lauantai 16. syyskuuta 2023

Matkailun sadonkorjuu 2023 ja tulevia matkoja

Vuorossa on taas perinteinen matkailun sadonkorjuu vuodelle 2023 eli katsaus tämän vuoden matkoihin sekä tulevia matkoja. Kuten vuosi sitten maailman geopoliittinen ja epävakaa tilanne erityisesti Euroopan osalta jatkuu, joka osaltaan on vuoden aikana vaikuttanut kaikkeen ja kaikkiin, myös matkailuun. Matkailu sinällään on taas elpynyt koronapandemiasta, mutta samalla vaikka matkustaja määrät ovat nousseet ovat myös hinnat erityisesti lentomatkustaminen osalta eli takana ovat halvat lentojen hinnat vaikkakin välillä hyviä lentotarjouksia onkin saatavilla. Seuraavaksi vuoden 2023 kohteisiin.


Värikkäitä lehtiä ja kurpitsalyhtyjä - syksyn merkit 


Viro: Tallinna

Loppiaisena matkustimme kolmeksi päiväksi Tallinnaan ja majoituin Viru-kadulla olevaan pieneen keskiaikaiseen Cru hotelliin. Tämä taisi olla jo neljäs kerta tässä hyvässä hotellissa. Matkasta en muuten alkanut erillistä juttua tekemään koska Tallinna on niin tuttu kohde suomalaisille ja muista blogeista löytyy riittävästi Tallinnan aiheisia juttuja. Tallinnassa olen käynyt kymmeniä kertoa ja kerran Tartossa, eli ehkäpä pitäisi joskus suunnata vaikkapa Saarenmaalle tai Itä-Viroon.

Filippiinit: Cebu ja Bohol

Tammikuun loppupuolella matkustimme 12 päiväksi Filippiineille käyden Cebun ja Boholin saarilla. Matka Filippiineille oli huomattavan pitkä Helsingistä (Finnair) Dohan (Qatar Airways) kautta Cebulle siten, että lähes kaksi vuorokautta meni matkoihin. Pitkästä aikaa pääsin kokemaan myös aikaeron rasituksen. Olisi pitänyt viettää aikaa saarilla 2-3 viikkoa jotta kohteita olisi päässyt näkemään paremmin, mutta talvilomapäiviä ei ollut enempää käytettävissä. 
Värikäs Jeepneys bussi Boholin saarella, Filippiinit


Kreikka: Ateena

Maaliskuun lopussa lennähdimme pitkäksi viikonlopuksi Kreikan Ateenaan, jossa en ollut aiemmin käynytkään. Ateenan kaupunki on erittäin laaja, mutta antiikin aikaiset nähtävyydet ovat suhteellisen lähellä tosiaan jotenka niihin oli kiva tutustua rauhassa kävellen paikasta toiseen ja nauttia aurinkoisen ja keväisen Ateenan lämmöstä. Lennot Ateenaan olin ostanut jo edeltävä vuonna - erittäin hyvä Aegean Airlines hintojen vuoksi. Myös lentoyhtiönä Aegean Airlines oli mitä parhain. 

Ateena - Roman agora ja taustalla Akropolis


Unkari: Budapest, Szentendre ja Eger 

Pääsiäisen aikoihin, pari viikkoa Ateenan matkan jälkeen, puolisolla olikin pienempi vapaa ja niinpä varasimme ex-tempore lennot Helsingistä Budapestiin. Jos Ateenan lennot olivat halvat niin Budapestin taasen eivät yli 350 euroa henkilö. Budapestissa olin käynyt kerran aiemmin, vuonna 2009, jotenka tällä kertaa teimme pari päiväretkeä läheisiin kaupunkeihin - Szentendreen ja Egeriin. Se mikä jäi mieleen Budapestista että pääsiäisen aikana moni paikka oli kiinni vaikka kaupungissa oli paljon turisteja - esim. kauppahalli oli täysin kiinni. 
Szentendren kujilla


Pakistan: Karakoram Highway 

Tämän vuoden ehkäpä upein ja samalla haastavin matka suuntautui kesäkuun alussa Pakistanin pohjoisosiin Karakoram Highwaylle Islamabadista Kiinan rajalle ja sieltä pohjoisen Pakistanin ja Afganistanin rajaa pitkin Chitraliin, Swatin laaksoihin ja Peshawarin kautta takaisin. Matkustimme kolmen vuoriston alueella: Himalajan, Karakoramin sekä Hindu Kush vuoristossa ja niiden laaksoissa. Teimme matkaa nelivetomaasturilla upeissa maisemissa 15 päivän ajan ja tähän päälle pari vuorokautta Pakistaniin matkustamiseen ja takaisin. Haasteelliseksi matkan teki erityisesti viisumin saanti, josta löydät tarkemmin juttua alla olevista matkakohtaisista jutuista. Välillä myös korkea ilmanala aiheutti hieman outoa oloa, sillä kävimme lähes 4800 metrin korkeudella ja mutta yöpymiset sentään olivat alle 3000 metrissä. Vuoden 2023 paras matka voisin jopa todeta - kaikesta huolimatta. 

Sardinia ja Korsika 

Pakistanin matkan jälkeen lähdimme heti "lepolomalle" Välimerelle Sardinian ja Korsikan saarille viikoksi. Lepolomaksi tätä voi hyvin kutsua Pakistanin jälkeen, vaikka ajoin Sardinian saarella yli 600km ja majoituimme lähes joka yö eri paikkaan. Pääsimme kuitenkin nauttimaan niin Ranskan kuin Italian hyvistä ruoasta ja juomasta. Korsikan saarella kävimme vain sen eteläisessä kärjessä sijaitsevassa Bonifacion kaupungissa, jotenka ainakin Korsikalta jäi vielä paljon nähtävää. Sardiniassa sentään ajoimme saaren pohjois- ja keskiosien läpi erittäin upeissa maisemissa. 

Sardinian "ralli" - saaren keskiosan hyväkuntoinen tie


Tulevat matkat ja suunnitelmia

Loppuvuodelle on tiedossa ainakin yksi matka ja yksi uusi maa. Alunperin suunnittelin matkaa Iraniin, mutta alkuvuoden viisumihässäkän vuoksi päätin jättää väliin. Myös Irak oli suunnitelmissa, mutta lennot olivat sinne suhteellisen kalliit. Mutta kun sähköpostiin tuli tarjouksia Aegean Airlinesilta, niin kohteeksi tulikin Egypti.

Eli lokakuussa matkaamme viikoksi Egyptiin lentäen Helsingistä ensin Luxoriin: Helsinki-Ateena-Kairo välit Aegean airlinesilla ja Kairo-Luxor, Nile Air -- "Niilin Hanhet" (?!?) yhtiöllä. Luxorissa on aikaa kolme täyttä päivää jolloin tulee käytyä katsomassa niin Luxorin kuin Karnakin temppelit sekä "toisel' puol' jokkee' eli Niilin länsirannalla sijaitsevalla Kuninkaiden laaksossa ainakin. Luxorista lennämme Kairoon takaisin "Niilin Hahnilla" ja käymme parin päivän aikana katsomassa Gizan pyramideja ja Kairon kaaosta. Henkisesti varautunut Egyptissä yleisessä häsläykseen ja turistien "huijauksiin". Paluussa pysähdymme yhdeksi yöksi Ateenaan. 

Muita suunnitelmia tälle vuodelle ei vielä ole, mutta Bahrainiin tai Kuwaitiin pääsisi aika halvalla turkkilaisella Pegasus Airlinesilla. Finnarin pisteitä on sen verran vielä käyttämättä että ehkäpä ennen uuteen Avios järjetelmään siirtymistä pitäisi ne käyttää palkintolentoihin.

Tammikuun 2024 lopussa teemme kahden ja puolen viikon matkan Sri Lankaan. Tämän matkan lennothan varasin jo toukokuussa ns. Plan B operaationa mikäli Pakistaniin ei oltaisi päästy puuttuvien viisumien vuoksi, mutta kun pääsimme Pakistaniin niin siirsin lennot tammikuulle. Qatar airwaysilla pystyi hyvin siirtämään lentoja ja sittemmin olen niitä pari kertaa muuttanut. Lennämme siis Dohan kautta Colomboon ja sieltä aloitamme kiertomatkan Sri Lankan saarella. Olen varannut sieltä paketin, johon kuuluu majoitukset, kuljetukset ja tietyissä kohteissa opastukset. Alustava ja aika klassinen reitti tulee olemaan: Negembo (1 yö) - Anuradhapura - Sigiriya (2 yötä) -  Kandy (1 yö) - Nuwara Eliay (2 yötä) - Ella (2 yötä) - Yala (1 yö) - Mirissa beach (3 yötä) - Bentota beach (2 yötä) - Colombo. Eli tulemme käymään niissä suosituissa kohteissa kuten Lion Rock, Minneriya national park, Horton Plans, Adams peak, Ellan junamatka, Yala national park sekä etelä- ja itärannikon rannoilla.  

Hunzan laakso, Rakaposhi vuori (7788m), Pakistan


Muita matkoja ei ole ensi vuodelle varattu mutta suunnitelmia on sitäkin enemmän, mutta kun ne kirjoittaa ylös tai jopa ämpärilistaan (bucket listaan) niin suunnitelmat voivat joskus kenties toteutua. Mikäli vihdoin ensi vuonna onnistuisimme pääsemään hetkeksi pois oravanpyörästä, kuten vuonna 2014-2015 teimme tehden kolmen kuukauden matkan Oseaniaan ja Kaakkois-Aasiaan. niin nyt suunnitelmissa olisi kolmen-kuuden kuukauden matka Etelä- ja Keski-Amerikkaan. Alunperin tämä matka piti tehdä 2020, sitten 2021 ja viime vuosi menikin itselläni sairauden kanssa, jolloin mihinkään ei voinut lähteä kun odotteli leikkaus- ja hoitoaikoja sekä toipumiseen. No mikäli näin pitkä loma ei onnistu, niin sitten bucket-listalta voisi yrittää tehdä lyhyempiä 2-3 viikon reissuja: Madagaskar, Peru, Chile, Bolivia, Argentiina, Iran, Botswana,... Kiinnostavia uusia maita kun vielä riittää runsaasti jossa haluaisin käydä -- jopa Pohjois-Koreassa.  
 

 

26 kommenttia:

 1. Sulla tosiaan oli varsin matkailuntäyteinen vuosi, ja erityisen paljon oli mielenkiintoisia kohteita. Meillä oli vain kaksi matkaa, Pääsiäisenä Krakova ja sitten kesällä vähän pidempi, reilun kuuden viikon Pohjois-Amerikan matka. Muuta ei olekaan nyt suunnitteilla, mutta eiköhän jotain kiinnostavaa taas keksitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Kuuden viikon Pohjois-Amerikan matkalla näkee ja kokee jo paljon. Pidemmät matkat on aina parempia, jos sellaiseen on mahdollisuus.

   Poista
 2. Tuo on niin totta, että kun suunnitelmat kirjaa ylös, ehkä vielä potenssiin kaksi, kun ne julkaisee muiden luettavaksi, niin niillä on tapana toteutua :-) Haastoin itseni talvikauden matkasuunnitelmista kirjoittaessani lukemaan myös edellisen vuoden suunnitelmat ja aika kivasti ne olivat tosiaan toteutuneet. Jotain oli ehkä pudonnut pois, mutta sitten taas jotain tullut tilalle, mutta hyvähän se on, paitsi että on suunnitelmia, niin on myös tarvittaessa joustoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli hyvin toteutuneet suunnitelmat ja uudetkin kohteet tosi mielenkiintoisia.

   Poista
 3. Kivoja suunnitelmia teillä. Toi useamman kuukauden Etelä- ja Keski-Amerikan saa mut erityisen innokkaaksi odottamaan postauksia. Kun Bolivia toteutuu, älkää missään nimessä jättäkö Salar de Uyunia väliin. Se oli tämän vuoden kohokohtani ja ainutlaatuinen paikka! Tässä linkki postaukseeni : https://hipaisujamaapallolla.fi/salar-de-uyuni-maailman-suurin-peili/ . Voitte samalla katsoa, että pienen itse laittamani Suomen lipun narut on kireällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salar de Uyunialla haluaisin käydä ja nyt on vielä parempi syy - Suomen lipun tilan tarkistus ja kunnostus suola-aavikolla.

   Poista
 4. Hehe, äskeinen on minun postaukseni, mutta lähti näpeistä ja meni anonyyminä;)

  VastaaPoista
 5. Voi juku, miten paljon reissuja teille on tähän vuoteen jo mahtunutkaan! Ja loppuvuosikin vaikuttaa hyvältä!

  Omalla kohdalla aina huvittaa tällaiset haave- ja suunnittelupostaukset, sillä tuntuu, etteivät ne ikinä toteudu :D Aina lopulta olen jossain ihan muualla kuin missä piti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Välillä on ihan kiva lähteä vaan ex-tempore jonnekin kohteeseen jopa ilman suunnitelmia. Varsinkin Eurooppaan.

   Poista
 6. Hieno vuosi ollut, etenkin Pakistanin vuoret oli upeita. Olisipa hienoa jos 3-6 kk Etelä/Keski-Amerikka onnistuisi. Itse haaveilen ensi kevääksi parin kuukauden pakumatkasta Balkanille ja Italiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pakistanin vuoret olivat upeat ehkäpä osittain lähes epärealistisen kauniita. Suunnitelmat ovat hieman edenneet 3-6 kk matkan osalta ajatuksien tasolta suunnitteluun.

   Poista
 7. Onpa teillä hienoja matkoja jo ollut ja vielä hienoja tulossa ja suunnitelmissa. Itse matkustellaan enimmäkseen lähiseuduilla ja Euroopassa, mutta samanlaisia suunnitelmia sitä sitten jo kirjaa itselleen ensi vuodeksikin. Matkakaverin lomat määrittelevät paljon meidän reissaamisen aikatauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. Suunnitelmia on hyvä olla tai ainakin itse pidän niidenkin kirjoittamisesta ja karttojen tutkimisesta.

   Poista
 8. Hieno matkavuosi sinulla on ollut ja vielä tulossa. Itselläkin tulee Aegan Airlines tarjouksia spostiin mutta en juuri ole niitä tutkinut. Nyt pitääkin ryhtyä.

  VastaaPoista
 9. Paljon mielenkiintoisia ja monipuolisia kohteita teillä ollut ja kivoja vielä edessäkin päin! :) Täällä on matkasuunnitelmat ensi vuodelle vain omassa päässä, eikä mitään varattuna. Mutta kuten Pirkko sanoi, osa niistä toteutuu ja osaan tulee uusia vaihtoehtoja tilalle :)

  VastaaPoista
 10. Mieletön matkailuvuosi sulla jo takana, eikä tulevat suunnitelmatkaan kuulosta yhtään hassummilta! Tuota Pakistanin reissua oli mielenkiintoista seurata, huikeat maisemat ja varmasti jännityskertointa enemmän kuin tarpeeksi. Sisilia, Sardinia ja Korsika häämöttelevät omissa toiveissa ja just katsottiin (kesän tallenteista) Jenkkien Amazing Racea, jossa ne taisivat olla juuri samassa kaupungissa tuolla Korsikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Taisin katsoa saman AR jakson jossa olivat Bonifacion kaupungin muureilla.

   Poista
 11. No vau, onpas ollut kova matkailuvuosi! Pakistanin reissu vaikutti upealta, ja tulevaisuuden reissuista kiinnostaa kuulla erityisesti Egyptistä. Pyramidien näkeminen on myös omalla "ämpärilistalla", mutta monesta suunnasta olen kuullut negatiivisia kokemuksia Egyptistä, etten ole vielä rohjennut lähteä. Toivottavasti säästytte isoimmilta scammeiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. muutaman viikon päästä pääsen näkemään ja kokemaan Egyptin häsläykset, joista sitten kirjoittelen tänne juttuja. Henkisesti siihen häsläykseen varautunut mutta aina se yllättää.

   Poista
 12. Kiinnostavia matkoja takana ja tulossa. Tuo Egypti kiinnostaisi itseäkin, koska pyramidit ja historia. Olen käynyt vuonna 2007 Egyptissä mutta se loma meni uima-altaan reunalla enkä viitsinyt vauvan kanssa lähteä usean tunnin bussimatkalle Luxoriin, jossa muut matkakumppanit kävivät.. Hyviä matkoja, toivottavasti suunnitelmasi toteutuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Egyptistä tosiaan löytyy myös rantalomakohteita joista käsin turisteja kuljetetaan Luxoriin.

   Poista
 13. Olipas mennyt kokonaan näemmä ohi tuo Sardinia/Korsika-reissu! Me ollaan kateltu kans Sardiniaa, ja sinne varmaan tuleekin tässä lähivuosina suunnattua, kun alkaa muutenkin olla ens viikon jälkeen yli puolet manner-Italiasta koluttu. Etelään jää vielä käymättömiä alueita, joten Sardinia otetaan haltuun samalla reissulla. Noihin Pakistanin postauksiin tulee varmasti myös joskus palattua.

  Ja meillä muuten kans tulossa Egyptin matka, mutta tammikuussa. Lento on Marokosta Aegeanilla, mutta Kairo-Luxor väli lennetään Niilin hanhien (:D) sijaan Egypt Airilla. Oli ensin tarkoitus vuokrata auto, mutta kaikissa näyttää olevan 1050 km rajoitus, eikä autoilua muutenkaan suositella, kun aiheeseen perehdyin tarkemmin. Ja samalla varautumisasenteella lähdetään matkaan, myös Marokon osalta.. Egyptistä lento sitten vielä Omaniin ja sieltä bussilla Emiraatteihin, mistä Finnairin lento kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen reititys/matka teillä tulossa. Auton vuokrausta Egyptissä en edes harkinnut, koska Kairon liikenne on kuulemma aika kaoottinen ja näin lyhyellä ajalla ei pitkä automatka Kairosta Luxoriin (ja takaisin) oikein houkutellut. Junaakin olisi ollut tarjolla, mutta tunnin lennon sitten valitsin - Niilin hanhilla, koska oli saanut paremmat arviot kuin Egypt Air.

   Poista
 14. Kylläpä teillä on matkoja ollut ja aikaa niihin riittänyt. Eivätkä ollenkaan vähäisiltä kuulosta suunnitelmatkaan, mielenkiintoisia kohteita. Meillä alkaa olla jotenkin "väsyneempi" ote jo matkailuun ja juuri nytkin suunnittelemme matkaa, jossa liikutaan hitaasti, rauhallisesti ajaen, rauhallisesti kävellen ja rauhallisesti pyöräillen - ensi keskiviikkona lähdemme kuudeksi viikoksi retkeilemään Saksaan. Isot kaupungit on käyty, pienemmistäkin useat, moni linna on tuttu, mutta juuri nyt tuntuu siltä, että uusia yksityiskohtia riittää vieläkin enemmän kuin ehtii nähdä. Aila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ei anonyymi vaan Aila ja Juha, www.ailajajuha.com

   Poista