tiistai 3. maaliskuuta 2020

Matkamuistoja maailmalta: keskiaikaiset kaupungit

Monilla on varmaan tapana tuoda matkoiltaa erilaisia matkamuistoja, vaikka ehkäpä ne parhaat muistot ovat kokemuksia tai elämyksiä, mutta myös jotain aineellista. Näitä muistoja voi olla keraaminen seinällä olevat lautaset, viirit tai liput, sormustin, joulukuusen koristeet, jääkaappimagneetit tai vaikkapa eläinten trofeet safarimatkoilta. Niin meilläkin on eräs keräilyharrastus matkoilta.

Prahan taloja

Tuomme jokaisesta uudesta maasta jääkaappiin magneetin ja aiemmin toimme jopa jokaisesta uudesta kaupungista -- nyt niitä on jääkaappipakastimen ovet täynnä. Tuomme varmaankin myös jatkossa magneetteja uudesta maakohteesta, mutta varsinaisesti haluan tässä jutussa esitellä keskiaikaisen kaupungin jota olemme alkaneet vuosien varrella rakentamaan.

Näitä pieniä keraamisia taloja - kooltaan ehkäpä 15 cm (korkeus), 15-20 cm (leveys), 7 cm (syvyys) aloimme tuomaan aluksi Tallinnasta, josta niitä löytyy todella paljon. Kriteerinä talon ostamiselle on se, että sen pitää olla keraaminen, sisään saa kynttilän tai valot sekä se, että talo pitää oikeasti olla olemassa (monesti talot ovat ns. satu-taloja..eivät oikeasti ole olemassa), ja löydettävissä kyseisestä kaupungista. Mahdollisuuksien mukaan olemme myös käyneet talossa -- kaupungissa on parikin hotellia joissa olemme useamman kerran olleet yötäkin (siis niissä oikeissa hotelleissa).

Tallinnan vanhaa kaupunkia - Raatihuoneen tori, oikealla oleva torni on Sighiasorasta Romaniasta

Taloja on tällä hetkellä 39 kpl -- joista yli puolet on tosiaan ostettu Tallinnasta, mutta olemme löytäneet taloja mm. Prahasta (Tsekki), Strasbourghista (Ranska), Colmarista (Ranska), Rothenburgista (Saksa), Sighiasorasta (Romania), Rigasta (Latvia) ja Vilnasta (Liettua). Valaistuksena käytämme ledivaloja kynttilöiden sijaan - koska ovat turvallisempia.

Talon porttikongista kajastaa valoa

Tällä hetkellä taloista muodostuu kaksi toisiinsa kytkeytynyttä kaupunkia : Tallinna ja muu "Keski-Eurooppalainen" kaupungit jotka on kasattuna olohuoneen yhdellä seinällä olevan 2,2m leveän ja 0.6 m syvyn lipasto päälle. Tila alkaa olemaan aika täynnä, ja haaveissa olisi vielä hieman laajentaa kaupunkeja -- tai sitten pitää ostaa isompi lipasto tai muuttaa huonejärjestystä. Tai sitten jos rakentaisi pienoisrautatien, jonka ympärille nämä kaupungit rakentaisi -- se vaatisi jo isomman asunnon.

Pepper Sack talo, Tallinna

Colmarin vihreä talo, Prahan taloja oikealla

Riiasta pari taloa - oikeasti nämä ovat rinnakkain juuri näin

Three Sisters Hotel, Tallinna

Iltavalaistus Keski-Eurooppalaisessa kaupungissa

Tallinnan vanhakaupuki

Tallinnan vanhankaupungin kujilla


Keräätkö sinä jotain tiettyjä matkamuistoja maaimalta?

17 kommenttia:

 1. Onpa ihana idea! Iski kyllä heti tämän luettua villitys tuoda seuraavalta Riian matkalta tuollainen 1221-taloa eli kaupungin instagrammatuinta kohdetta mallaava talo. Prahasta voisi sitten seuraavalla reissulla tuoda sille pari naapuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Enpä tiennyt että tuo 1221 olisi eniten postattu kuva kaupungista.

   Poista
 2. Onpa sympaattisia! Ja kivat nuo valot myös. :)

  Meillä on juuri noita mainitsemiasi jääkaappimagneetteja. Olemme yrittäneet hommata magneetin jokaisesta yövytystä kaupungista tai vähintään maasta, mutta aina se ei ole onnistunut. Magneetteja alkaa olla niin paljon, että ne eivät enää tahdo mahtua jääkaappi-pakastimen oviin. Jossain vaiheessa täytynee tästä syystä lopettaa koko homma. :)

  Noin muuten emme keräile mitään tiettyjä matkamuistoja. Usein tulee ostettua omaan kotiin "tuliaisiksi" saippuaa (käyttötavarana se kuluu pois eikä jää näin ollen kotiin pyörimään turhaksi tavaraksi). Muutamia tauluja ja taide-esineitä on tullut myös ostettua reissuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Meilläkin magneetteja on aikalailla - ja jossain välissä tehtiin päätös että ostetaan vain yksi magneetti per maa.

   Poista
 3. Jääkaappimagneetteja on myös meillä kerätty vaimon toimesta ja hauskoja muistojahan ne ovat. Mutta tuo olisi kyllä todella kiehtova harrastus, rakentaa pienoismallikaupunki kohteista, joissa on käynyt. Kunpa tuollaisia taloja myytäisiin enemmänkin! Bisnesidea? Kansainvälinen matkamuistosarja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keraamisista taloista saisi varmaankin hyvä bisnes-idean ja esim. Baltiassa tämä on osattu hyödyntää, koska ne tehdään siellä paikallisten toimesta -- eikä tuoda Kiinasta muovista taloa.

   Poista
 4. Hauska idea tuo talojen keräys. Toki monessa pienemmässä taloudessa tilan puute voisi rajoittaa tuota keräilyä. Mun mummu toi matkoilta aikanaan nukkeja, joiden päällä oli matkakohteen kansallisasu. Ne nuket laitettiin kirjahyllyyn lasioven taakse. Lapsena olisi tehnyt mieli leikkiä niillä, mutta se oli kiellettyä. Itsekin kerään magneetteja. Meidän jääkaappi kuumenee kesäisin niiden takia, joten ne pitää ottaa pois siitä. Olisi kiva tuunata yhteen seinään iso maailmankartta magneettimaalilla. Siihen voisi kaikki magneetit sitten kiinnittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Minullakin on tarkoitus siirtää joskus magneetit isoon ns. valkotauluun - johon voisi samalla kirjoittaa matkasuunnitelmia. Odottanut pari vuotta että löytyisi seinästä tilaa.

   Poista
 5. Oi kun hieno idea! Itse en keräile mitään erityisiä fyysisiä matkamuistoja, mutta joskus saatan ostaa jonkun magneetin tai taidepostikortin. Mutta tuossa sun kokoelmassa voisi ideaa vaikka pienmuseoksi asti 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reeta! Hauskahan tuota kaupunkia on iltaisella katsella ja suunnitella tulevia matkoja -- varsinkin nyt kun matkustaminen on hieman rajoitettua.

   Poista
 6. Hienon näköinen kaupunki teillä! Curacaon Willemstadissa on muuten paljon pieniä (ja isompiakin) värikkäitä posliinitaloja myytävänä joka suunnalla, eli suosittelen matkaan Curacaoon ja pienen (tai isomman) hollantilaiskylän hankkimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kiva tietää että Curacaosta löytyisi taloja, niin voisi rakentaa oman pienen karibialaisen kylän -- johon keskiaikaisen kaupunki väki lähtisi välillä lomalle. Niin, ja toki itsekin..

   Poista
 7. Tämä oli mielenkiintoinen postaus ja täytyy sanoa, että varsin upeat kaupungit ovat teille syntyneet! Itselle mielenkiintoa lisäsi vielä se, että monet taloista oli itsellekin omilta reissuilta tuttuja. Joku tällainen matkamuistoidea olisikin todella kiva, itselle se on jäänyt magneetteihin. Tosin nekään ei ole tällä hetkellä muuton jäljiltä edes näkyvissä, mutta eiköhän taas jonakin päivänä paikkansa jostain löydä.

  Pirkon mainitsemasta Curacaosta tulee kyllä ensimmäisenä mieleen juurikin nuo Unescon suojelemat värikkäät talot, jotka ovat kyllä upeita. Eli ei muuta kuin seuraavaksi karibialaista kylää rakentamaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rami! Olen pyrkinyt ostamaan talon aina oikeasta kohteesta, jolloin siihen liittyy aina oikea matka ja kokemus. Karibialainen kylä sopisi eksoottisena lomakohteena tuohon viereen.

   Poista
  2. Tarkoitinkin sitä, että seuraavaksi kohti Karibiaa ja sieltä tuliaiseksi kylää rakentamana ;-) Näissä keräilyharrastuksissa parasta tosiaan on se, että itse on käynyt kohteessa ja on sitä kautta kosketuspinta rakennuksiin, jotka on itse nähnyt.

   Poista
 8. Kommentti hävis johonkin. Mutta joo, kiva ja uniikki idea :) Ite en varsinaisesti keräile mitään, koetan ostelen välillä paikallisia käsitöitä ja taide-esineitä ja tuon jotain paikallisia ruokia mukanani. Esim. Keski-Amerikasta rahtasin repun täyteen kahvia ja suklaata :D Noissa käsitöissä koetan suosia vähemmistöryhmien tuotteita, esim. Etelä-Meksikossa zapatistien tekstiilejä ja kahvia ja Mongoliasta toin kazakki-vähemmistöjen kirjailtuja tuotteita.

  VastaaPoista
 9. Oi kuinka ihania. Nyt en saa vaan liikaa innostua tästä, sillä minähän olen ostolakossa :D Mulla oli aikanaan yksi tuollainen pikkutalo, jonka sisään sai tuikkukynttilän. Sitten eräänä päivänä se halkesi palasiksi. Ei vissiin kestänyt sitä kynttilän lämpöä. Eli hyvä idea nuo ledit!

  VastaaPoista