lauantai 15. elokuuta 2020

Matkailun sadonkorjuu 2020 ja tulevia matkoja

On taas perinteisen matkailun sadonkorjuun aika eli katsaus tämän vuoden matkoihin ja tuleviin. Viime vuonna elokuussa suunnitelmissa oli matka Pakistaniin, mutta muuten suunnitelmat olivat auki vuodelle 2020. Kuinkas sitten kävikään...

Maalaismarkkinat Riikassa, Latviassa, syksyllä 2019


Slovakia ja Itävalta 

Vuoden ensimmäinen matka tehtiin ex-tempore tyyliin heti tammikuun alussa lentämällä Helsingistä Wieniin Finnairilla, ja sieltä edelleen bussilla Slovakian Bratislavaan jossa vietimme perjantaista sunnuntaihin, ja paluussa Wienissä maanantai päivän. Matkakuvauksen löydät Bratislava-Wien jutusta.

Bratislavan vanha kaupunki Ufosta nähtynä

Tunisia

Tunisiassa lähdimme käymään tammi-helmikuun vaihteessa. Edulliset lennot Lufthansalta olin jo ostanut syyskuussa 2019 - kiitos lentodiili.fi sivuston, jonka ylläpitäjä kuoli myöhemmin kesällä 2020. Toivon että tälle sivustolle löytyy uusi ylläpito kunhan lentoliikenne maailmalla toipuu - ehkäpä vuonna 2022 tai 2024. 

Kun lähdimme matkaan kohti Tunisiaa maailmalta oli jo kuulunut tietoa Kiinassa leviävästä virustaudista, mutta Euroopassa tilanne oli vielä normaali kuten myös Suomessa. Ainoastaan lentokentillä kuulutettiin ilmoittautumaan etukäteen lähtöselvitykseen mikäli oli tulossa Kiinasta. Tilanne näytti vielä rauhalliselta. Tunisian matkat jutut löydät alla olevista linkeistä.
El Jem - roomalainen Amphiteatteri

Lockdown ja matkojen muutoksia 

Noin kuukausi matkan jälkeen tilanne maailmalla muuttui koronan iskettyä lähes jokaiseen maahan, alkoi lockdown - eristäminen, ja lentoyhtiöt lopettivat suurimman osan lennoista. Meillä oli tarkoitus lähteä Pakistaniin toukokuun alussa, mutta jo maaliskuun lopussa kävi selväksi että matkalle ei päästä kun Turkish Airlinesin lennot olivat peruttuja. Myöskään kahden viikon karanteeniin ei olisi ollut taloudellisesti järkevää mennä, kun työnantaja ilmoitti että karanteeni ajalta ei makseta palkkaa. Huhtikuussa matkatoimistolta tuli myös viesti matkan perumisesta ja sitä siirrettiin lokakuulle. Itse epäilen tässä vaiheessa että tuskin päästään lokakuussakaan matkaan, koska Pakistanissa on tulijoille määrätty 14 vuorokauden karanteeni eikä kyseinen maa kuuluu ns. turvallisiin maihin liittyen covid-19 viruksen tilanteeseen.

Olin tammikuussa varannut lennot Iraniin, jossa oli tarkoitus tehdä heinäkuussa pari viikon omatoiminen matka oppaan ja auton kuljettajan kanssa Teheranista Shiraziin. Paluussa oli tarkoitus viettää yksi päivä Qatarin, jossa olisin vuokra-autolla käynyt katsomassa Pohjois-Qatarin kohteita. Tilanne Iranissa alkoi heti maaliskuussa näyttää pahalta covid-19 viruksen leviämisen suhteen, joten päätin peruuttaa matkan tältä vuodelta. Qatar Airwaysin lentoliput vaihdoin vuoden voimassa oleviin voucheriin, joihin saatiin vielä 10% korotus alkuperäiseen hintaan. Käytännössä ne voidaan käyttää maaliskuun 2022 asti, jos matkan varaa viimeistään maaliskuussa 2021.

Loppuvuodelle 2020 (se perinteinen marraskuun matka pois Suomen pimeydestä) olin hahmotellut parin kolmen viikon matkaa Namibiaan Matkamessuilla käytyjen keskustelujen osalta. Olimme jo tehneet alustavat suunnitelmat omatoimisesta matkasta, jossa ajettaisiin 4wd maasturilla ympäri Namibian eri kohteita ja yövyttäisiin teltassa, jonka saa auton katolle pystyyn. Tämäkin matkasuunnitelma laitettiin nyt jäihin ja sovimme namibialaisen matkatoimiston kanssa että katsotaan tilanne uudestaan myöhemmin. 

Matkasuunnitelmien muutoksista ja bucket-listasta kirjoitin jutun Muuttuneet matkasuunnitelmat ja bucket lista

Matka pohjoiseen

Kesälomasuunnitelmat siis menivät täysin uusiksi jo huhtikuussa ja samoin sen ajankohta, koska työnantajan pakkolomat toukokuussa ja myöhemmät tekemät määräykset lomien suhteen. Olin muutamia vuosia aiemmin tehnyt suunnitelman käydä jälleen Lapissa ja erityisesti Inarissa, Utsjoella ja Nuorgamissa. Niinpä käytin suunnitelmaa pohjana kesäloma matkan suunnitteluun kun loma-ajankohdat oltiin saatu jotenkin järjestettyä. 

Lähdimme kesäkuun puolessa välissä kolmen viikon auton matkalle kohti Lappia ja samalla reissulla kävimme myös Norjan puolella Varangin vuonolla. Säät suosivat matkalla ja majoituksissa oli hyvin tilaa eivätkä sääskeet vielä lentäneet häiritsevästi. Todella paljon saatiin nähdä ja kokea Suomessa. Seuraavassa on linkit matkakertomuksiin kronologisessa järjestyksessä.

Inarijoki - Karigasniemeltä löytyy upeita hiekkarantoja, kuin etelässä

Heinäkuun lopussa teimme vielä viiden päivän matkan iloisessa Itä-Suomessa kun kävimme sukulaisten häissä Punkaharjulla. Matka oli seuraava: Helsinki - Lappeenranta - Punkaharju (2 yötä Kruunapuistossa) - Puumala - Mikkeli - Mäntyharju (2 yötä mökillä) - Mänttä (Serlachius museot Gustaf ja Göstä) - Helsinki. Matkan varrella oli paljon nähtävää, mm. Parikkalan patsaspuisto, Punkaharju ja Kerimäki, Puumalan vesistöt (Lietvesi ja Pistohiekka). 

Tulevat matkat

Niin.. ne tulevat matkat. Osaa jo sivuttiin edellä - mahdollisesti Pakistan lokakuussa, todennäköisesti ei. Maski naamassa lentäen ja kohteessa liikkuminen ei nyt kuulosta houkuttelevalta. Hyvin todennäköisesti ulkomaille ei matkusteta seuraavaan puoleen vuoteen ehkei jopa vuoteen. Pandemian tilanne näyttää pahenevan maailmalla, jotenka oma ennustukseni on että lockdowniin joudutaan syys-lokakuussa uudestaan, tai ainakin lisää rajoituksia ulkomaille matkustamiseen on tulossa. 

Lähitulevaisuudessa matkan voisi tehdä Unkariin, jossa olen käynyt vain kerran Budapestissa vuonna 2009. Tällöinkin maailmalla oli pandemia, sikainfluenssa, ja olimme juuri saaneet rokotteen virusta vastaan ja kolmen kuukauden silloinen etätyö kotona alkoi jo hieman tuntumaan. Nyt olen alustavasti tehnyt suunnitelman viikon matkasta vuokra-autolla kiertäen mm. Soproniin, Egeriin ja Tokajin alueelle. Toinen vaihtoehto olisi Baltian maat omalla autolla kiertäen. Kolmantena vaihtoehtona pohdinnassa on ollut matka Islantiin talvella hieman syrjäisemmille seuduille.  

Tulevien vuosien (kauko)matkasuunnitelmia varmaankin tehdään syksyn aikana ja on jo jotain tehtykin, joita voi sitten joskus tulevaisuudessa ehkäpä toteuttaa.  Iranin matkan seuraavia ajankohtia olisi joko kevät 2021 tai syksy 2021, mahdollisesti jälkimmäinen on todennäköisempi tämän hetken tilanteen perusteella. Tällä hetkellä suunnitelmissa olisi lähteä Namibiaan heinäkuussa tai marraskuussa 2021. 
Etelä- ja Keski-Amerikan pidemmästä, ehkäpä puolen vuoden, matkasta olen haaveillut jo pidempään - ehkäpä ajankohdalle syksy 2022 - kevät 2023. 


Matkasuunnitelmia kartan äärellä...
Matkasuunnitelmia kartan äärellä


Vaikka vuoden 2020 matkailun sadonkorjuu näyttää hieman pidemmältä kuin vuosi sitten, niin oikeaa sadonkorjuu tänä vuonna näyttää hyvältä. Metsät ovat täynnä ilmaisia sieniä ja marjoja, joita kannattaa poimia ja samalla pääsee tekemään oikeaa "lähimatkailua". 

Itse en kehoita ketään nyt matkustamaan ulkomaille tässä pandemia tilanteessa, ja muutenkin muistamaan ne turvavälit sekä hygienian päivittäisessä toiminnassa. Jonain päivänä tämäkin pandemia on ohitse ja matkustamisen luonne tulee muuttumaan - pysyvästi. 

Päivitys tilanteeseen 30.8.2020: Pakistanin matka peruttiin tältäkin vuodelta. Kolmas yritys olisi toukokuussa 2021, mutta tämän suhteen jään vielä odottamaan ehkäpä aikoja parempia. Unkari sulkee rajat turisteilta 1.9.2020 alkaen eli sinnekään ei nyt tänä vuonna mennä. Pohdin myös Islantia, kunnes sekin maa meni "punaiselle". Seuraavaksi pohdin Baltian maita. Liettua on jo "keltaisella" ja Virossa korona tapaukset nousevat jo yli sallitun rajan. Nyt suunnitelmissa olisi lokakuussa viikon matka Latviaan tai sitten lähden Lappiin. 23 kommenttia:

 1. Kuluvan vuoden reissusuunnitelmat menivät tosiaan täysin uusiksi, mutta emmeköhän mekin omamme tule toteuttamaan sitten myöhemmin. Toivottavasti teidän Pakistanin reissu toteutuisi mahdollisimman pian kun se on myöhemmin turvallista. Etelä- ja Keski-Amerikan matka kuulostaa huimalta! Oletko jo tehnyt alustavia suunnitelmia matkakohteista? Mitkä paikat sinua eniten kiinnostavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alustavat suunnitelmat Keski- ja Etelä-Amerikkaan sisältävät "klassikkokohteita" - Chile: Patagonia, Atamaca, ehkäpä Pääsiäissaaret, Bolivia: Suola-aavikot ja Andit, Peru: Inkakulttuurin kohteen ja Amazonin yläjuoksu, Argentiina: Saltan alue, Keski-Ameriikassa: Maya kulttuurit kohteet Guatemalassa - ja Costa Rican sademetsät. Olenkin seurannut teidän blogin postauksia. Niistä saa hyviä vinkkejä.

   Poista
 2. Oletpa sentään tänäkin vuonna jotain ehtinyt. Ja voi kun tästä viruksesta päästäisiin, niin että taas olisi mahdollisuus laajentaa matkojen piiriä. Me olemme kyllä tällä hetkellä sillä mielellä, että etsitään sisältöä elämään suunnilleen kävely- ja pyöräilyetäisyydellä kotoa, eikä se juuri nyt isommasti haittaa. Noista suunnitelmistasi Unkari houkuttelee, vaikka olemme siellä jo pari kertaa ajelleetkin parin Budapestin vierailun lisäksi. Hyvää jatkoa meille kummallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Pitää vaan sopeutua nykyiseen tilanteeseen. Kyllähän sitä sisältöä elämään löytyy helposti -- kun matkailu ei ole se ainut harrastus.

   Poista
 3. Itsekin olen lähitulevaisuuteen eli syyskuulle miettinyt vaihtoehtoja mm Budapestia. Piti mennä Kroatiaan, mut yllätys yllätys, lennot peruutettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, mutta Balkanin tilanne nyt on -- hankala. Tuntuu että taidetaan palata kevään tilanteeseen kohta.

   Poista
 4. Ole kuitenkin kaikesta huolimatta alkuvuodesta ehtinyt edes jotain toteuttaa. Kyllä tämä jäää historiallisesti mieleen vuotena, jolloin lähimatkailu näytti kaikenlaiset helmet kotimaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on kaunis kotimaa, jossa voi rauhassa matkailla. Myös lähimatkailuun pitää alkaa satsaamaan enemmän.

   Poista
 5. Tämä on täysin poikkeuksellinen aika meille matkustamista rakastaville. Omat unelmat on laitettava syrjään, eikä todella tiedä, milloin niitä pääsee toteuttamaan. Te onneksi ehditte käydä sentään monessa paikassa tämän vuoden puolella, itselläni on vierähtänyt yli vuosi edellisestä ulkomaanmatkasta. Saa nähdä tuleeko toinen vuosi täyteen. Hetki sitten varasin matkan Viroon riskillä, nyt täällä pohdin, haluanko ollenkaan lähteä sinne perjantaina. Alkaa näyttää siltä, että kallistun Suomeen jäämisen kannalle, vaikka polte ulkomaille olisi niin kova. Tässäpä on ainakin aikaa unelmoida ja suunnitella mahdollisia tulevaisuuden matkoja, vaikka niiden ajankohdasta ei nyt osaa sanoa yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojatuolimatkailua pitää sitten harrastaa lukemalla jotain matkakertomuksia tai katsomalla vanhoja matkailusarjoja netistä. Tosin tuleeko silloin vielä isompi kaukokaipuu jää nähtäväksi.

   Poista
 6. En tiennytkään, että Lentodiilien perustaja on kuollut. Sääli, monesti niitä selailin.
  Paljonhan sinä olet ehtinyt tänäkin vuonna matkailla ja tuleehan noita uusia vuosia. Unkarin Eger oli minun mieleeni, vietin siellä kerran viikon työn puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista että Lentodiilille kävin näin ikävästi. Kiitos Egerin kommentista - pitänee käydä siellä, joskus tulevaisuudessa.

   Poista
 7. Kivoja reissuja ehdit tehdä alkuvuodesta. Minäkin pääsin juuri viime hetkellä Australiaan. Se oli unelmamatka, jota oli suunniteltu kauan ja olisi harmittanut älyttömästi, jos se olisi peruuntunut. Muuten on vuosi ollut aika hiljainen matkojen suhteen. Yksi Tallinnan reissu ja kotimaan matkailua. Ei todellakaan mikään unelmakesä, ihan muihin maisemiin olisin halunnut, mutta tällä mennään. Luulenpa, että matkat on syksyn osalta myös taputeltu. Koronamäärät nousevat valitettavasti maailmalla hurjaa tahtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvä että ehdit tekemään unelmamatkan, nyt kannattaa katsella matkan valokuvia ja fiilistellä sen mikä voi. Hyvin voi olla myös minun matkat tehtynä tältä vuodelta kun tilannetta katselee uutisista.

   Poista
 8. Tänä vuonna ei tosiaan harmita alkuvuodesta mikään muu kuin se, että eikö sitä tammi-helmikuulle olisi sittenkin saanut ujutettua kahden kaukomatkan sijaan vaikka kolme! Kivasti tekin sentään jotain ehditte alkuvuodestakin.
  Juuri palattiin Norjasta, jossa oikeasti uskon, kun Osloa pienemmillä paikkakunnilla liikuimme, että riskit olivat samaa tasoa kuin Suomessa, jossa kodin välittömän läheisyyden lisäksi liikumme edes jotenkin säännöllisesti lähinnä Helsingin keskustassa. Kreikan saaria olin miettinyt syksylle, mutta pitäydymme kuitenkin matkustussuosituksissa, eli jos Kreikka on niiden mukaan offlimits, niin sitten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovastihan te olitte jo alkuvuodesta ehtineet matkoja tekemään. Noin lyhyessä ajassa useampi kaukomatka voisi jo alkaa käymään työstä - ai niin, mutta tehän että enää ole työelämässä :) Kreikan Rhodos oli mulla pohdinnassa vielä pari viikkoa sitten, olisi tullut yksi TCC piste lisää -- no eipä täydy nyt sinnekään enää haaveilla.

   Poista
 9. Minä palasin pitkältä Aasian matkalta helmikuussa (onneksi ennätin tehdä sen reissun) ja pian alkoikin koko maailman tilanne näyttää aivan uudelta. Melkoisen varhaisessa vaiheessa pandemiakevättä aloin jo ajatella että ulkomaille matkustaminen taitaa mennä jäihin omalta osaltani ainakin vuodeksi, jollei pidemmäksikin aikaa. En usko että edes nauttisin reissaamisesta tässä tilanteessa niihinkään turvallisina pidettyihin maihin. Kotimaassakin olen elänyt aika vähäisellä liikkumisella ja tapahtumiin osallistumisella. Tärkeämpää minulle on ollut saada viettää aikaa perheen kanssa, joka on tällä hetkellä lähempänä kuin vuosikausiin. Reissuja jouduin perumaan vaan ajatuksen tasolla, mutta silti tuntuu kurjalta kun matkustamisen vapaa riemu on viety. Tunnetila, jonka kanssa kyllä pärjää ja muitakin ajanvietettä elämässä on. Mutta kyllä matkahaaveita on, tällä hetkellä mielessä eniten Eurooppaan suuntautuvia. Toivon mukaan jokin päivä niitä pääsee toteuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että ehdit takaisin Suomeen etkä jäänyt lockdowniin ulkomaille. En itsekään nauttisi maski naamalla matkustamisesta - koska monessa ns. turvallisessa maassa on maskipakko. Onneksi elämään mahtuu muutakin kuin matkustaminen -- kuten oma perhe, ja joskus on hyvä vaan palata perusasioiden äärelle ja vaikkapa aloittaa uusi harrastus.

   Poista
 10. On tämä korona-aika vaan niin ikävää. Kaikki on epävarmaa eikä mitään voi suunnitella. Matkailevaa ihmistä tämä epävarmuus kyllä syö. Toivottavasti pääset loppuvuodesta toteuttamaan suunnitelmiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ikävä. Ei pelkästään matkailun vuoksi vaan ylipäätänsä. Nyt näyttää siltä ettei loppuvuodesta päästä oikeastaan mihinkään. Odotellaan aikoja parempia.

   Poista
 11. Onneks ehitte alkuvuodesta edes käymään maailmalla. Surettaa kyllä tuo Iranin ja Pakistanin reissujen kohtalo, mutta eipähän ne sieltä mihinkään häviä. Mun matkasaldo on vaan promillen luokkaa verrattuna viime vuoteen. En oo käyny kun Tanskassa tänä vuonna, muuten vaan kotimaassa sen minkä töiltä nyt on kerenny. Korona peruutti kaks Meksikon reissua, Irlannin roadtripin ja syksyn Balkanin kierroksen. Oli haaveissa käydä myös Portugalissa ja Marokossa, mutta ei tässä uskalla enää mihinkään lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta että eivät ne maat sieltä varmaan katoa. Eri juttu on se, että miten ja milloin niissä pääsee käymään ja millaiset rajoitukset ja pakot ovat päällä. Sinullakin näyttää moni matka peruuntuneen. Ehkäpä lähden lokakuussa Latviaan tai sitten toistamiseen tänä vuonna Lappiin jonnekin erämaan laidalle.

   Poista
 12. Me palasimme tammikuussa Thaimaan ja Myanmarin matkalta, helmikuussa kävimme Tallinnassa ja loput matkasuunnitelmat sitten levisivätkin käsiin tältä vuodelta. Toukokuulta peruuntui matka Berliiniin, kesäkuulta reissu Islantiin, Kanadaan ja USA:han ja elokuulta matka Bulgariaan. Muita matkoja ei ollut varattuna enkä nyt suunnittelekaan mitään varauksia ennen tilanteen selkenemistä, ja siinä voi tosiaan kestää esim. vuosi tai pidempään. Peruuntuneita reissuja korvasimme mm. parilla reissulla Meri-Teijoon, kolmen viikon automatkalla Suomessa ja Norjassa sekä muutamalla reissulla Viroon. Silloin Viron tautitilanne vielä oli parempi kuin Suomessa, joten emme epäröineet lähtöä hetkeäkään. Nyt täytyy seurailla tilannetta ja elää sen mukaan. Voi hyvin olla, että edes Baltiaan ei ole pian asiaa.

  VastaaPoista