lauantai 6. elokuuta 2022

Georgia - Batumi

Georgian matkan seuraavana kohteena oli Mustanmeren rannalla sijaitseva Batumin kaupunki, joka Georgian toiseksi suurin kaupunki. Batumi tunnetaan rantalomakohteena, jossa viihtyvät niin georgialaiset, turkkilaiset kuin venäläiset. Nykyään myös Gulfin alueelta (Arabian niemimaalta) sinne matkustaa paljon turisteja joka näkyi selvästi katukuvassa (naisia mustat kaavut päällä samalla kun miehet kulkevat kesäisesti pukeutuneena). 

Tämän kertainen juttu sisältää ruokakuvia Georgiasta, niitä toivottiin aikaisemmissa jutuissa. Lopussa pari kuvaa Batumista.

Tyypillinen lounas mitä syötiin - salaattia, hatsapuria ("georgialainen pitsa") ja saslik-varraslihoja


Maanantai 18.7.2022

Tänään tiedossa oli huomattavan pitkä ajomatka - 270km Mestiasta Batumiin, ajoaika kuusi tuntia. Ajoimme saa reittiä takaisin olimme tulleet Jvarin ja Zugdidin kaupunkeihin asti, josta käännyimme kohti Potin kaupunkia, jossa sijaitsee Georgian suurin satama ja jouduimmekin isoon rekkaruuhkaan satama-alueen ja huoltanliikkeiden alueella. Alue ei todellakaan ollut houkuttelevan näköinen, mutta kaupungista noin kymmenen kilometriä etelään pääsimme ajamaan Mustanmeren rannikkoa sivuavaa tietä jossa oli todella paljon jo aikaansa nähneitä ja ränsistyneitä lomaresortteja. Lopulta hyväkuntoinen moottoritie toi meidän Batumiin ja samalla ilman muuttui pilviseksi ja ilma jopa viileäksi. 

Khinkaaleja - liha täytteellä. Khikaali syödään varoivaisesti siten, että otetaan se juuresta käteen ja puraistaan pieni aukko ja juodaan sisällä oleva keitinliemi joka on uskomattoman hyvää, ja sitten varsinainen liha. "Juuri" jätetään syömättä. 

Batumissa olin varannut kahdeksi yöksi majoituksen Hotel O Galogresta (172€/2 yötä) ja se sijaitsee ns. vanhan Batumin alueella jossa tiet ovat kaikki yksisuuntaisia, erittäin kapeita ja täynnä pysäköityjä autoja. Siinä piti ajaa aika tarkasti leveällä autolla. Olin pyytänyt autolle parkkipaikkaan hotellista, ja mutta eihän sitä oltu mitenkään järjestetty joten jätin auton pienelle sisäpihalle muiden autojen kanssa. Hotelli oli ulkoisesti erittäin hieno - graniittia olevat julkisivut, huone todella iso sisältäen kaksi isoa parveketta joista oli näkymä kirkolle ja läheisille kaduille jotka olivat täynnä erilaisia ravintoloita. 

Juustoinen salaatti pähkinöillä

Lähdimme kävelemään kohti Batumin bulevardia joka on Mustanmeren rantaan tehty todella leveä alue jalkakulkijoille vaikkakin siellä sai vähän väliä väistellä holtittomasti sähköpotkulaudoilla ajavia arabeja. Pituutta bulevardilla on jopa seitsemän kilometriä. Kävimme myöhäisellä lounaalla "öky" italialaisessa ravintolassa ja tämän jälkeen kävelimme ympäriinsä Batumia ja ihmeteltiin isoja hotelli-pilvenpiirtäjiä joita oli lähes koko rantaviiva täynnä, kuten myös kasinoita. Paikka on täydellinen vastakohta Tbilisille, ja en oikeastaan pitänyt ollenkaan näkemästä. Mustameren allot olivat niin kovat että uimaan ei ollut menemistä ja välillä sateli vettä - viereiset vuoret keräävät Mustaltamereltä tulevan kostean meri-ilman, joka sitten sataa alas. 

Chakhokhbili - paistos, jossa kanaa, sipulia ja paprikoita

Salaattia - tomaatti muuten maistui auringolta ja lämmöltä

Aamiainen Mestiassa hotelli Suntowerissa. Tällä kyllä pärjäsi pitkään

Löysimme lopulta Craft oluita tekevän ja myyvän paikan, ja siellä menikin tovi kun maisteltiin IPAa, APAa, Pilssiä ja Siperia Stouttia sekä juteltiin niitä näitä jonkun paikallisen olut-hipsterin kanssa. Hän suositteli hyvää ruoka ja viiniravintolaa - Wine Garagea, jonne sitten lähdettiin illasta syömään. Pienestä ovesta sisään ja sisällä oli uskomattoman hieno viinibaari ja takaa löytyi pieni piha pöytineen jossa nautittiin kevyt iltapala hyvän viinin kanssa. Illasta kävimme vielä muutamassa muussakin viini ja olutbaarissa joita vanhan Batumin alueella todellakin oli paljon. 

Hatsapuri - juustolla täytetty ja päällä vielä kanamuna

Perunapaistosta 

Batumi, näkymä hotellista kadulle

Batumi - Pyhän Nikolauksen kirkko


Tiistai 19.7.2022

Toinen päivä Batumissa. Lomapäivä, eli ei autolla ajoa. Tälläkin kertaa kävelimme Batumin bulevardia pitkin ehkäpä sen puoleen väliin ja sitten takaisin. Ilma oli pilvinen ja hieman sateinen. Jatkoimme rakennusten ihmettelyä ja kävelimme huvipuistoalueella sekä väistelimme edelleen holtittomasti kävelykadulla ajavia turisteja. Iltapäivästä palasimme hotelliin ja sain siirrettyä auton viralliselle parkkipaikalla. Illalla kävimme vielä uudemman kerran kiertelemässä kaupungilla ja syömässä pienessä georgialaisessa ravintolassa khinkaleja ja salaattia. 

Alla kuvia Batumin rannalta - Batumi bulevardilta kuvattuna.





No tulipahan nähtyä Batumi. Ehkäpä aurinkoisella säällä se olisi voinut olla viehättävämpi ja rannat olisivat varmaankin tällöin aivan täynnä vieri-vieressä pötköttäviä turisteja, mutta tuskin minua enää saisi Batumissa käymään. Yksi kerta riitti. Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Borjomin kaupunkia, joka on kuuluisa mineraalivesistään ja kylpylöistä.



15 kommenttia:

  1. Sää vaikuttaa usein ainakin omaan reissukokemukseeni melkoisesti ja uskon, että varmasti kokemus Batumista olisi ollut paremmalla säällä hyvin erilainen. Todella maukkailta vaikuttavavia ruokia. Olivatko paikalliset oluetkin muuten maukkaita ja laadukkaita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää toki vaikuttaa fiiliksiin, mutta jotenkin paikasta jäi aika teennäinen kuva kun hotellia oli vaan hotellin vieressä. Myydyin paikallinen olut, Natakhtaria, oli ihan perus-lageria eivätkä ne Craft oluet joita juotiin Bevri pubissa huonoja olleet.

      Poista
  2. Georgialainen ruoka on ihan mahtavaa, ja todella edullista myös! Craft beer oli meidän vierailun aikaan 2018 vielä melko uusi juttu, mutta ainakin Number 8 -panimo teki silloin jo ihan kelpoa olutta. Mutta harmi että Batumi näyttäytyi teille sataisena ja synkkänä, se kyllä vaikuttaa helposti reissukokemukseen, kuten Mikkokin tuossa kommentoi. Me tykättiin Batumista, vaikka se onkin melko ristiriitainen kaupunki ilmeisesti lähinnä venäläisellä rahalla rakennettuine pilvenpiirtäjineen ja kasinoineen. Kokemukseen tietty vaikutti sekin, että asuttiin paikallisilta vuokratuissa asunnoissa ja oltiin pidempään, eli ehdittiin vähän "päästä sisään" kaupunkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli Batumissa olisi viettänyt viikon niin ehkäpä tällöin olisi löytänyt jotain enemmän minua kiinnostavaa. Tällä kertaa vierailu oli lyhyt enkä pitänyt siitä hotelli-kasino ympäristöstä.

      Poista
  3. Khinkaaleja syötiin kerran Venäjällä. Vasta jälkeen päin kuulimme, että ei niitä kokonaan pidä syödä.
    Georgia näyttää hienolta. Kävin katsomassa noita muitakin kirjoituksiasi. Ilmeisesti sinne kun menee, ei kannata jäädä Tbilisiin vaan, mitkä muut paikat on ehdottomasti nähtävä?
    Ja miten näihin paikkoihin pääsee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Itse opin ensimmäisellä Georgian reissulla miten khikaaleja tulee syödä. Tbilisistä pääsee julkisilla pikkubusseilla eri kaupunkien ja kyliin -- niillä ei tarkkaa aikatauluja ja lähtevät kun kyydissä tarpeeksi matkustajia. Tbilisin lähellä on Kakhetin alue, jonne kannattaa tehdä päiväreissu ja tulenkin tässä juttusarjassa vielä kertomaan siitä. Lisäksi Kazbegin alue on upea - päiväreissuna aika pitkä. Heti Tbilisin ulkopuolella Mtskheta jossa kävin edeltävällä kerran. Voit myös pyytää yksityistä kuljetusta jolloin saat oman auton ja kuljettajan sekä pystyt itse määrittämään missä ja milloin pysähdellään. Näitä tarjoavat kaikki majapaikat. Itse käytin https://gotrip.ge/en/ sivustoja jossa voit itse rakentaa reitin ja valita kuljettajan.

      Poista
  4. Herkulliset ruokakuvat saavat matkakuumeen Kaukasukselle nousemaan. Olen syönyt khinkaleja georgialaisessa ravintolassa Kazakstanin Almatyssä, mutta en muista, että olisin saanut ohjetta niiden syöntiin. Söin koko nyytit sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah. "Väärin syöty" .. No se kanta on toki syötäväksi kelpaavaa, mutta kun siinä pidetään käsiä ja oikeastaan se ei maistu "miltään" niin siksi ne jätetään normaalisti syömättä.

      Poista
  5. Oli Batumi varmaan aikamoinen pettymys, kun sitä pidetään kuuluisana rantakohteena. Toisaalta, siellä on paljon turisteja Keski-Aasiasta, ja kun heillä ei ole rantaa lainkaan, mikä vaan kelpaa.
    Onneksi edes ruoka oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin sen ymmärsin että olisi kuuluisa ja upea. Ehkäpä paikka ei vaan sopinut minulle ja toisaalta aurinkoinen ilma olisi saanut sen hotellityömaan näyttämään hieman paremmalta. Myös Mustameri näytti tosi synkältä isoine aaltoineen.

      Poista
  6. Eipähän ole tullut Batumissa käytyä - ja tästä näkemäni perusteella ei taida kannattaakaan :-) Siippa oli aikoinaan merellä töissä joitakin vuosia ja siltä ajalta taisi tämäkin kaupunki olla tuttu ja sen perusteella ei ole koskaan sitä matkakohteeksi ehdottanut, ehkä vähän samoilla fiiliksillä kuin tämä juttusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on paljon muita kohteita joissa käydä, ja jotenkin tuntui ainakin minusta että nämä korkeat pilvenpiiirtäjä hotellit eivät minua kiinnosta vähän kuin Dubai, josta en myöskään pidä niin paljon että sinne pitäisi uudestaan matkustaa.

      Poista
  7. Kiitos näistä ruokakuvista. Paikallisten ruokien maistelu on iso osa meidän reissuja joten iskit siinä mielessä heikkoon kohtaan. Ja hyvältähän nuo näyttävät. Sikäläinen ruoka ei ole ihan kauhean tuttua vaikka muutaman kerran maistanut olenkin. Nyt vielä kun pääsisi paikan päälle syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Paikan päällä ruoka maistuu hieman toiselta kuin vaikkapa Suomessa georgialaisessa ravintolassa. Raaka-aineet ovat niin paljon erilaiset - ja esim. vesi on tuolla erilaista jotenka jo tee maistuu ihan erilaiselta vaikka samaan teelehtiä käyttää.

      Poista
  8. Tuli nälkä! Khinkalit ovat mielestäni aivan sairaan hyviä, samoin georgialainen leipä. Mutta joo, lähinnä rantakohteina tunnetut paikat ovat minusta usein sellaisia, että ankealla säällä niistä ei meinaa saada oikein mitään irti. Itse en ole mikään rannalla makaaja muutenkaan, mutta voivat rantamestat silti olla minustakin kivoja uinti- ja snorklausmahdollisuuksien takia. Sadesäällä vaan voi olla vaikea keksiä niissä mitään itseä kiinnostavaa tekemistä. Georgiassa sentään taitaa olla ihan hyvät sapuskat, joten voihan sitä keskittyä sitten syömiseen ja vähän juomiseenkin. :)

    VastaaPoista