keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Hailuoto

Hailuoto - todella outo paikannimi. Eihän Suomessa ole haikaloja ja tuota Suomen kolmanneksi meressä olevaa saarta kutsuminen luodoksi. Toki saari on ollut muutama tuhat vuotta sitten pieni luoto, mutta silti --- niinpä seuraavaksi suuntasimme Haapavedeltä kohti Hailuotoa.

Marjaniemen hiekkarantaa Hailuodossa


Hailuotoon pääsee kätevästi autolautalla, jotka kulkevat tunnin välein Oulunsalosta. Paikalle kannattaa tulla puolta tuntia aiemmin ilmoitettua ajankohtaa, jotta pääsee lautalle. Nytkin jonot olivat todella pitkät vaikka oli sunnuntai aamupäivä kun ajoimme lautalle. Viiden vuoden päästä Hailuotoon pitäisi päästä siltaa pitkin. Merimatka Hailuotoon kestää puolisen tuntia, ja tällä matkalla aallot löivät sen verran isosti että matka sujui parhaiten autossa istuen.

Kuten alussa totesin, Hailuoto on todella iso saari -- ja matkaa Marjaniemeen on 30 kilometriä Hailuodon pään lauttarannasta. Maisemat ovat todella erilaiset kuin mantereella -- hiekkakangasta, mäntymetsää ja pitkiä hiekkarantoja. Lähes kuin ulkomailla.

Ajoimme aluksi tutkimaan betonisia tilataideteosta - Organumia, joiden pitäisi jotenkin soida tai kumista kun tuuli niiden sisällä kulkee tai kun laulaa luikauttaa sisällä. Noh, ei soinut enkä laulanut. Mutta tulipa nähtyä nämä Ulkokarvossa sijaitsevat betonihässäkät.

Organum betonit


Seuraava kohde oli mielenkiintoisempi - Hailuodon kylässä olevan Hailuodon Panimo, jossa tehdään noin kymmentä saksalaistyyppistä luomuolutta. Olutta saa ostaa mukaan ja sitä myydään ainakin pohjoisen Suomen kaupoissa laajasti. Oluet on pullotettu vanhan tyylisiin 0.75 litran lasipulloihin. Oma suosikkini (ostin jokaista olutta yhden pullon) Pislneri, Spezial sekä Märzen.
Päivän päätteeksi ajoimme Marjaniemeen, jossa majoituimme yhdeksi yöksi Luotsihotelliin, jonka isoimmasta huoneesta oli upeat näköalat merelle ja Marjaniemen satamaan. Marjaniemessä kannattaa käydä kävelemässä tietysti upeilla rannoilla ja uimassa -- hiekkadyynien välistä löytyy hyviä auringonottopaikkoja. Fiilis oli vähän kuin ulkomailla -- oltiinhan matkaa tehty lautalla saareen ja hiekkarannat jatkuivat kilometritolkulla rantaviivaa pitkin.

Kävimme myös kävelemässä noin 5-6km lenkin "luontopolulla", jotka välillä veivät sisämaahan ja soistuvien lampien äärelle. Sääski löysi kävelijät -- ja palattiin takaisin meren äärelle nauttimaan raikkaasti merituulesta. Marjaniemestä löytyy myös kalasavustamo ja yksi pieni myymälä. Kaupat löytyvät Hailuodon "keskustasta" -- pari kauppaa, kirkko ja kunnan talo, sekä tuo edellä mainittu panimo.

Luotsihotelli ja majakka - majoitus oli 2. kerroksen isossa huoneessa
Näkymä hotellihuoneesta


Majoituksena Luotsihotelli oli vähän pettymys -- vaikka se sijaitsee upealla paikalla, niin palveluiden (ravintolan) suhteen oli vähän niin ja näin. Ehkäpä se johtui juuri käynnistyneestä ravintolasta (rajoituksia oltiin juuri purettu hallituksen toimesta) -- mutta ruoan hinta-laatusuhde oli heikko. Onneksi huoneen terassilla voitiin nauttia Hailuodon Panimon tuotteista ja ihailla upeaa auringonlaskua mereen. Seuraavana päivänä matka jatkui edelleen kohti pohjoista -- Länsi-Lappiin.


Auringonlasku 

Marjaniemen mökkejä7 kommenttia:

 1. Hailuodossa olisi kyllä kiva päästä käymään, useammaltakin henkilöltä olen kuullut, että on kaunis paikka. Tuo panimokin tavallaan kiinnostaisi vierailukohteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hailuodon luonto oli ainakin etelä-suomalaiselle upeaa koettavaa - vähän kuin ulkomailla olisi ollut.

   Poista
 2. Tuo Hailuoto on sellainen missä haluaisin vierailla. Viime päivinä Instassa nähnyt useampia kuvia sieltä ja näyttää
  hienolta, kuten sinunkin kuvissasi. Tässä tulikin kivoja vinkkejä sinne, kiitos niistä! :)

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan vinkeistä. Moni matkaaja varmaan tuonnekin kesällä matkustaa ja toivottovasti myös tulevaisuudessa.

   Poista
 3. Oli kiva lukea Hailuodosta, kun just viikonloppuna tulin sieltä pois. Jonot lauttaan oli kyllä aivan järkyttävän pitkät mantereen puolella, sillon kun olin tulossa pois, onneksi ite pääsin ekalla lautalla kyytiin. Kyllä harmitti kun en päässyt raskauden takia maistamaan Hailuodon panimon tuotteita, melkein olin jo menossa sinne kun muistin, ai niin enhän voikaan juoda! Höh! :D Sitten vuoden päästä aion haalia ittelleni pullon olutta :D Mutta totta, saari on kyllä erilainen ja hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonot lautoille ovat olleet pitkiä ympäri Suomea - varsinkin näin heinäkuussa mitä olemme saaneet kuulla. Panimon tuotteita muuten saa ostettua myös Hailuodon ulkopuolelta - heidän sivustoillaan on lista paikoista josta sitä saa ostaa.

   Poista
 4. Mä kävin tuolla Luotsihotellissa, kun se oli just avattu. Silloin ruuat oli todella hyvät, mutta olen nyt kuullut monelta, että tso ravintolassa on mennyt alaspäin. Kivalla paikalla tuo silti on.

  VastaaPoista