lauantai 6. huhtikuuta 2024

Wroclaw

Matkustin pääsiäisenä 2024 Puolaan neljäksi päiväksi tutustumaan Wroclawin (ent. Breslau) kaupunkiin. Wroclaw on Puolan neljänneksi suurin kaupunki, noin 650000 asukasta ja se sijaitsee Ala-Sleesian voivodikunnassa ("läänissä") Oder joen varrella. Suomalaisille Puolasta tuntuu olevan tuttuja enemmän vieraillut kaupungit Krakova, Gdansk sekä Varsova, mutta uskoisin että ainakin tänä vuonna suosikkikohteeksi voi nousta Wroclaw johon Finnair aloitti suorat päivittäiset lennot huhtikuun 2024 alusta. 

Noitien sillan hahmot


Tontut

Wroclaw ei ole pelkästään tunnettu upeasta vanhasta kaupungista (Stare Miasto) ja sen keskusaukiostaan (Rynek) vaan myös pienistä noin 30cm korkeista tonttupatsaista joita kaupungissa on eri lähteiden mukaan 300 aina 450 kappaletta. Se onkin oiva tapa kiertää kaupunkia ja etsiä tonttuja, joita alkoi ilmestymään katukuvaan 2000 luvun alussa. Matkatoimistosta on saatavilla jopa karttoja tonttujen etsintään, mutta on oikeastaan hauskempaa etsiä ja löytää niitä itse kuin kartan avulla. Me näimme ja kuvasimme matkalla kaikkiaan 145 eri tonttua eli vielä jäi ainakin yli puolet näkemättä. 






Matka Wroclawiin ja takaisin

Matkareittimme lähti Helsingistä kohti Puolan Krakovaan Norran lennolla, koska maaliskuussa 2024 ei ollut vielä suoria lentoa Wroclawiin. Saavuimme aamusta Krakovaan, ja siirryimme helposti lentokenttäjunalla Krakovan Glownylle eli päärautatieasemalle, josta on lyhyt noin 15 minuutin matka Krakovan vanhan kaupungin aukiolle. Pysyttelimme vain Krakovan Rynekilla eli keskusaukiolla ja sen keskellä olevan "Verkahallin" ympäristössä. Olen käynyt Krakovassa kahdesti aiemmin, jotenka sen enempää ei tarvinnut lähteä eri paikkoihin ryntäilemään vaan nautimme lähes 20 asteen aamupäivän lämmöstä kaupungilla. Puolen päivän jälkeen palaisimme rautatieasemalle ja nousimme ICC junaan, jolla matkustimme kolme tuntia Wroclawiin. Ykkös ja kakkosluokan lippujen hinnoissa ei ole kovin suurta eroa. Matkustimme ykkösluokassa omassa kuuden hengen hytissä ja hinta oli 13.5€ henkilö. Wroclawista lensimme sitten neljän päivän jälkeen Finnarin suoralla lennolla takaisin Helsinkiin. Lentojen hinta, johtuen pääsiäistä oli aika kova - 250€ henkilö, kun tarjouksessa Wroclawiin on ollut saatavilla menopaluu lippuja noin 130€ hintaan. 

Rynekin värikkäitä taloja

St. Elizabethin kirkko ja sen torni. Torniin pääsee ylös. 


Kaupungissa toimii hyvin sekä Uber että Bolt taksit ja toki perinteisiä takseja on myös saatavilla. Käytimme kerran Uberia kun matkustimme Wroclawin lentoasemalle - hinta 8€. Wroclawissa on myös kattava raitiotieverkosto, ja kolmen päivän lipun olisi saanut hintaan 27zl mutta päätimme kävellä paikasta toiseen ja samalla "bongailla" tonttuja. Kaikki nähtävyydet ovatkin kävelymatkan päässä, mutta siitä huolimatta kilometrejä tuli päivittäin yli 10km. 

Ruokaa ja juomaa

Wroclawin rautatieasemalta kävelimme 20 minuuttia vanhan kaupungin laidalla sijaitsevalle Herbal hotelliin, joka on vasta valmistunut (vuonna 2021) uusi hotelli joka on tehty vanhaan 1600-luvulta peräisin olevaan munkkiluostariin. Hotelli on kunnostettu erittäin hienoksi ja huoneisiin ei kuulunut minkälaista ääntä ulkoa tai muista huoneista, johtuen varmaankin usean kymmenen sentin paksuista seinistä. Hotellissa on myös kellarissa sijaitseva hieno viinikellari, jossa iltaisin kävimme myös nauttimassa puolalaista (!!) punaviiniä ja pientä suolaista.  Hotellin aamiainen osoittautui erittäin hyväksi. Hotellin hinta kolmelta yöltä isommassa superior luokan huoneessa 350€. 

Wroclawissa ruokapaikkoja ei tarvitse kauaa etsiä, mutta pitää muistaa että Rynekin ympärillä hintataso on kovempi suhteessa ruuan laatuun, mutta totesimme raatihuoneen kellarissa sijaitsevan Piwnica Swidnickan erittäin hyväksi ravintolaksi vaikka hintataso oli hieman korkea mutta ruuan laatu oli erinomainen ja ravintolan oluet suorastaan mahtavaksi (kuutta eri olutta saatavilla: pils, lager, tumma lager, ipa, vehnäolut sekä radleria -- ja näistä sai myös tilattua "maistelulautasen" kuudella tai neljällä juomalla). Wieninleike (Wiener Schnitzel) hinta 77zl eli noin 18€ -- annos on ISO. Hyvä Zurek keitto taasen maksoi 29zl eli 6.8€. Oluen hinta 20zl eli noin 4.7€ puolen litra juomasta. 

Wroclawin Stare Miasto ja Rynek nähtynä Noitien sillalta (Maria Madgalenan kirkon tornien välistä)

Rynek

Wiener Schnitzel - eikä jäänyt nälkä

Toinen hyvä olutravintola on lähellä oleva, myöskin raatihuoneessa, Spiz, jossa oli myös tarjolla useita eri oluita ja sen aurinkoinen terassi olikin mukava paikka Rynekilla josta seurata aukion vilkasta menoa. Kävimme myös ravintolan kellarissa juomassa olutta, mutta ruokaa emme siellä syöneet. 

Kolmas ravintolasuositus on myöskin Rynekilla sijaitseva "ketjuravintola" Pierogarnia Stary Mlyn, josta saa herkullisia joko keitettyjä tai paistettuja piiraita erilaisilla täyttegoillä sekä perunalettusia myöskin erilaisilla täytteillä. Meidän makuun sopi paremmin paistetut piiraat kuin keitetyt, mutta kannattaa maistella. Samaa ravintolaketjua löytyy ympäri Puolaa - esim. Poznanissa ja Torunissa. 

Pierogarnia Stary Mlyn piiraita

Kaupungista löytyy myös useita olutbaareja ja gastropubeja - mm. Pod Latarniamia ja Kontynuacja bar osoittautuivat hyviksi paikoiksi nauttia muutama "hiiva" eli olunen. 


Nähtävyyksiä

Nähtävyyksiä kaupungissa riittää, ainakin niitä tonttuja ja itse vanha kaupunki ja sen pienet kujat sekä useat kirkot. Kävimme seuraavissa paikoissa.

  • Katedraalisaari eli Tumskin saari, joka ei oikeastaan ole saari vaan Oder joen pohjoispuolella sijaitseva alue jossa on kaupungin katedraalikirkko sekä muutamia pieniä saaria joiden läpi pääsee kävelemään. "Saarella" on myös vielä käytössä perinteiset kaasulamput (toista sataa) jotka sytytetään iltaisin käsin. Auringonlaskun aikaan voit yrittää bongata kaasulamppujen sytyttäjän.
  • Noitien silta - Maria Madgalenan kirkon tornien välissä. Heti Rynekin takana on legendaarinen "noitien silta", johon liittyy mielenkiintoinen historia (luettavissa paikan päällä) ja itse sillalta on upeat näkymät vanhaan kaupunkiin. Sillalle päästäkseen pitää kavuta noin kolmisen sataa rappusta ylös torniin. Pääsymaksu 3.5€.
  • "Tuntemattomat jalankulkijat" (Anonomous Pedestirians) monumentti. Hieman vanhan kaupungin ulkopuolella, jonka voi nähdä jos kävelee SkyToweriin keskustasta. Monumentti on tehty niiden ihmisten muistoille jotka katosivat 1980-luvulla jäljettömiin sotilashallituksen aikana. Aika pysäyttävä monumentti on.



  • SkyTower - lähes 200 metriin kohoava torni jonka huipuilta aukeaa hyvät näkymät (emme käyneet koska se ollut auki..) mutta parempi nähtävyys on samassa rakennuksessa toisessa kerroksessa sijaitseva miniatyyri maailma - Kolejkowo, jossa riittää nähtävää ja ihmeteltävää. Tämä on tonttujen lisäksi ns. "must" kohde vierailla mikäli Wroclawissa käyt. Paikasta löytyy pienoismalleja Wroclawista ja Puolasta, pienoisrautatietä on noin 500 metriä, kymmeniä tai satoja taloja sekä kenties tuhansia pieniä ihmishahmoja tehtynä. "Kaupunki" elää myös vuorokauden aikoja, jolloin valaistus muuttaa paikan todella hienoksi. Hinta noin 10€ henkilö. Viihdyimme paikassa toista tuntia.





  • Wroclawin Neon "galleria" (Wroclaw Neon Side Gallery). Pieni sisäpiha jossa oli kymmeniä eri värisiä neon mainoskylttejä nähtävillä. Suosittelen käymään iltaisin pimeällä. Paikalta löytyy myös "hipsteribaari".


  • Raclawicen panoraama maalaus - maailman yksi isoimmista (114 metriä pitkä ja 15 metriä korkea) joka kuvaa puolalaisten voittoa venäjän armeijasta vuonna 1794 käydyssä Raclawicen taisteluista. Toinen "must" kohde. Isoon "sylinterimäiseen" halliin tehty panoraama maalaus oli kerrassaan upea ja lähes realistinen kokemus. Tänne kannattaa varata liput netistä etukäteen (hinta noin 10€ henkilö), koska paikka on erittäin suosittu.


  • Jakti - pieni kuja, jossa aiemmin sijaitsi kaupungin teurastamoita. Nykyään siellä on paljon käsityöliikkeitä sekä lapsia ainakin kiinnostavat pronssiset eläinhahmot. 
  • Hala Targowa - kauppahalli Oder joen varrella. 
Tonttu orkesteri

Yleisesti Wroclaw tuntui erittäin hyvältä pitkän viikonlopun kohteena. Se ei ollut niin täynnä turisteja kuin vaikkapa Krakovassa on, jolloin myös hintatasokin tuntui kenties kohtuulliselta. Kaikkialla pärjättiin ihan hyvin englanniksi ja mm. ravintoloissa on menut englanniksi. Liikkuminen kaupungissa on helppoa tehdä jalan ja mielestäni tontut ovat ne juttu ainakin mikä meidätkin kaupunkiin toi. Nähtäväksi jää kuinka pitkään Suomesta pääsee suorilla lennoilla Wroclawiin, mutta muistakin kaupungista sinne pääsee hyvien junayhteyksien ansioista. Suosittelen käymään Wroclawissa! 





 


20 kommenttia:

  1. Heh, hauskoja nuo tontut. Mikä tarina niiden taustalla mahtaa olla? Kyllä muuten bongasittekin niitä paljon, mitenköhän laajalla alueella niitä on? Me tosiaan olimme viime pääsiäisenä juuri Krakovassa, kun toivoimme samalla pääsevämme patikoimaan tatravuorille, mutta ainakin viime vuonna lunta oli vielä liikää ja muutenkin sää varsin kolea. Muuten emme ole Puolassa käyneet, mutta maa kiinnostaa kyllä laajemminkin, ja täytyy pitää myös Wroclaw mielessä. Tatravuorille olisi mukava päästä joskus kesällä, kun lunta ei enää juurikaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonttujen tarina liittyy 1980 luvun Puolan solidaarisuusliikkeen nousuun ja kommunismin sekä sotilashallinnon vastustamiseen, mutta tällöin vastustaminen julkisesti ei ollut helppoa. Ns. Orange Alternative liike alkoi ensin maalaamaan grafittitonttuja seiniin ja sitten myöhemmin niitä alettiin tekemään patsaina. Tästä on jäänyt perinne ja nykyään tonttuja voi löytää ympäri Puolaa sekä myös esim. Liettuan Kaunasista.

      Tatravuoristo on upeaa aluetta. Kävin Zakopanessa syksyllä 2009 Krakovasta käsin, vaikkakaan en vaeltamassa, vaan ajamassa ympäri Puolan ja Slovakian Tatraa.

      Poista
  2. Wroclaw vaikuttaa tämänkin postauksen perusteella varsin kivalta kaupungilta! Nappaan tästä vinkkejä talteen, sillä tarkoitus olisi toukokuussa ajella Wroclawin kautta kohti Balkania. Puolassa on kyllä muuten tullut reissattua aika paljon, mutta tähän kaupunkiin emme ole vielä aiemmin ehtineet. Tonttuja on varmaan bongailtava, ja kiinnostaisi nähdä myös lamppujen sytyttäjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos vinkeistä on apua. Wroclawissa kannattaa pysähtyä vaikkapa päiväksi ja käydä tonttuja etsimässä.

      Poista
  3. Juuri muutama viikko sitten katselin Wroclawia kiinnostuneena ja laittelin ylös nähtävyyksiä. Moni kohteistanne oli jo minulla ylhäällä ja oli kiva lukea kokemuksia niistä. Kiinnostaisi kovasti käydä Wroclawissa, kun ei ole sinne aiemmin tullut matkattua. Vielä ei ole kuitenkaan markaa sinne varattuna vaan vasta harkinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos vinkeistä on hyötyä. Wroclaw kyllä ansaitsee käynnin - pitkän viikonlopun.

      Poista
  4. Tykkään Puolasta ja sen mentaliteetista tosi paljon. Tämä vieras kaupunki. Olisi kiva mennä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Puolalaiset on helposti lähestyttävä kansa ja kaikki toimii tai saadaan toimimaan. Ei ole niitä "itä-eurooppalainen" kohde enää kuin aiemmin.

      Poista
  5. Voihan tontut! Paljonkohan pitäisi varata aikaa, jos haluaisi bongata ne kaikki? :D Luin Wroclawista muistaakseni Mondosta, ja jäin jo silloin miettimään, että tämä voisi kieltämättä olla kiva Puolan kaupunki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä ehkäpä viikon vähintään varaisin, jos ne kaikki pitäisi etsimällä etsiä koska pitäisi alkaa tekemään ihan järjestelmällisesti katujen läpikäyntejä. No kolmessa - neljässä päivässä onnistui jo lähes 150 tonttua etsimään mutta nämä olivat siis ydinkeskustan alueella.

      Poista
  6. Olin tästä ollut lievästi ollut kiinnostunut jo Finnairin ilmoitettua suorista lennoista. Juttusi siitä, niin tontuista, miniatyyrimuseosta kuin tuosta panoraamasta vaan lisäsivät kiinnostusta - täytyykin vakavasti tsekata kesän suunnitelmia, että mahtuisiko johonkin väliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että blogijuttu ja "esitelmä" Oodissa lisäsi kiinnostusta. Wroclaw on lyhyen lentomatkan päässä Helsingistä, jotenka varmasti mahtuu teillä johonkin väliin.

      Poista
  7. Hannele/ Hipaisuja Maapallolla10. huhtikuuta 2024 klo 22.05

    No tämä tuli kuin tilauksesta. Just tänään kyselin ystävältäni, joka työskentelee Finnairilla, että mikäs se teidän oudon niminen uusi Euroopan kohde on ja laitoin ylös tarkempaa tarkastelua varten. Kiitos avusta, nyt on tarkasteltu ja tuo vaikuttaa loistavalta viikonlopun kohteelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Erinomainen ja lähellä oleva kohde - suosittelen.

      Poista
  8. Wroclaw on mulle nimenä tuttu entisestä työpaikasta, kun varasin silloin lentoja esimiehelle, joka usein kävi siellä työmatkalla. Hauskoja nuo tontut - kunnon tonttujahti pystyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonttujahti on yksi ja tärkeä syy matkustaa Wroclawiin.

      Poista
  9. Nuo tontut olisi näin lapsiperheen näkökulmasta hauska juttu, siis lapsille. Siinä olis lapsilla paljon tekemistä, kun bongailevat tonttuja. Tuo noitasilta alkoi kiinnostamaan ja ehkä joutuu matkustamaan paikan päälle, jotta selviää mistä on kyse :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsiperheitä näkyi nytkin kaupungilla etsimässä tonttuja kartan avulla. Turistitoimistosta saatte tarvittaessa kartan johon osa tontuista on merkitty kuvilla ja paikalla - vähän kuin "aarrekartta". Toki vanhempiakin ihmisiä näkyi selvästi tonttujahdissa kartalla tai ilman.

      Poista
  10. Wroclaw on tosi kaunis, kiva ja monipuolinen kaupunki. Olemme käyneet kerran ja luulimme jo parissa päivässä nähneemme sieltä tosi paljon noiden hauskojen tonttujen lisäksi, mutta yllätyin itsekin, miten monia sellaisia paikkoja mainitsit, jotka meiltä jäivät näkemättä. Tuo Paratiisisaari oli meillekin tosi hienoa katseltavaa, auringon laskiessa tunnelma vain parani. En kyllä ihmettelisi, vaikka lähtisimme tuonne uudelleen, meillä on yksi lähisukulainen, jonka juurista osa on siellä, eli sekin tuo motivaatiota lisää. Aila

    VastaaPoista
  11. Gdansk ja Varsova on käytyny sekä muutama pieni paikkakunta pohjoisessa, mutta tämä paikka oli uusi tuttavuus. Jos valitsisit näiden 3 kohteen väliltä niin mitä suosittelisit (Gdansk, Varsova vai Wroclaw)? Hauska vetonaula nuo tontut!

    VastaaPoista