lauantai 22. helmikuuta 2020

Majoituksia maailmalta

Olen vuosien varrella ollut matkoilla satoja vuorokausia ja majoittunut matkoillani myös hieman tavallisesta hotellista tai majatalosta poikkeavissa paikoissa. Tässä jutussa käyn läpi näitä kohteita ja mistä päin Maapalloa olen niissä ollut.

Viljasiilo

Tämä on ehkäpä eksoottisin tai ainakin erikoisin paikka missä olen ollut yötä - viljasiilo Uuden-Seelannin eteläisellä saarella Little River kylässä joka on suhteellisen lähellä Christchurchin kaupunkia: SiloStay. Siilot on varta vasten rakennettu majoitustiloiksi. Saat yhden siilon käyttöösi - alakerrassa on keittiö- ja olohuone, ja yläkerrasta löytyy makuuhuone ja suihku. Henkilökuntaa ei ole paikalla vaan saat koodin, jonka avulla saat avaimet siiloon - ja pois lähtiessä pudotat avaimet takaisin laatikkoon. Kuvia majoituksesta löytyy enemmän Kohti Etelää jutustani.

Siilomajoitus Uudessa-Seelannissa


Jurtta

Keski-Aasian matkoillani olen useasti yöpynyt jurtassa, joka paimentokansojen käyttämä majoitusmuoto ainakin Kirgisiassa ja Mongoliassa. Mongoliassa viime kesänä vietin kahdeksan yötä eri jurtissa niin Gobin autiomaassa kuin UB lähistöllä. Jurtta on hyvin tukeva ja tilava majoitusmuoto (olen ollut mm. isossa hiekkamyrskyssä Gobissa), ja kun jurtassa liikkuu tuo huomioida muutamia seikkoja: Jurtan keskellä oleviin tukipilareihin ei saa koskea eikä niiden välistä saa kulkea -- muuten se tuottaa huonoa onnea. Lisäksi jurtassa on tietty järjestys missä miehet ja naiset istuvat, ja jurtan takaseinällä on yleensä arvokkain paikka. Jurtassa olen viettänyt öitä Mongoliassa, Kirgistanissa ja Uzbekistanissa - jossa jälkimmäisessä oli yli 50 astetta lämmintä, ja öisin yli 40 astetta. Jurtta oli tällöin kuin sauna.

Jurtta Kirgistanissa - Song Kul järvellä

Jurttamajoitus Mongoliassa Gobin autiomaassa
Jurttia Uzbekistanin Kyzylkumin aavikolla - lämpötila 54 astetta, saunat kuumana

Linna

Yöpyminen keski-aikaisessa linnassa on varmaan monen toive, ja onneksi niitä löytyy Euroopasta paljon erityisesti Saksasta, Espanjasta ja Irlannista - joissa olen yöpynyt linnoissa. Kiinnostavin paikka on ollut Irlannissa sijaitseva Cabra Castle County Cavanin maakunnassa. Olin alunperin varannut majoituksen linnan ympärillä oleviin hevostalleista kunnostettuun huoneeseen, mutta saimme majoituksen itse linnasta - tornissa olevaan sviittiin koska iso turistiryhmä oli majoitettu hevostalleihin ja henkilökunta totesi että haluatte varmaankin majoituksen itse linnasta. Kyllä oli hulppea huone ja itse linna. Linnaan liittyy myös tarinoita (tositapahtuma, 1780 luvulta), jossa nuori palvelija rakastui linnaherran poikaan ja nainen tuli raskaaksi. Kun tämä tuli tietoon, nainen vietiin metsään missä hänet tapettiin. Linnan käytävillä voi kuulla välillä lapsen itkua.. ja muutenkin linnan käytävillä kuuluu välillä raskaita askelia. Kynttilöiden valossa oli kiva kulkea ympäri linnaa...

Cabra Castle - kummituslinna Irlannissa

Teltta

Teltassa on olen viettänyt kymmeniä öitä erityisesti Suomen, Ruotsi ja Norjan pohjois-osissa sekä myös Jotunheimissa (Etelä-Norjassa) kuin Islannin matkoilla. Telttamajoituksen eksoottisimpia paikkoja on ollut oikeastaan kaksi. Ensimmäinen on ollut Islannissa High-Land alueella oikeastaan keskellä Islantia paikassa nimeltä Hveraveller, jossa telttailualue sijaitsee hyvin geotermisesti aktiivisen alueen keskellä ja siellä sai mukavan (ilmaisen) lattia/makuualusta lämmityksen koska maa todellakin hohkasi lämpöä. Paikalla on myös mukava kuumavesiallas, jossa voi käydä rentotumassa. Löydät matkasta enemmän Islannin highland ja westfjords jutusta.


Majoitusta Islannissa - teltta Hilleberg Njammat 2GT palvellut yli 20 vuotta

Toinen paikka oli Turkmenistanissa Darwazan kaasukraaterilla - jossa yövyimme teltassa läheisen vieläkin palavan kaasukraaterin vieressä. Koska oli kesäkuu, lämpöä oli yölläkin lähemmäs 40 astetta.  Matkasta voit lukea Helvetin porteilla jutusta.

Telttailua Turkmenistanissa - taustalla kaasukraateri

Autiotupa

Vaellusreissulla normaalisti majoitun omaan telttamajoitukseen, mutta myöhäisinä syksyinä tai talvella tehdyillä vaellusreissulla olen joskus tunkeutunut maailmalla perin harvinaiseen, mutta Suomessa vielä käytössä oleviin ilmaisiin autiotupiin. Suomalaisen korvaan tämä voi kuulostaa oudolta, mutta näin se vaan -- Norjassa ja Ruotsissa löytyy myös "autiotupia", mutta niissä on yleensä tupavahti joka jakaa majoituksen ja kerää maksut. Osassa paikoissa on myös ravintola mahdollisuudet - esim. Kebnekaisella. Suomesta tällaiset luksus-majoitukset puuttuvat - mutta autiotupa Suomessa voi olla ns. avoin tai varaustupa. Avoin autiotupa on paras -- siellä kohtaa muita matkailijoita ja yleensä sopu sijaa antaa. Parhaimmat kokemukset autiotuvista ovat olleet Pallas-Hetta reitillä oleva Hannukuru, jossa on myös sauna. Mukava oli käydä tammikuun hiihtovaelluksella saunassa. Toinen suosikkini on UKK-puistossa oleva Muorravaarakkan autiotupa, joka sijaitsee kaukana kaikesta mutta on sijainniltaan upea Pirunportista itään. Muutama yö on tullut toki vietettyä vanhoissa turvekammeissa jossain Lapin erämaissa.

Autiotupa UKK-puistossa


Edellä kuvattujen majoituspaikkojen lisäksi olen majoittunut mm.

 • Autiomaassa (Wadi-Rum, Jordania) beduiinien telttaleirissä
 • Tropiikissa bungaloweissa (Thaimaa) 
 • Pohjois-Afrikassa (Marokko ja Tunisia) Riadeissa - vanhoissa "palatseissa", jotka on kunnostettu majoitukseen
 • USA hieman "rähjäissä" tienvarsi motelleissa jossa naapuristossa oli hieman levotonta menoa.
 • Olen myös ollut vankilassa yötä -- en tuomittuna vaan maksavana asiakkaana, Helsingin Katajanokalla.


Paikkoja joissa ehkäpä haluaisin majoittua on mm.
 • kapsellihotelli (ei lentoaseman "unimuna") 
 • First class suite Singapore Airines tai Qatarin QSuites 
 • riippumatossa Amazonilla
 • luolamajoitus Turkin Kappadokiassa 

Missä erikoisissa paikoissa sinä olet majoittunut ? Kerro ja anna vinkkejä. 

Bungalovia Ko Lanta saarella, Thaimaa19 kommenttia:

 1. Kiitos! Inspiroiva kirjoitus. Itsellekin on jäänyt hyvin mieleen yöpyminen jurtassa Mongolian syksyisellä arolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä. Mongolia on upea maa, ja syksyllä varmasti piristävää olla kirpeässä säässä. Kylmähän niissä jurtissa ei tule, kun kaminan laittavat sisällä lämmittämään. Kirgistanissa oli kesällä sen verran kylmä 3000 metrissä että kamina oli lämmittämässä illalla. Gobin autiomaassa taas ei tarvittu eikä myöskään Uzbekistanissa jossa olo oli kuin saunassa (ulkolämpötila päivällä yli 50 astetta).

   Poista
 2. Lentokenttien kapselit on kyllä tosi käteviä. Meinasin ottaa taas sellasen vikaks yöks Mexico Cityssä, kun on aamulento kotiinpäin tiedossa. Yövyin viime keväänäkin samassa paikassa. Ne tyypilliset "avaruuskapselit" on kaiken lisäks tosi tilavia, mikä yllätti.

  VastaaPoista
 3. Viljasiilo on kyllä jo todella erikoinen paikka! Itsellä ei ehkä mitään niin erikoisia paikkoja, mutta riippumatossa olen viettänyt paljon öitä, Wadi Rumin beduiinileirissä olen itsekin nukkunut, samoin jurtassa, lisäksi sitten vähän vähemmän hohdokkaissa paikoissa kuten lentokenttien lattioilla. Niin ja kerran sain ilmaisen yösijan taiteilijayhteisön medidaatiohuoneesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo siilo oli aika erikoinen ja hieno paikka yöpyä. Itsellänikin on niitä vähemmän hohdokkaita paikkoja: lentokentän penkki, autossa keskellä ei-mitään sekä tietysti ikävästä ikävin -- lentokoneessa economy-luokassa pitkä (esim 10-11 tunnin) yölento.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia paikkoja. Näistä majoittuisin ekana varmaan tuossa jurtassa keskellä luontoa ja sitten Qatarin QSuitessa. Mä en ole majoittunut missään kovinkaan erikoisessa, mutta ehkä mieleenpainuvimmat majoitukset ovat Etiopiasta ja Nicaraguasta. Yövyimme Etiopiassa paikallisen tuttavaperheen isovanhempien luona maaseudulla. Perinteisen pyöreän talon lattialla oli rivi ohuita patjoja ja siinä sitten nukuimme vieraat ja talonväki kylkikyljessä. Katonrajassa oli muun muassa lihaa kuivamassa samaan aikaan. Nicaraguassa emme puolestaan mahtuneet hostelliin, josta kyselimme majoitusta, mutta saimme kuitenkin nukkua heidän terassillaan. Saimme patjat, tyynyt ja peitot, mutta muuten nukuimme tähtitaivaan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja erikoiselta päästä Etiopiassa paikallisen luona majoittuminen. Tähtitaivaan alla aina mukava nukkua!

   Poista
 5. Kivoja listauksia - ja kivoja muisteluita itselleen - nämä tällaiset "poikkimatkojen" menevät yhteenvedot.
  Itse listasin näitä viimeksi muutama vuosi sitten - luola (ei tosin koko yötä), telttoja, linnoja ... sittemmin myös jurtta, joskin me valitsimme luksusversion, jossa sinänsä siirrettävän jurtan kylkeen oli rakennettu (mitä suurimmassa määrin ei-siirrettävissä-oleva) kylpyhuone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkka. Näin Mongoliassa etäältä niitä luksus-jurttia - hyvä että ovat sellaisia myös tehneet, niin on erilaista tarjontaa majoituksista eikä Mongoliassa ole käynyt jollei ole yhtä yötä jurtassa viettänyt - oli se perinteinen tai luksus.

   Poista
 6. Itsellä nyt ei ole riippumatto- tai telttailuöitä eksoottisempia yöpymiskokemuksia vielä, joten näitä oli kiva lukea! Tuo islannissa telttailu voi olla tällaiselle vilukissalle ihan unelmapaikka :D Ja se on kyllä totta, että keskiaikaisessa linnassa yöpyminen kaikkia houkuttaa- näin on, sitä kokeilisi mieluusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi. Islannissa löytyy useampia leirintäalueita, joiden yhteydessä on kuumavesialtaita. Tosin leirintäalue kannattaa valita huolella, osa niistä täyttyy viikonloppuisin matkailuvaunuista, mutta löytyy myös sellaisia missä on telttailua.

   Poista
 7. Melkoisen mielenkiintoinen tuo siilomajoitus. Jurttaan Mongoliassa voisin itsekin suunnistaa ja autiomajaan lapissa. Maybe it come true some day.
  Minun erikoisemmat majoitukset ovat olleet linnamajoitus Portossa, Saharan autiomaan telttaleiri ja tietty ihan vaan telttamajoitus kotiSuomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Siilo oli jännä paikka asua. Saharassa olisi kiva joskus käydä telttailemassa.

   Poista
 8. Ohhoh mitä valintoja. Mistä noita oikein bongailet? Pitäisi ihan itsekin joskus kelata mitä ihmeellisiä majapaikkoja sitä on tullut testatuksi? Voisi olla mielenkiintoinen aikamatka se. Hyvää vaihtelua lampaiden laskulle, ehkä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Asko! Tuon siilomajoituksen bongasin netistä sattumalta kun olin etsimässä majoitusta alueelta. Myös booking.com varaussivustoilta voi välillä löytää hyvinkin eksoottisia majoituksia (esim. Uuden-Seelannin Kaikourassa olimme yötä aidossa tiipii-teltassa, made in USA).

   Poista
 9. Täytyy myöntää, etten missään kauhean erikoisessa paikassa ole tainnut yöpyä. Nuorena teltoissa ja laavuissa vaellusretkillä ja viime vuonna kapselihotellissa. Se oli kyllä kivan futuristinen kokemus. Igluhotelli vois olla kiva kuin myös riippumatossa nukkuminen jossain viidakossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sini! Laavu ja telttamajoitus on suurelle osalle kuitenkin aika eksoottinen majoitusmuoto. Itsekin olen muutamia talviöitä viettänyt laavulla rakovalkean edessä yöpyen - mukava ja savuinen kokemus. Tosiaan ignu/jäähotelli pitäisi joskus päästä kokemaan.

   Poista
 10. Olipa hauska idea postaukselle, varsinkin kun sulla näitä erikoisempia kokemuksia oli useampia mistä kertoa :D
  Mulla ei taida mitään kovin erikoista olla, mahtaisikohan erikoisin olla tiipii jota en ainakaan itse kovin erikoisena pidä. Niin tai no, vanhaan junanvaunusta tehtyyn majoitukseen meillä oli varattuna yö vuosi sitten helmikuussa, mutta ruvettiin nuukailemaan ja vaihdettiinkin se telttaan.
  Teltassa on tullut nukutta kyllä monessa paikassa, eksoottisin paikka ehkä Tyynenmeren rannalla Usassa Washingtonin osavaltiossa, La Pushissa Third Beachilla. Aallot löi rantaan niin kovaa koko yön, että nukkumisesta ei oikein tullut mitään :D

  VastaaPoista