lauantai 3. syyskuuta 2022

Poznań ja Toruń

Keskisessä Puolassa on kaksi uutta kiinnostavaa matkakohdetta, joihin kävin tutustumassa heinäkuun 2022 lopulla neljän päivän aikana: Poznan ja Torun. Tällä hetkellä Helsingistä pääsee Ryanairin puolentoista tunnin lennon Poznaniin ja lentoja on saanut muutamalla kympillä per suunta. 

Poznań on yksi Puolan vanhemmista kaupungeista Wartajoen varrella ja ja se on samalla Iso-Puolan voivodikunnan pääkaupunki. Poznan kuten suurin osa muistakin Puolan kaupungeista tuhottiin toisen maailman sodan aikana ja niin on käynyt tämänkin kaupungin suhteen, mutta vanha kaupunki on rakennettu uudestaan. 

Poznań Stare Rynek ja kellotorni - remontin keskellä


Tiistai 26.7.2022

Saavuimme puolenyön aikoihin Poznaniin ja suuntasimme suoraan hotelliin. Taksi keskustaan maksoi 15€, puolen tunnin matka - takseissa on mittarit, mutta kannattaa vielä varmistaa hinta. Olin varannut majoituksen Puro Hotel Poznan Stare Miasto hotellista neljäksi yöksi (343€/4 yötä aamiaisella), joka sijaitsee vanhan kaupungin ja sitä kiertävän kehätien varrella ja sijainti on hyvä - vain muutama sata metriä vanhan kaupungin aukiolle, Stare Rynekista. Hotelli oli muutenkin tosi hyvä - erinomainen aamiainen, huoneet toki pieniä mutta siistejä ja nykyaikaisesti Padilla ohjattiin huoneen valaistusta yms. 

Heti alkuun varoituksen sana: koko Poznan vanha kaupunki ja erityisesti sen aukiot ovat remontissa - eli ne kuvat jotka Stare Rynekista ovat internetistä nähtävissä eivät vastaa tämän hetkistä totuutta. Tämä valkeni ikävällä tavalla kun kävelimme keskustaan väistelen auki kaivettuja teitä ja rakennustelineitä. Kuulemme mukaan remontin pitäisi valmistua syksyllä 2023, mutta se voi hyvinkin kestää pidempään ehkäpä jopa vuoteen 2025 asti. Muutenhan aukio olisi ollut kiva paikka värikkäiden talojen ympäröimänä ja terasseilla istuen. Nyt toki pääsi istumaan johonkin kiikkuvaa tuoliin samalla kun rakennuspöly leijaili ympärillä. Suurin osa ravintoloista oli kuitenkin auki, ja suosittelen syömään sisätiloissa- Stare Rynek 95 ravintolaa voin suositella kuten myös ketjuravintola Pierogarnia Stary Mlyniä joita löytyi myös Torunin kaupungista. 

Poznanin värikkäät talot - remontin keskellä


Vanhan kaupunki oli siis aikamoinen pettymys ja remontti jatkui myös pitkälle uudemman kaupungin alueelle. Ensimmäisenä päivänä kävimme myös tutustumassa entisen panimon tiloihin tehtyyn isoon "ostoshelvettiin" Stary Browariin jossa riittää kauppoja ja ravintoloita. Koska Poznanin vanha kaupunki oli täysin rempallaan päätimme käydä ostamassa junaliput Toruniin (32€/2hlö/meno-paluu), toiseen Puolan historiallisista kaupungeista johon pääsee helposti yhdellä junayhteydellä.

Poznan kuuluisat vuohet maalattuna seinään


Keskiviikko 27.7.2022

Lähimme aamusta kävelemään ensin Ostrow Tumskin saarelle, jonne Poznanin kaupunki oli aikoinaan perustettu. Nykyään siellä on Poznan katedraali sekä muita pienempiä kirkkoja ja historiallisia kohteita. Kannattaa samalla matkalla käydä myös läheisellä Srodkan alueella jossa on muutamia isompia muraaleja maalattu talon seiniin ja niistä jos haluaa saada hyvät kuvat on syytä paikalla olla aikaisin. Srodkasta suuntasimme kohti Pozannin suurinta puistoa - Citadel Park jossa on aiemmin sijannut isompi linnoitus, mutta joka tuhoutui toisen maailman sodan taisteluissa. Puisto on tosi laaja ja sieltä löytyi myös yksi kiva ravintola, Umberto, puutarhan keskeltä. Alueelta löytyy myös sotahistoriaalinen museo jonka pihalla oli nähtävissä neuvostoaikasta "romua". Puistosta suuntasimme vanhan kaupungin keskustan ja lounaan jälkeen kohti Jezycen kaupunginosaa josta löytyy paljon hipsteri ravintoloita ja baareja. Srodka 3 muraali oli upean näköinen


Torstai 28.7.2022

Aamulla junalla Toruniin. Matka kesti pari tuntia ja kannattaa olla tarkkana missä Torunin asemalla jää pois - jäimme Veiksel joen toisella puolella olevalle Torun Main juna-asemalla josta oli lähes kolmen kilometrin kävely kaupunkiin. Samalla toki tuli nähtyä kaupunki Veiksel joen toiselta rannalta. Torunin vanha kaupunki olikin ihan toista mitä Poznan - huomattavasti isompi, kadut kunnossa, ravintoloita ympäri eri aukioita ja väkeä täynnä. Vanhassa kaupungissa riittää nähtävää, varsinkin jos on kiinnostunut kirkoista - niitä siellä on useampia ja kävimme ainakin neljässä kirkossa. Rakennuskanta on kaupungissa on vanhaa - 1400 luvulta ja punainen tiili hallitsevana rakennusmateriaalina. Kaupungissa ei myöskään voi olla törmäämättä piparkakkuihin, ja niitä myydään siellä täällä - ja jos oikein kiinnostaa kaupungista löytyy myös piparkakkumuseo jossa pääsee itse leipomaan piparit. 

Kävelimme Torunin kaupungissa ristiin rastiin kuuden tunnin ajan, jonka aika ehdimme toki syömään lounaan (piirakoita stary mlyn ravintolassa) ja myöhemmin illallista (Jan Olbrachin panimoravintolassa) sekä nauttia muutaman oluen Veiksel-joen varrella sijaitsevissa ravintolalaivoissa.  Palasimme myöhäisellä iltajunalla takaisin Poznaniin ja olimme puolenyön jälkeen takasin hotellilla. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut paikallaan viettää yö tai kaksi Torunin kaupungissa. 

Torunin vanha kaupunki Veiksel joen toiselta puolelta kuvattuna

Torunin kuuluisa pronssinen koirapatsas


Kaupungintalo ja edessä Kopernikuksen patsas (syntyjään Torunista)Kopernikuksen kotitalo ja nykyinen museo

Veiksel joki ja Torunin kaupunki


Perjantai 29.7.2022

Koko perjantaipäivä jäi aikaa Poznaniin, koska lento Helsinkiin lähti vasta myöhään illalla. Niinpä kiertelimme kaupungilla, väistelen remontteja, ja nauttien kesäloman viimeisistä päivistä muutamilla terasseilla ja ravintoloissa. Poznanista löytyy toki paljon museoita, mutta emme olleet nyt museofiiliksissä - niissä on parempi käydä kun ilmat eivät anna myöden olla ulkona. 
Zurek keittoa

Stare Rybek 95 - illallinen (legendaariset Hasselbackin perunat!)

Keitinpiirakoita
Yhteenveto: Poznań olisi ollut varmaankin ihan kiva kohde mikäli katuja ja aukioita olisi oltu revitty auki, mutta Torunin kaupunkia voin suositella lämpimästi - sinne pääsee näppärästi pari tunnin junamatkalla niin Poznanista, Varsovasta kuin Gdanskista. Sikseen Puola on kiva ja vielä suhteellisen edullinen kohde - eli mikäli Krakova, Varsova tai Gdansk on nähtynä suuntaa keskiseen Puolaan.


Puola on ihmemaa Sinne aion matkustaa Laivassa alkoi tansittaa Tanssin polkkaa ja masurkkaa
..
Puola on paikka ihanin Siellä on nykyään sähkötkin
..
Sleepy Sleepers - Haloo Warsowa!

21 kommenttia:

 1. Olipa hyvä tietää tilanne. Me ajelimme tuolla seudulla viimeksi neljä vuotta sitten ja kun emme silloin löytäneet mieleistämme majapaikkaa Poznanista, pysähdyimme pariksi yöksi Gnieznossa. Sekin oli oikein hyvä käyntikohde, ja hotellimme oli edullinen ja silti ihan erinomainen parkkipaikkoineen (yksityinen autotalli) ja aamiaisineen. Kyllä Puolasta löytyy. Torunissakaan emme ole käyneet, eli hyvä tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolassa olisi useammaksi reissuksi kohteita nähtäväksi ja koettavaksi. Gnieznosta en ole kuullutkaan. Upea näköinen kirkko siellä ainakin on.

   Poista
 2. Pari vuotta sitten peruuntui reissu Krakovaan koronan vuoksi ja se on jäänyt hieman kaivelemaan. Sen jälkeen ei oikein ole ollut aikataulullisesti riittävän hyvää mahdollisuutta lähteä siellä käymään. Edelleen Krakova kiinnostaa Puolan kauungeista selvästi eniten, mutta Poznan voisi olla hyvä vaihtoehto, erityisesti edullisten lentojen ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krakova on mielestäni Puolan hienompia kaupunkeja erityisesti arkkitehtuurin vuoksi. Pari kertaa siellä käynyt ja se sopii hyvin jopa viikonloppukohteeksi.

   Poista
 3. Kun työkaveri pohti kesällä, minne menisi lomalla, suosittelin Poznania, kun sinne halvat lennot. Vähänpä tiesin ennen kuin näin sun stoorit. Ehdin perua puheeni ennen kuin hän oli ostanut lentoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuo kommentti oli minulta 🤪

   Poista
  2. Kiitos Sini -- no ehkäpä hyvä että mainitsit asiasta eteenpäin. Itse kuulin keskustan remontista päivää ennen lähtöä, mutta liput oli jo hankittu ja matkaan lähdin.

   Poista
 4. Torunin takia voisin vielä/taas harkitakin pistäytyväni Puolassa. Melkein harmittaa, ettemme ottaneet muutamaa lisäpäivää Gdanskissa ja käyneet sieltä käsin Torunissa. Kuvaamasi Poznan ei oikein houkuttele matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Torunia jos vaan Puolaan lähtee uudestaan käymään. Poznan voi olla ihan kiva - vuonna 2025, kunhan se remontti joskus tällöin valmistuu.

   Poista
 5. Keskiviikkona tiedän ajantasaisen tilanteen: lennän Poznaniin konferenssiin. Tarkoitus konffan jälkeen mennä lähellä olevaan kansallispuistoon. Ehkä Toruniin riittäisi myös yksi päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla - mutta todennäköisesti saat vielä kulkea remontin keskellä.

   Poista
 6. Näistä kaupungeista en oo kuullutkaan, hyvä tietää että sinne on halpoja lentoja saatavilla. Puola on kyllä kiva maa, sinne olis kiva palata joskus! Vaikka kyllä tuo työmaa vaan latistaa tunnelmaa ja sitä yleiskuvaa kaupungista, hyvä tietää että puol kaupunkia on nyt rempan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tämä juttu toi tunnetuksi muitakin Puolan kaupunkeja -- Krakovan ja Warsovan lisäksi.

   Poista
 7. Kiva lukea myös ei niin tunnetuista kaupungeista, sillä meillä kokemusta vain Krakovasta, jossa ystävämme asuu. Puolasta jäi kyllä sen visiitin perusteella lämpimät fiilikset ja tuo puolalainen ruoka sekä olut osuivat ainakin Ilkan makuhermoon. Itselle oli vähän liikaa vetää teräviä shotteja illanistujaisissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tutustunut puolalaiseen shotti-kulttuuriin Suomessa, kun naapurissa asui puolalainen. Lasit täyteen ja tyhjäksi -- täyteen ja tyhjäksi...

   Poista
 8. Komppaan muita, kiva lukea näistä vähän vieraammista / ei niin tunnetuista Puolan kaupungeista :) Jostain syystä mä en ole koskaan ollut kovin ihastunut maahan, mutta ehkä voisin antaa sille vielä mahdollisuuden. Ihan vaikka vaan halpojen lentojen takia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt loppusyksyksi on taas saatavilla muutaman kympin lentoja Poznaniin, mikäli remppatyömaat vaan kiertää kauempaa.

   Poista
 9. Poznań ja Toruń ovat niitä harvoja kaupunkeja Puolassa, joissa en ole käynyt. Sen mielenkiintoisempaa oli lukea niistä. Varmaan lähivuosina tulee käväistä sielläkin.
  Keitinpiirakka on muuten nimeltään varenik. Oliko sisällä lihaa vai hedelmiä? Joskus niitä täytetään myös juustolla.

  VastaaPoista
 10. Puolassa on paljon noita hienoja kaupunkeja. Ja hintatasokin huokea. Eli hyvä matkakohde. Harmillista, että Poznan oli myllerryksessä.

  VastaaPoista
 11. Olenkin miettinyt vähän ihmetellen, kun Ryanairin mainoksissa olen nähnyt Poznanin kohteena, että miksihän sinne Suomesta lennetään. Että kun on ainakin omaan korvaan tuntematon kohde, niin onko menijöitä sitten riittävästi. Mutta onhan se kiva, että Suomesta pääsee suoraan myös tuntemattomampiin kohteisiin. Harmi vain Poznan kannalta, kun nyt Suomeen tulee tällaista viestiä, että ei varsinaisesti nyt pariin vuoteen ainakaan kannata sinne mennä, niin moni jättää menemättä, ja reitti saatetaan lakkauttaa.

  VastaaPoista
 12. Tuo Poznanin vanha keskusaukio oli todella ihastuttava kun siellä viime vuonna käytiin, harmillista että on mennyt noin isoon ja pitkäkestoiseen remonttiin! Tuo ei voi olla vaikuttamatta mielikuvaan kaupungista, vaikka muitakin kivoja alueita siellä on. Torun puolestaan oli minulle uusi tuttavuus, mutta kuulostaa oikein viihtyisältä paikalta! Puola ylipäätään on yllättynyt positiivisesti monipuolisuudellaan, ja pienpanimo-oluiden ystäville se on myös ihan huippu maa.

  VastaaPoista