lauantai 1. elokuuta 2020

Parikkalan Patsaspuisto

Parikkalassa, aivan Suomen ja Venäjän rajalla, sijaitsee todella hieno ja outokin patsaspuisto joka on ollut tämän kesän "top" listoilla paikkana missä kannattaa käydä. Paikka sinällään ei ole uusi, se on ollut siellä jo lähes viisikymmentä vuotta. ITE-taitelija Veijo Rönkkönen on tehty paikalle 560 patsasta - erityisesti moni-ilmeistä ihmisiä ja erityisesti joogaavia ihmisiä esittäviä betonipatsaita, joille ihmeen tuovat oikeat tekohampaat ja jossain määrin hieman oudot ihmeet.Kävin itse puistossa ensimmäistä kertaa 1970-luvun alussa. Tällöin paikka oli erittäin tarkasti vartioitua rajavyöhykettä eikä kahden kilometrin matkalla ollut sallittua pysähtyä kuin tässä patsaspuiston kohdalla. Paikalla oli myös tällöin Suomen puolen vartiotorni, ja kuvaaminen oli ehdottomasti kiellettyä -- Venäjän puoleinen rajatorni oli ja on edelleen heti läheisen järven toisella puolella. Muistan ensi vierailusta vielä sen, että paikka oli todella pelottava kun pysähdyimme heinäkuisessa suviyössä paikalle, usvaa oli joka puolella eivätkä aiemmin sisäänkäynnin yhteydessä olleet noin 20-30 patsasta näyttäneet mitenkään ystävällisiltä - hieman pelottavilta ainakin lapsen silmissä. Taitelija itse oli tällöin vielä hieman erakko, ja hän kurkki talonsa ikkunoista tulijoita. Sittemmin olen ajanut paikan ohi kymmeniä kertoja, ja käynyt muutaman kerran paikalla katsomassa patsaita aikuisen silmin.

Tänä kesänä kun teimme matkaa Punkaharjulle päädyimme pysähtymään paikalla, edeltävästä vierailusta oli yli kymmenen vuotta. Paikka on edelleen erittäin viehättävä ja edelleenkin hieman "spooky" -- ne tekohampaat ja hymyt patsaiden naamoissa. Tällä kertaa paikka oli aivan täynnä ihmisiä ja pysäköintialue - jota on vuosia sitten laajennettua oli aivan täynnä autoja. Lukuisat kävijät ovat tuoneet jo ongelmia, ja muutamia patsaista on kaadettu tai tuhottu. Nykyisin paikalla on kameravalvonta. Paikka myös vaikuttaa hieman markkinahenkiseltä nykyisin, paikalta löytyy erilaisia kauppoja ja pysäköintialueella oli myös kioski. Paikalle on myös pieni pääsymaksu, jonka varat käytetään patsaspuiston kunnokseen. Patsaita myös on mahdollista "adoptoida". Lisätietoa patsaspuistosta saat sen virallisilta sivuilta: patsaspuisto.net.

Vinkkinä: Mikäli haluat kokea patsaspuiston maagisen tunnelman kannattaa siellä vierailla hieman hämärän aikaan kun usva leijailee patsaiden ympärillä ja aikaisin aamulla kun aurinko nousee idästä, Myös talvella paikka on lumoava, kun patsaat ovat osittain lumen peitossa.


16 kommenttia:

 1. Wau, kauniita!💚

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Puistossa on tosi paljon kuvattavaa - suosittelen käymään.

   Poista
 2. Toistaiseksi on tullut ajettua ainoastaan paikan ohi useampia kertoja, paikkaa sen suuremmin noteeraamatta. Paikkahan näyttää todella kiinnostavalta, joten seuraavaksi meidän tulee varmasti pysähdyttyä siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen kuullut monilta tutuilta että ovat vaan ajaneet ohi -- ja kun kuulivat tästä paikasta moni on käynyt katsomassa tuota paikkaa.

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoinen paikka. Jospa joskus osuisi jokin reittimme sen ohi, haluaisin niin nähdä tuon itsekin. Mutta kiitos kivoista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Kuvia löytyy paljon myös patsaspuiston sivuilta.

   Poista
 4. Minäkin eksyin tuonne tänä kesänä mitenkään etukäteen valmistautumatta. Enemmän kuin pelottava patsaspuisto oli minusta huvittava.Taiteilija itse taisi olla tosi outo persoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitelija oli hieman erakkoluontoinen. Näin aikuisen silmin patsaat ovat hauskoja, mutta osa niiden ilmeistä on hieman outoja.

   Poista
 5. No on nämä vähän painajaismaisia, varsinkin jos on hampaat... toisaalta ilhailtava työmäärä valmistaa näitä näin monta! Ja hahmojen tekeminen on varmaan ollut ihan hauskaa hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ihmettelen että kovasti on saanut vanhoja (?) tekohampaita keräillä - mistä lie saanut.

   Poista
 6. Suosittu kohde selvästikin tosiaan tämäkin tänä kesänä. Enpä tiennyt, että aikaisemmin siellä vierailu oli tuolla tavalla rajavyöhykkeellä käymistä. Kävimme mekin siellä viikko sitten, mutta aamulla, aurinkoisella ilmalla, joten tuo "spooky" ei ihan ensimmäiseksi tullut paikasta silloin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spooky fiilis tulee ehkäpä hieman sumuisella ja pimeällä säällä. Rajavyöhykettä tuo alue tosiaan oli aina 80 luvulle asti. Tai sitten NL kaatumisen jälkeen kaatua Suomen puolen vartiotorni ja alueella sallittiin pysähtyminen ja kuvaaminen.

   Poista
 7. Tuo puisto muistuttaa todella paljon Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla. Tyyli on sama. Hienoa, että tälläisiä hiukan omintakeisia paikkoja on olemassa.

  VastaaPoista
 8. Kaikessa outoudessaan kiinnostavan näköinen paikka. 😊

  VastaaPoista
 9. Mulle tuli sama fiilis tuolla puistossa. Sopiva sana kuvaamaan sitä on juuri "spooky". Ei oikein tiedä ovatko patsaiden suut hymyssä vai irvistyksessä. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Hämärässä ja sumussa varmasti parhaimmillaan :)

  VastaaPoista
 10. Hymm... mitähän mieltä olisin näistä patsaista :D Noh, taidetta on monenlaista ja onhan tuo ainakin kyllä hyvin erikoinen paikka...

  VastaaPoista