maanantai 27. syyskuuta 2021

Pitkin poikin Latviaa - Zemgale

Zemgalessa sijaitsee ehkäpä Latvian tai jopa koko Baltian kuuluisin nähtävyys Rundalen (Rundale pils) barokkilinna. Itse en ollut tästä paikasta aiemmin kuullutkaan jotenka päätin yhdistää siellä käynnin Kuurinmaan vierailuun, josta kirjoitin Pitkin poikin Latviaa - Kuurinmaa jutussa. 

Rundalen pils - Rundalen barokkilinna


Sunnuntai 19.9.2021

Sunnuntaiaamusta lähdimme ajamaan Kuldigsta kohti Bauskaa, jonka läheisyydessä Rundalen palatsi sijaitsee. Skrundan kautta suuntasimme tielle A9 (Riika - Liepaja) kohti itää, kunnes Anneniekistä käännyimme kohti Dobelen kaupunkia, joka sijaitsee jo Zemgalen alueella. Dobelessa sijaitsee myös upea linna, joskin osittain jo raunioina, vuodelta 1335. Linna sijaitsee upealla paikalla keskellä kaupunkia isojen vallihautojen keskellä. Linnasta on jäljellä vain isompi keskustorni muurien lisäksi, jossa on nykyään galleria. Linnan muureilta on myös hyvä näkyvyys itse kaupunkiin. 


Dobelen linnan rauniot


Dobelesta matka jatkui kohti Terveteä ja edelleen Bauskaa. Matkan varrella on paljon ulkoilualueita tai "kansallispuistoja", joissa näytti olevan paljon väkeä sunnuntaina. Olin ajatellut käyväni myös Liettuan puolella Ristimäellä, mutta käynti siellä olisi vaatinut erilliset QR-koodit/lomakkeet täytettäväksi molempiin suuntiin, mikäli niitä olisi rajalla kyselty joten suuntasimme Bauskaan. 


Bauskan raatihuone ja tori

Bauska sijaitsee osana Via Baltiaa, ja näin olleen aika vilkas kaupunki ainakin liikenteen osalta. Muuten se olikin sitten todella hiljainen kun kävelimme kaupungin raatihuoneen torilla. Bauskan tärkein nähtävyys on Bauskan linna (Bauska Pils), joka sijaitsee Musa ja Memelejokien yhtymäkohdassa. Linna on rakennettu 1400-luvun puolivälisssä, ja nykyään siellä sijaitsee museo, jonka pääsymaksu on 5€. Linnan näyttelyt ovat useassa eri osassa ja kerroksessa. Eräässä osassa linnaa on vielä vanhat kaakelilattiat, joita pääsee ihailemaan kunhan on laittanut alkaan huopatossut. Linnan päätorni oli sisältä avointa tilaa ja rappusia pitkin pääsee kävelemään tornin huipuille josta on näkymät Bauskan kaupunkiin ja maaseudulle.


Bauskan linnan sisäpihaaBauskan linnan sisätiloja

Bauskan linna ja sen keskustorni

Bauskan linnan keskustorni on avointa tilaa


Ravintolavinkkinä se, että kannattaa käydä syömässä Aveni nimessä ravintolassa,joka sijaitsee Bauskan moottorimuseon vieressä Bauskan keskustasta noin kilometri pohjoiseen. Perus hyvää ruokaa, ystävällinen henkilökunta ja kaikki puhuivat hyvää englantia. Mikäli matkassa on lapsia tai lapsenmielisiä niin Bauskasta vajaa 4.5 km pohjoiseen sijaitsee ns. Rabbit Town (Trusu Pilsetina), jossa on kaniineille raknnettu omat talot ja linnat, joissa ne sitten asuvat yhdessä kukkojen, kanojen ja hanhien kanssa. Pääsymaksu 3€.

Bauskasta palasimme takaisin 8km länteen lähelle Rundalen palatsia Mazmezotnen kylää, josta olin varannut Mazmezotne Muizasta eli Mazmezotnen kartanosta majoituksen. Paikka on todella hienosti kunnostettu siten, että kartanon ympärillä on vanhoista taloista kunnostettu majoitusrakennuksia, joissa on erikoisia huoneita. Olimmekin ainoat henkilöt koko kartanossa ja henkilökunta esitteli ystävällisesti paikkoja. Lähistöllä on paljon polkuja jotka johtavat mm. vanhan linnoitusalueen kautta läheiselle Lielupe joen varteen (jossain kohtaa polku katkeaa mutta kannattaa katsoa esim. maps.me mihin suunnata), jonka toisella puolella on toinen upea kartano - Mezotnes Muiza, jonne olisi päässyt polkusiltaa pitkin. Tunnin ja kolmen kilometrin kävelyn jälkeen palasimme majoitukseen. Yö kartanon tiluksilla oli hyvin hiljainen... eikä kummituksia näkynyt.

Kartanon rakennuksia - päärakennus oikealla ja majoitus vasemmallaMaanantain 20.9.2021

Aamusta aamupalan jälkeen ajoimme viiden kilometrin päähän olevalle Rundalen barokkipalatsin alueelle, joka hämmästytti jo ensinäkemältä. Voiko tällaista paikkaa olla "keskellä ei mitään"?? Barokkilinna on rakennettu 1730-1770 luvuilla Johan Bironin ja Venäjän keisarinnan Anna Joanoavan kesäasunnoksi. Aikamoinen kesämökki, johon kuuluu lisäksi 10 hehtaarin ranskalainen puutarha. 

Näkymät baronin makuuhuonesta puutarhaan


Paikalla ei ollut aamusta ketään muita, jotenka pääsimme heti klo 10 tutustumaan palatsin lukuisiin huoneisiin. Maskia piti pitää päällä sisätiloissa. Ja niitä sisätilojahan sitten riittää - on isoa kultaista pelisalia, valkoista salia, isoa galleriaa, yksityistiloja, vastaanotto salonkeja, kirjastoa, pelihuonetta yms.. Tunnin kävelyn jälkeen tuli taas ns. "museoähky" eli fiilis että nyt ei pysty enää vastaanottamaan mitään uutta tai jaksa lukea jokaista huoneen kuvausta. Onneksi palatsissa on kahvila, jossa voi hetken istua syöden tai juoden - ja jatkaa tutustumista kellarikerroksen näyttelyihin, mutta jatkoimme ulos ja ranskalaiseen puutarhaan, jossa oli mukava kävellä kirpeässä aurinkoisessa syyssäässä ihmetellen geometrista puistoa ja kukkien väriloistoa vielä näin syksyllä. 

Kultainen peilisali

Iso galleria

Valkoinen sali


Kirjastosta löytyi tähtikarttapallo - hieno!
Suosittelen käymään Rundalen barokkilinnassa vaikka päiväreissulla Riikasta käsin. Liput kannattaa ostaa netistä ennakkoon tietylle päivälle. Tällä hetkellä liput barokkilinnaan ja puutarhaan maksavat 11,5€ henkilö.   

Rundalen barokkilinnan ulkopihaa

Kahden tunnin kierroksen jälkeen jatkoimme matkaa kohti Riikaa käyden Jelgavassa myös katsomassa Jelgava pilsiä eli Jelgavan linnaa, jossa nykyään toimii yliopiston tiloina. Jelgavassa kävimme myös lounaalla samaisen Lielupe joen varrella sijaitsevassa Pilsetap Elpa nimisessä ravintolassa, josta on hienot näkymät joelle ja itse kaupunkiin. Ruuat ovat hieman kalliimpia, mutta pääruuat kuitenkin alle 20€. 

Päivän päätteeksi ajoimme takaisin Riian lentokentälle. Kilometrejä tällä reissuilla tuli noin 700km. Kuten edeltävässä jutussa totesin niin Latvia on paljon muutakin kuin Riika tai Jurmala, jotenka kannattaa rohkeasti lähteä katsomaan muitakin paikkoja Latviassa. Erityistä kiitosta pitää antaa Latvia.Travel organisaatiolle, joka on tuonut useampaan paikkaan isoja kylttejä, karttoja ja opastauluja kertomaan kyseisen paikan tietoja - latviaksi, venäjäksi, saksaksi ja englanniksi. En ole tämmöiseen Suomessa törmännyt jotenka tästä voisi vaikkapa ottaa mallia. Latviassa myös kesä ja syksy jatkuu pidempään, jotenka esim. syyslomamatka Latviassa voisi olla ihan kiva vaihtoehto.

Latvian maakunnista on vielä Latgale käymättä, joka sijaitsee maan itäosissa ja siellä riittää myös paljon nähtävää. Olen ajatellut käyväni siellä mahdollisesti vielä tänä vuonna, koska käyttämättä on vielä airBaltic lentovoucherit jotka hankin viime syksynä (2020) peruuntuneen matkan tilalle.  

Kustannukset

Kolmen yön ja neljän päivän kustannukset kahdelta hengeltä:
 • Lennot (Norra): 217€
 • Majoitukset yhteensä (ei menty halvimman mukaan vaan valittiin hieman tavallista poikkeavia majoituksia laatikkohotellien sijaan): 379€
  • Jaunpils: 119€ (sis. aamiaisen)
  • Villa Rumba: 160€ (ei aamiaista, mutta viinipullo sisältyi)
  • Mazmezotnes Muiza: 100€ (sis. aamiaisen)
 • Auton vuokraus (Europcar, Skoda Octavia Combi automatic): 106€
 • Bensa 98E5 (700km): 50€
 • Museot: 34€
 • Ruokailusta että se on pääsääntöisesti noin puolet Suomen hinnoista, eli illallinen kahdelle juomineen noin 50€. Lounas 25€, olut 3€
 • Yhteensä noin 800€

Prologi

Muutama sananen vielä koronaturvallisuudesta ja paluusta Suomeen. Latviaan mentäessä vaaditaan koronatodistus sekä erillinen matkustusilmoitus. Nämä tarkistettiin "ylimalkaisesti" vain Helsingin päässä. Latviaan saapuessa ei niitä kukaan kysellyt. Latviassa ravintoloissa vaaditaan koronatodistusta, jos haluat olla sisätiloissa. Kaupoissa ja erityisesti kioskeissa valvotaan maskien käyttöä ja jopa kuinka monta henkilöä saa samanaikaisesti olla sisällä. Majoituksissa ei todistusta kysytty. Suomeen palatessa ei Riian lentokentällä kysytty yhtään mitään, kuin vain boarding pass. 

Helsingissä meno oli taas muuttunut sitten viime kesän. Nyt paikalla oli useita henkilöitä "huutamassa" mihin naruilla aidattuun "karsinajonoon" piti mennä (kaksi rokotetta, yksi rokote tai ei mitään), josta sitten kauheassa häslingisssä jonotettiin tarkistuspisteeseen jossa katsottiin vain ja ainostaan nopeasti koronatodistus, ei mitään muuta! Ei edes passia tai henkilökorttia. Ihmettelin tätä ääneen että miksei tarkisteta että olenko minä juuri se kuka tätä ryppyistä paperin palaa kantaa, ei edes QR koodia skannattu. "Tämmöiset on nyt määräykset"... vastauksena. Tämä oli aika säälittävä näky ylipäätänsä kaikkine naruineen puhumatta koko Helsingin terminaalista, joka ei näytä vaan tuntuu ihan rakennustyömaalta jo kolmatta vuotta peräkkäin. HUOMAUS: Nyt lentoasemalle on tulossa "Vihreä linja", jotka pitkin pääsisi suoraan ohi tarkistuksien, jonka tarkoitus olisi vähentää ruuhkia. 


13 kommenttia:

 1. Upeita vanhoja rakennuksia ja erityisesti tuo puutarha! Kiva kun sisällytit kustannukset postaukseen, noita on aina mielenkiintoista vertailla eri matkakohteiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Puutarha oli hieno, vaikkakin vain 10 hehtaaria kooltaan, mutta siellä ei eksynyt niin helposti kuin Versailsin puutarhaan.

   Poista
 2. Katariinan tapaan itsekin kiinnitin erityisesti huomiota nimenomaan Rundalen barokkilinnan upeaan puutarhaan. Ihan hauskaa on myös lukea kustannuksista, vaikka ehkä itse en kovin paljoa omaan vertailuun niistä koe hyötyä usein saavanikaan, kun eri matkat ovat keskenään niin kovin erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva puutarha varsinkin kun syksy oli Latviassa vielä jatkunut huomattavasti pidempään kuin Suomessa. Kustannukset ovat toki jokaisella oman näköisensä valinnoista riippuen, mutta joskus niistä voi saada jotain vinkkejä maan sen hetkisestä hintatasosta.

   Poista
 3. Hiljaiselta näyttää. Tuo Bauskan linna on kuin suoraan jostain Game of thrones -sarjasta ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaista oli, mutta eipä haitannut. Linna oli ihan kivasti remontoitu ja puolet linnasta oli jätetty raunioiksi.

   Poista
 4. Todella upea tuo Rundalen pils puutarhoineen, ja Bauskan linna näyttää myös kiinnostavalta! Kiitokset vinkeistä, pitää laittaa nämä potentiaalisten kohteiden listaan kun palataan Latviaan kuun vaihteessa ja tarkoitus olisi ajella vähän ympäriinsä ennen asettumista Riikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Latviasta löytyy paljon nähtävää jo muutaman tunnin päästä Riiasta, ja moottoriteitä pitkin pääsee toki vielä nopeammin eri paikkoihin.

   Poista
 5. Kiinnittyi taas huomio - kauniista linnoista huolimatta - tuohon, että tähän maailmanaikaan tuo rajojen ylittäminen on noiden erilaisten sääntöjen ja ilmeisesti minimissään lomakkeiden takia ainakin vähän työläämpää kuin ennen. Tosin sitten jää vielä jäljelle tuo, että kun ensin askartelet tunnollisesti ne lomakkeet, niin sitten niitä ei kuitenkaan tarvita! Puolassa äsken käydessämme ei kukaan Puolan rajalla mitenkään siihen lomakkeeseen viitannut, joka kuitenkin oli (muka) pitänyt täyttää, puhumattakaan siitä, että kukaan Turussa olisi Finentryä tarvinnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se hieman turhautti taas että lomakkeet täytettiin eikä niitä kukaan katsonut missään tarkemmin. Minusta se Latvian location form oli lähinnä "rekisteröinti" että tulee maahan, eikä siinä kysytty mitään että missä on ja kuinka kauan. Liettuan lomake oli taas tarkempi, mutta sitä en lopulta viitsinyt täyttää kun paluussa olisi pitänyt olla taas uusi Latvian lomake.

   Poista
 6. Vau, tuo Rundalen barokkipalatsi on tosi hienon näköinen! Minäkään en ollut ikinä kuullutkaan siitä. Piti heti laittaa paikan nimi ylös. Jos tulee taas joskus tuolla liikuttua, niin täytyy käydä! Tyhjistä saleista kuvissasi tulivat ihan mieleen Schleissheimin palatsit, joissa kävimme kuukausi sitten. Sielläkin oli tyhjää, ja samalla tavalla tosi upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse löysin paikan Visit Latvian sivustojen kautta, jotka ovat todella hyvä sivustot Latvian eri lääneihin ja niiden nähtävyyksiin. Suosittelen tutustumaan.

   Poista
 7. On kyllä upeita linnoja ja eritoten tuo Rundalenin puutarha on hulppea. En ole koskaan käynyt vielä Latviassa, mutta mieli tekisi. :)

  VastaaPoista