maanantai 20. heinäkuuta 2020

Kuusamo, nyt kutsuu mua Kuusamo

Auton kaiuttimista Danny lauloi Kuusamoa kun ylitimme Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan rajan -- olimme tulleet Kuusamoon. Ajoimme Kemijärven kaupungin läpi, ja edelleen viitosta tietä pitkin upea Mooseksen kurun kohti Kuusamoa ja Rukan keskustaa. Olimme sopineet ystävien kanssa että tulisimme heidän mökille muutamaksi päiväksi -- Kitkajärven rannalle, joka on kuuluisa muikuistaan - jotka myös Kitkan viisaaksi sanotaan (*). Lopussa myös matkan kustannukset.


Kuusamo

Papapapapaapapa
papapapapapaa
papapapaaaaa
Kuusamo
papapapapaapaaaaaaaa
Paapapaapapapapapaaa.Kiutaköngäs ja sen punaiset upea kalliot


Helsinki.

Savuinen, sumuinen kaupunki.
Ihmiset ei tunne edes naapuriaan.
Kaikilla on kiire,
harva täällä hymyilee.
Näkymättömät laudat nykivät ja repivät sätkynukkeja,
jotka poukkoilevat kuin saaliskalat sumpussa.
Kaikilla on kiire ei minnekkään.
Ensimmäisenä kohteena oli Oulangan kansallispuiston upein nähtävyys - Kiutaköngäs, jonka ohi olin joskus ajanut mutta nyt lähdimme katsomaan putouksia. Upeahan se paikka oli -- kieltämättä. Upeat punaiset kalliot, joiden päällä kasvoivat isot vihreät kuuset ja männyt sekä alhaalla pauhaava Ounasjoen koski - Kiutaköngäs. Kohde on helppo - vain kilometrin matka luontokeskukselta ja matkalla on paljon tauko- ja tulistelupaikkoja. Karhunkierros ohittaa myös tämän paikan. Ilta vierähti Kitkajärven rannalla upean auringonlaskun kera.


Kuusamo
Nyt kutsuu mua Kuusamo.
Metsän näen jämäkän,
ja vaaran sinertävän.
Kuusamo,
Nyt kutsuu mua kuusamo.
Sieltä vaan mä rauhani saan.
Kiutaköngäs

Kiutaköngäs ja lompoloa

Ala-Kitkajärven rannalla - aurinko paistoi vielä illalla kirkkaalta taivaaltaKuusamo...
Helsingissä ei asu enää helsinkiläisiä.
On vain joukko yksinäisiä, ja heitä on monta,
liian monta.
En tahtoisi olla yksi heistä.
Tahdon olla vapaa, ja hengittää havun tuoksua.
Täällä olen kuin vanki,
lähden Kuusamoon.

Seuraavana päivänä lähdimme taas Lappiin -- tarkemmin sanottuna Riisitunturille, joka sijaitsee Posiolla. Rukalta matkaa noin 36km. Riisitunturin kansallispuisto on kuuluisa talvisista kuvista tykkylumen peittämistä kuusista -- no nyt ei ollut lunta vaan lähes helle ja aurinko paistoi. Hämmästyin kuinka tasainen ja mukava Riisitunturin kierros on -- niitä on useampia - Riisin Rietas ja Riisin Rykäys. Matka huipulle ei ole pitkä eikä korkeuserot ole suuria mutta näkymät huipulta ovat uskomattoman hienot joka suuntaan -- erityisesti itään kohti Kitkajärveä ja Rukatunturia. Riisitunturin päältä löytyi upea lampi -- kuin infinity pool. Olisi pitänyt käydä uimassa...


Kuusamo,
nyt kutsuu mua Kuusamo.
Metsän näen jämäkän,
ja vaaran sinertävän.
Kuusamo,
nyt kutsuu mua kuusamo.
Sieltä vaan
mä rauhani saan.Taukopaikalle oli juuri tehty uusi iso katos, jossa oli hyvä tulisija retkieväiden nauttimiseen. Vinkkinä Riisitunturilla kävijöille -- käytää ihmeessä paikassa nimeltä Korpihilla, Tolvan kylässä noin 5km päässä Riisitunturilta. Kyseessä on "keskellä ei-mitään" sijaitse upea kahvila, joka sijaitsee vanhassa kyläkoulussa. Kävimme sielläkin, mutta vasta seuraavana päivänä - kun se aukesi ensimmäistä kertaa nyt kesällä.

Hieman kelottunut kuusi Riisitunturilla


Infinity pool - RiisitunturiJännän näköinen kuusi

Tupasvilla kukkii Riisitunturin soistuvilla rinteillä

Näkymät itään ja Kitkajärvelle


Kaukana,
on mennyt onni kaukana.
Mielenrauhan menetin,
mut sen kai saan takaisin.
Ainoa,
lie paikka vailla vainoa.
Korpimaa,
se kanssani jaa...
Kuusamo
nyt kutsuu mua Kuusamo...
Pienelle Karhunkierrokselle piti lähteä, mutta etelästä päälle vyöryi isot sateet - jonka se jäi nyt kiertämättä. Vierailimmekin sitten Posiolla ja edellä mainitussa Korpihillassa. Sateiden jatkuessa seuraavanakin päivänä lähdimme kohti Etelä-Suomea etsimään aurinkoa - ja sitä löytyikin Mäntyharjulta jossa mökkeiltiin kesäloman viimeinen viikonloppu. Kolmen viikon kesäloma oli ohi - mutta muistoiksi jäivät upeat elämykset ja kokemukset Suomen hienosta Lapista ja ylipäätänsä Suomen kesästä. Matka Pohjoiseen oli tehty.

Matkan kustannukset


 • Majoitukset - yhteensä: 1507€ / 22 yötä, josta 7 yötä "ilmaiseksi" 
  • Villa Korkatti: 80€/yö
  • Luotsihotelli: 150€/yö !!
  • Levi: 226€/3 yötä
  • Inari: 390€/3 yötä
  • Karigasniemi: 218€/2 yötä
  • Utsjoki: 77€/yö
  • Nuorgam: 176€/2 yötä
  • Pyhä: 190€/2 yötä
  • Kuusamo: 0€ / 3 yötä
  • Mäntyharju: 0€ /  4 yötä
 • Auton polttoaine: 250€ (3700 km ajoa, diesel oli halpaa kesällä 2020)
 • Ravintolat/kahvilat: noin 500€ (pääsääntöisesti ostettiin kaupasta ruokaa ja tehtiin mökissä itse. Ravintoloissa käytiin lähinnä Hailuodossa, Inarissa ja Utsjoella. Päivittäinen ruokakustannus noin 20-30€. 
 • Pääsymaksut (Inari järven risteily, Siida) noin 60€ 

Kustannuksissa olisi säästetty huimasti jos oltaisiin oltu teltassa yötä - mukavuuden halu vie voiton ja oltiin mökeissä. Auton muita kustannuksia ei ole huomioitu - arvon alennus, rengaskulut, vakuutukset ja huollot.

 (*) nimitys Kitkan viisas juontaa juurensa siitä että muikku on ja pysyy vain Kitkajärvessä eikä sitä tavata Venäjän puolella johon Kitkajoki laskee.1 kommentti:

 1. Upeita kuvia! Kuusamossa on paljon kauniita paikkoja retkeillä! Tervetuloa joskus meillekin, jos tarvitset Rukalta majoitusta!

  VastaaPoista