luksushotelleissa, niin saimme mielestämme kustannukset pysymään hyvin budjetissa. Mauritius ja Reunion ovat toki kalliimpia kuin Kaakkois-Aasian kohteet. 20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia nuo auringonlaskukuvat, kun välillä taivas värjäytyy hyvin punaiseksi ja välillä taas se on keltainen. No, näyttäviä joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko! Auringonlaskut olivat upeita. Nuo kuvat ovat ihan eri aikoina otettuja. Eräänä päivänä oli täysin punaista, toisena taas keltaisen sävyjä.

   Poista
 2. Ei tuo omatoimimatkailukaan ihan ilmaista näytä olevan :-)
  Tsekkasin tuossa, että maksoimme Intian valtameren risteilystä kahdelta noin tuplasti tuon, mutta mukana oli siis myös Seychellit ja Madagaskar - ja olimme valinneet vähän perushyttiä kalliimman hytin. Lisäksi retket Seychelleillä näyttivät olleen hintavia (pitkät retket myös muille saarille).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Juu ei ole matkailu mitenkään ilmaista - ja suurin kustannus on tosiaan lennot, erityisesti Reunionille olivat todella kalliit. Auton vuokrauksessa olisi voinut Reuniolla hieman säästää ottamalla manuaalivaihteisen auton, mutta mä en enää jaksa ajaa "polkuautolla". Se mitä tuossa meillä ei ole - verrattuna ristelyyn ovat retket tai opastukset, nyt me tehtiin ne itse -- paketissa tällaiset on yleensä saatu hyvin kustannustehokkaasti hinnoiteltua mukaan. Toki omatoimimatkaajalle olisi ollut tarjolla paljon valmiita retkiä, mutta ne olivat (meidän budjettiin) hieman hintavia. puhumattakaan helikopterilennoista. Ruuan ja juoman suhteen ei oltu millään "makaronia ja tonnikalaa" linjalla -- ihan perus ruokaa kokkailtiin itse tai sitten käytiin välillä kohtuuhintaisissa ravintoloissa. Oluet ja erityisesti viinit eivät maksaneet paljon mitään -- puolet Suomen hintatasosta, jopa Reunionilla.

   Poista
 3. 16 päivän reissusta tuo ei minun mielestä ole paljoa. Pelkästään viikon matkaan Islannissa saimme lentojen, majatalojen sekä auton kanssa menemään 1000e per henkilö. :) Lisäkuvia ja fiilistelyjä odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sandra. Istantiin verrattuna ehkäpä halpa kohde, mutta Kaakkois-Aasiaan ei. Toki kaikki on suhteellista ja jokainen arvottaa matkalle käytetyn rahan omaan tuloihinsa nähden.

   Poista
 4. Kiitos budjetin avuksesta! Näyttää vähän saman suuntaiselta kuin Japanissa, hotellien tasosta sen enempää tietämättä :) Mullakin on suunnitelmissa mennä tänne päin, mutta varmaan kalleus on saanut jahkailemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Mauritukselta löytyy eri tasoista ja hintaista majoitusta ja ruokapaikkaa.

   Poista
 5. Kiitos budjetin avauksesta! Hyvä tietää suuntaa-antavat kulut mikäli tuonne suunnittelee menevänsä. Reunionin roaming kuluttomuus oli myös hyödyllinen nippelitieto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä Janzu. Reunion kuuluu osaksi EU:ta jotenka samat säännöt pätevät sielläkin kuin manner-Euroopassa ja Ranskassa.

   Poista
 6. Ei tuo niin kamalan hintava lopulta ollut. Lennotkin kohtuulliset. Ymmärräähän sen, että tuollaisista pikkulennoilta pyydetään paljon, kun ei ole kilpailua. Itse säästän usein majoituksessa ja syön paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Lennot saarten välillä tosiaan hintavia, mutta kalliimmaksi olisi tullut erikseen lentää toisella matkalla Suomesta Reunionin saarelle. Pyrin itse majoittumaan B&B tahi perheomisteissa 3* "tähden" hotelleissa -- aikaa kun en hotelleissa tai majoituksessa käytä, enkä halua jäädä "5* tähden hotelliin vangiksi". Tarkoitan siis tällä sitä, että jos maksaisi majoituksesta paljon niin pitäisi sitä aikaa siellä viettää ja käyttää majoituksen palveluja.

   Poista
 7. Eipä tuo reissu nyt ihan hirveän kallis ollut. Alkoi Mauritius jopa kiinnostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Valmismatkoja Mauritiukselle myydään noin 1000€/hlö (8 päivän matkoja). Jos ei tarvitse majoitukselta hotellitason palveluita, niin Apartments, Airb2b tai B&B majoituksella voi matkan kustannuksista säästää. Nyt TA ja Emirates myy lentoja Mauritiukselle vähän päälle 500€/mp. Itselleni riitti hyvin viikko Mauritiuksella, mutta pelkästään viikoksi en noinkin kauan matkusta koska lentoihin menee oikeastaan vuorokausi per suunta.

   Poista
 8. Olen mieltänyt Mauritiuksen kalliiksi ja sitähän se loistohotelleissa varmasti onkin, mutta omatoimimatkailija selviää näköjään ihan kohtuullisilla kuluilla. Mihin aikaan vuodesta tuonne kannattaa matkustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta aikaa matkustaa Mauritiukselle on huhti-kesäkuu tai syys-joulukuu. Helmi-maaliskuussa sataa eniten ja kesällä (heinä-elokuu) siellä on kuumaa.

   Poista
 9. Port Louis oli kyllä vähän turha, kuski meinasi ettei siellä viihdyttäisi kovin kauaa ja oikeassa oli. Täällä tulikin yleiset mielipiteet paikasta :) Ite tykkäsin saaresta ja hintataso oli 4 vuotta sitten suomen hintaa, hotelleissa korkeahko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Port Louis oli aika sekava mitä sitä ehti auton ikkunasta katsella kun ajoin kaupungin keskustan läpi. Hinta-taso oli mielestäni aikalailla Suomen tasoa, mutta halvempia ja kalliimpia paikkoja toki löytyi. Matkabudjetissa tähän kannattaa varautua ettei ole niin halpaa kuin Kaakkois-Aasiassa.

   Poista
 10. Ihan ok hinta noinkin kaukaisilta kohteilta. Aika hintava vaan tuo pieni lentomatka saarien välillä, mutta aina ei ole vaihtoehtoja. Upeita nuo auringonlaskut! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Reunion lennot ovat yleensä tuota luokkaa - noin 250€/mp. Mutta suosittelen siellä(kin) käymään jos Mauritukselle matkustaa ja aikaa käytettävissä pari viikkoa. Saaret ovat todellakin erilaisia.

   Poista